avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intrebari mansardare bloc!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intrebari mansardare bloc!

Buna ziua stimati domni !

Subiectul discutiei este mansardarea unui bloc cu 4 etaje, o treaba cunoscuta deja la nivelul intregii tari.
De efectuarea lucrarii propriu-zise ma voi ocupa eu (prin intermediul firmei mele).
Acum, insa, la inceput de drum am cateva nelamuriri iar niste tentative necalificate de a ma sfatui mai rau m-au bagat in ceata...

Am trei nelamuriri:
1. In primul rand sunt nelamurit cu privire la modalitatea prin care eu obtin efectiv dreptul de a construi ceva pe acea terasa de bloc.
Am inteles ca am nevoie de acordul tuturor locatarilor, insa alte voci spun ca s-a introdus nu stiu ce completare prin 2010 care spune ca este necesar acordul numai a 2/3 din totalul proprietarilor. Unii spun ca trebuie sa am act de vanzare-cumparare, altii spun ca acest lucru este imposibil, intrucat acea cota parte indiviza nu se poate instraina independent de apartamentul detinut. Unii spun ca este necesar numai un contract de cesionare, altii spun ca aceasta modalitate este foarte nesigura fiindca nu mai are nici o valoare daca unul dintre proprietari se razgandeste in timp.
2. Doresc sa realizez acest proiect ca si persoana fizica, intrucat am anumite avantaje vis-a-vis de costurile catre stat, mai ales in ceea ce priveste impozitul pe profitul pe care-l fac (apartamentele create vor fi vandute). In aceasta situatie, este posibil sa preiau terasa de la proprietari ca si persoana fizica iar mai apoi sa-mi angajez propria firma spre a realiza constructia ?
3. Ca o persoana prevazatoare cum sunt, am abordat acest proiect de la coada, sa zic asa. Adica mai intai am cautatsi gasit viitorii cumparatori ai apartamentelor si abia ulterior (acum) incep constructia.
Ca sa fiu sigur de faptul ca nu se razgandesc s.a.m.d., doresc sa incheiem de la bun inceput un contract de antrepriza, iar banii imi vor fi acordati esalonat, de-a lungul proiectului, inaintea fiecarei etape importante de lucru. Este posibila aceasta modalitate de colaborare, tinand cont ca eu (dupa cum am specificat la punctul 2) sunt proprietarul acelei terase in calitate de persoana fizica ? Altfel spus, pot eu ca si persoana fizica sa-mi iau calitatea de antreprenor si sa contractez o lucrare cu alte persoane fizice, pe care o va efectua firma mea ?

Va multumesc pentru ajutorul dumneavoastra !
Cel mai recent răspuns: CrissMGC , utilizator 20:11, 16 August 2012
Buna seara,

1. Puteti concesiona terasa blocului pe toata durata de existenta a clădirii. Pentru asta aveti nevoie de acordul a 100% din proprietarii blocului. Acordul cu 2/3 a fost declarat neconstitutional.
2. Da, ati putea aplica acesta metoda.
3. Da, puteti, dar o sa va alerge ANAF-ul dupa TVA.


1.Terasa blocului face parte din suprafata indivizibila aferenta fiecarui proprietar. Renuntarea nu se poate face procentual ci in totalitate, in consecinta proprietarii pierd prin renuntare inclusiv dreptul la proprietate al apartamentului. Din punctul meu de vedere este o inselatorie chestia asta cu mansardarea.
2.Vezi cazul Robert Negoita.
3.Vezi punctul 1.
1-Problema cu mansardarea imobilelor este delicata deoarece partea comuna nu poate fi vanduta ,eventual inchiriata pe diferite perioade de timp-7,25,49,99 ani
2-Ca si persoana fizica nu aveti nici dreptul si nici posibilitatea legala sa oferiti garantia lucrarii
3-Este o contradictie intre
ma voi ocupa eu (prin intermediul firmei mele).
si
Doresc sa realizez acest proiect ca si persoana fizica

deoarece daca in extremis obtineti formalitatile legale de autorizare ca si unitate specializata,in varianta in care intentionati tranzactionarea apartamentelor ca si persoana fizica ,se presupune ca firma ar trebui sa va vanda apartamentele-ceea ce concret ar obliga ca dvs ca si admisniatrtor de firma executant si persoana fizica care vinde apartamentele sa achitati obligatii la autoritatea locala...
Hmmm, se pare ca exista trei pareri distincte...
Eu ma gandeam ca in sfarsit voi avea parte de o parere unanima.
Acest lucru n-ar fi o problema momentan, insa mi-e teama ca voi merge la notar/avocat pentru a demara efectiv formalitatile, acesta imi va prezenta varianta sa si ma voi trezi mai tarziu cu probleme, daca la fel, se gaseste altcineva cu alt avocat care considera acea solutie neadecvata/ilegala.

Vis-a-vis de treaba cu 2/3 neconstitutionala, nu reusesc sa inteleg de ce pretind o gramada de persoane ca traim intr-un stat democratic, daca, la o adica, 19 persoane doresc sa infaptuiasca un lucru iar una singura se opune, ei bine in aceasta situatie se calca in picioare parerea celor 19 si va avea castig de cauza acea O persoana.

Foarte democratic !

Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
CrissMGC, utilizator
Ca sa intelegeti de ce 19 oameni nu pot bate unul singur care se impotriveste, aceasta este valabil in cadrul proprietatii.
Cu alte cuvinte 19 oameni nu pot incalca dreptul celui de-al 20-lea la cota lui de proprietate. Asta daca este vorba de vanzare.

Ca sa puteti construi pe terasa (mansarda) aveti nevoie de act de proprietate pe acea suprafata. Pentru ca aceasta sa se intample, trebuie ca toti proprietarii sa-si vanda cota-parte indiviza. Daca unul singur nu vrea sa si-o vanda atunci degeaba vor ceilalti.
Pe de alta parte, acele apartamente construite deasupra, la mansarda, au nevoie de coloane de apa, de canalizare, de gaze, de instalatie electrica. Toate acestea se intampla prin afectarea infrastructurii, proprietate comuna a acestor proprietari.

Curtea Constitutionala a decis intr-un caz asemanator exceptia de neconstitutionalitate, adica cum ar fi in cazul dv. ca nu ati putea nici cumpara, nici construi pe acea cladire.

Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Mansardarea e legala sau nu? CotoDaVinci CotoDaVinci As dori sa stiu cum sa procedeaza,la mine au venit niste persoane de la o firma care isi doresc sa construiasca apartamente noi de pe acoperisul blocului,daca ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de locatari ionutfazacas ionutfazacas Locuiesc intr-un bloc cu 12 apartamente. Momentan nu este constituita vreo Asociatie de Locatari, dar care se doreste a se infiinta. Sunt de acord cu ... (vezi toată discuția)
Mansardarea ultimului etaj flo1982 flo1982 Buna ziua, Sunt proprietara unui apartament de la ultimul etaj ( 4 ), un bloc de P + 4. Doua apartamente de la etajul 4 au din constructie duplexul ... (vezi toată discuția)