avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... stagiatura in notariat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

stagiatura in notariat

Buna seara :) am terminat facultatea de drept iar acum as vrea sa fac stagiatura in notariat. Va rog sa ma lamuriti si pe mine..trebuie sa ma inscriu la Camera Notarilor Publici (inscrierea constand intr-un examen ?), apoi sa ma repartizeze cei de acolo la un notariat, fac 2 ani, apoi dau iarasi examen? Sau care e procedura exacta? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Traian Danceanu , Consilier juridic 07:00, 8 Martie 2013
Buna ziua,

Cititi legea nr. 36/1995 Legea notarilor publici şi a activităţii notariale.

Aceasta va spune foarte clar in Art. 16 - Notar public poate fi cel care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are cetăţenia română şi domiciliul în România şi are capacitatea de exerciţiu al drepturilor civile;
b) este licenţiat în drept - ştiinţe juridice - sau doctor în drept;
c) nu are antecedente penale;
d) se bucură de o bună reputaţie;
e) cunoaşte limba română;
f) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei;
g) a îndeplinit timp de 2 ani funcţia de notar stagiar şi a promovat examenul de notar public sau a exercitat timp de 5 ani funcţia de notar, judecător, procuror, avocat sau o altă funcţie de specialitate juridică şi dovedeşte cunoştinţele necesare funcţiei de notar public, prin promovarea unui concurs organizat, potrivit regulamentului de aplicare a prezentei legi, de Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.

Nu va repartizeaza nimeni la notar, daca cunoasteti unul si va ia in stagiatura e bine, daca nu trebuie sa faceti cei 5 ani de vechime in alta profesie, dupa care puteti da examen, cu mentiunea ca se scoate cam un post de notar pe an pe toata tara.

Succes!
Legea privind notarii publici se modifica incepand cu ianuarie 2013.Asfel orice absolvent de drept va putea sa sustina examenul de notar stagiar pe locurile scoase la concurs de camera notarilor.Doamana avocat mai cititi dvs putin legea inainte sa dati sfaturi..
Eu ma raportez la legea in vigoare in acest moment. Daca si cand se va modifica se va aplica dupa cum se va modifica. Deocamdata e in vigoare legea asa cum am mentionat-o.

Si raspunsul in 2013 va fi exact acelasi: Cititi legea si veti gasi raspunsurile.
va multumesc!
deci sa inteleg ca orice absolvent de drept se prezinta bine mersi la examen. tematica pentru examen unde e afisata?
legea nr. 36/1995 zice ca "a îndeplinit timp de 2 ani funcţia de notar stagiar"..pai unde sa o indeplinesti? bati din usa in usa la fiecare notar sa te ia in stagiu sau cum?

Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
Laura_aua, utilizator

Alte discuții în legătură

Deschiderea unui cabinet notarial aurora_oprescu2009 aurora_oprescu2009 In ce conditii poate un absolvent de drept fara experienta sa-si deschida un cabinet notarial? Este conditionat de efectuarea unui stagiu de pregatire ... (vezi toată discuția)
Notar iuliana_talmaciu87 iuliana_talmaciu87 e adevarat k pentru a putea da anul acesta examenul de notar stagiar trebuia depusa cererea la colegiul notarilor de catre notarul public la care fac ... (vezi toată discuția)
Cum pot deveni notar? Gabi-Liliana Gabi-Liliana Ce trebuie sa fac pentru a deveni notar? Am studii superioare juridice, dar nu stiu ce trebuie facut mai departe. Va multumesc. (vezi toată discuția)