avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Debitor persoana fizica
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Debitor persoana fizica

Daca o societate comerciala daca in judecata o persoana fizica debitoare e nevoie ca inainte de asta sa convoace persoana la conciliere directa?
Cel mai recent răspuns: ContSters259670 , utilizator 20:50, 29 Septembrie 2012
e posibil, ar fi indicat.
Ma intereseaza daca e obligatoriu sau nu.
DA, după/cu voia dvs., iată art. 720 1 C.P.C, stabileşte care sunt condiţiile de incidenţă ale procedurii amintite mai sus:
“(1) În procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă cu cealaltă parte.”
- art. 720 1 CPC stabileşte în mod clar şi modalitatea în care se realizează procedura concilierii directe.
“(2) În scopul arătat la alin. 1, reclamantul va convoca partea adversă, comunicându-i în scris pretenţiile sale şi temeiul lor legal, precum şi toate actele doveditoare pe care se sprijină acestea. Convocarea se va face prin scrisoare recomandată cu dovadă de primire, prin telegramă, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare care asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia. Convocarea se poate face şi prin înmânarea înscrisurilor sub semnătură de primire.”

Deci, forma scrisă a convocării la conciliere este obligatorie în toate cazurile.
În vederea realizării procedurii concilierii, reclamantul fixează o dată la care pârâtul se va prezenta pentru a încerca soluţionarea litigiului pe cale amiabilă.Potrivit art. 720 1–al. 3 CPC , această dată nu poate fi fixată mai devreme de 15 zile de la data primirii convocării.
Dacă pârâtul dă curs solicitării primite din partea reclamantului şi se prezintă la data la care este convocat, rezultatul discuţiilor va fi consemnat în scris, într-un PV de conciliere. Acest act trebuie să fie semnat de fiecare dintre părţi, prevederile sale devenind obligatorii atât pentru reclamant cât şi pentru pârât.Putem spune că aceasta este situaţia ideală şi că procedura concilierii directe şi-a atins scopul, acela de a împăca părţile.
În cazul în care pârâtul nu dă curs chemării la conciliere, reclamantul are posibilitatea de a introduce împotriva acestuia cerere de chemare în judecată, dar nu mai devreme de 30 de zile de la data primirii convocării la conciliere de către reclamant. La cerere va trebui anexată şi dovada primirii convocării la conciliere.
Ca sa fim exacti, daca tot dam citate, continutul acestui art. este la alin. (1):

Art. 720 ^1

(1)În procesele şi cererile dintre profesionişti evaluabile în bani şi derivate din raporturi contractuale, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului fie prin mediere, fie prin conciliere directă cu cealaltă parte.


Citiţi mai mult: [ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
ContSters259670, utilizator
Stimate domn,
1) Eu NU dau ”citate”, ci doar am redat CONCRET, scurt și clar din baza legală - art. 720 1 C.P.C (la cererea dvs. : ”Ma intereseaza daca e obligatoriu sau nu.”) respectiv cu un mic comentariu în ideea că va fi de folos;
2) Eu cum v-am redat din baza legală ? ”Citate” ori art.720 1 din CPC ?!
3) Dacă vă supără redarea din baza legală, ori nu-l doriți, ignorați-l ! EU NU pot face Legi, ci doar să redau celui ce solicită o bază legală. Mai mult, eu nu mi-am permis să aduc jigniri nimănui ci doar să dezbatem colegial.Totuși, dacă dvs. aveți al punct de vedere nu trebuie să loviți în mine.Nu-i frumos! În speranța că veți înțelege gestul meu, vă propun prietenie și în viitor să putem dezbate cele folositoare forumului.Să aveți un sfârșit de săptămână agreabil !

Alte discuții în legătură

Invitatie la conciliere robertsega32 robertsega32 Buna ziua. Am primit la firma o invitatie la conciliere directa. Suntem convocati peste 7 zile la sediul firmei creditoare. E corect? Eu am citit in Codul de ... (vezi toată discuția)
Procedura concilierii directe conform art. 720 ind. 1 cod procedura civila cosmincozma cosmincozma Buna ziua. Doresc sa intreb daca procedura concilierii directe prevazuta in CPC art. 720/1 se poate desfasura si postal? Adica prin scrisoare recomandata cu ... (vezi toată discuția)
Convocare la conciliere ana24 ana24 o simpla notificare prin care solicit celeilalte parti solutionarea pe cale amiabila, la care am anexat si actele pe care imi intemeiez pretentia poate fi ... (vezi toată discuția)