avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mod de calcul indemnizatie CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mod de calcul indemnizatie CCC

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine sa rezolv urmatoarea problema:
angajata cu salariu minim pe economie, am nascut pe 24 ianuarie 2007 si sunt in CIC pana pe data de 24 ianuarie 2009.
In prezent sunt insarcinata si va trebui sa revin la serviciu incepand cu data de 25 ianuarie 2009.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.Daca voi reveni cu o majorare de salariu de 2000 RON net, acest lucru ma avantajeaza in calcularea indemnizatiei primita in CIC(tinand cont ca voi naste la sfarsitul lunii iulie)?
Din cate am inteles parerile sunt impartite :unii afirma ca trebuie sa am lucrate 12 lunii inaintea nasterii si ca veniturile din cic nu se iau inconsiderare si atunci nu mai are rost marirea de salariu iar altii ca 12 luni sunt cumulate din veniturile lunilor lucrate si a celor din CIC.Cum se face concret calculul?
2.Tinand cont ca nu voi avea 6 luni lucrate pana intru in prenatal(doar 3.5 luni) cum se va efectua calculul indemnizatiei pentru aceasta perioada?Am dreptul la aceasta indemnizatie?
3.Daca in perioada in care ar trebui sa lucrez voi sta acasa in concedii medicale, am dreptul la prenatal?Cum se mai calculeaza el?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:05, 11 Martie 2011
1. Va avantajeaza marirea de salariu pentru calculul indemnizatiei pentru CIC:
2. Pentru cel de-al doilea copil, la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute de lege.
Perioada care se va lua in calcul va fi iulie 2008 - iulie 2009.
Cele 12 luni vor fi constituite din perioada in care ati fost in CIC pentru primul copil si perioada in care ati realizat venituri profesionale.
3. Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.
Buna ziua,
Cum credeti ca se calculeaza indemnizatia pentru crestere copil in cazul in care in baza de calcul intra perioade de "somaj tehnic"? Aceste perioade constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei conform OUG 28/2009. In aceste conditii baza de calcul este zero? In declaratia de CAS se trece ca baza de calcul sal. minim cu contributie zero. Eu ce trec in adeverinta pe care i-o dau angajatului in conditiile in care trebuie sa trec venitul net? Pot considera ca este asigurat la nivelul sal. minim care, oricum, este scutit de plata contributiilor si trec sal. minim in perioada aceasta? Va multumesc frumos.
Indemnizatia pentru CIC poate fi in cuantum de 600 lei sau 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei.
In adeverinta treceti exact indemnizatia primita pe perioada intreruperii temporare a activitatii.

buna seara va rog sa ma ajutati daca se poate cu cateva lamuriri,am nascut in luna august 2010,pe langa contractul de munca am si un contract de comision,in cadrul aceleiasi firme,mie nu mi se ia in calcul venitul pe ultimele 12 luni,se calculeaza venitul pe 24 luni,avand venit in adeverinta de la dosar si pe 2009 si pe 2010,adica:

in anul 2009 am realizat venitul pe urmatoarele luni din comision sept,oct,noiembrie si decembrie,in adeverinta de venit eliberata de la finante pe 2009 este venitul cumulat pe tot anul,la inceputul anului realizandu-se un venit mai mic decat lunile trecute in adeverinta, si care fac parte din cele 12 luni pt calculul indemnizatiei,mie mi se face o media a tuturor veniturilor pe 2009,nu mi se ia in calcul suma pe care am incasat-o de la firma si care este trecuta in adeverinta,pentru ca mi-au spus ca se face media tuturor veniturilor

in anul 2010 am realizat venituri pana in luna august,luna nasterii,nemaiputand ducandu-ma la servici pentru ca am intrat in concediu din august,am nascut ,la fel se imparte venitul pe tot anul si se face media,eu in adeverinta avand trecut venitul pana in luna august,suspendand si contractul de comision o data intrand in concediu
eu sunt data in plata din luna octombrie cu indemnizatie,fiind in plata nu inteleg de ce se imparte venitul la lunile la care eu nu am prestat servici,stand acasa cu copilul,suspendand contractul si nu inteleg de ce nu mi se ia in calcul venitul real pe 12 luni,de ce se ia venitul pe 24luni media pe 2009 si media pe 2010 in urma decizie de impunere,adeverinta nefiind practic luata in calcul si uitandu-ma pe ea practic o sa beneficiez de o indemnizatie de 50%,este corect modul de plata si calcul?
Ultima modificare: Vineri, 28 Ianuarie 2011
geasiemi06, utilizator
Putin cam confuza prezentarea situatiei. Oricum, daca ati nascut in august 2010, adeverinta vi se elibereaza iulie 2009-august2010. Nu conteaza pe ce perioada se elibereaza, dar aceste luni trebuie evidentiate obligatoriu. Daca ati avut contract de comision, la care s-au platit regulamentar darile catre stat, se considera aceeasi perioada.
Apoi se face media din care se platesc 75%. Media nu o face nici unitatea angajatoare, nici fiscul, ci autoritatile la care v-ati depus dosarul de acordare indemnizatie.
Asta e regula.
In concluzie, sper ca am inteles corect. Daca nu, va rog sa ne dati o explicatie mai coerenta.

Alte discuții în legătură

Calculul indemnizatiei pt cresterea copilului pana la 2 ani - exceptie Diana Nita Diana Nita Buna ziua, Desi este un subiect uzat moral pana la aceasta data, totusi inca nu am putut afla un raspuns corect la nedumerirea mea. Sunt in concediu pentru ... (vezi toată discuția)
Formula de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului mavo mavo Buna ziua, Care este formula de calcul pentru indemnizatie crestere copil,multumesc (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu maternitate (126 zile) adelabuciu adelabuciu Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie: am terminat concediul pre si postnatal si am depus dosarul pt CIC. Lunar am primit banii direct de la casa de ... (vezi toată discuția)