avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Legalitate semnatura elevi pentru regulamente si ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Legalitate semnatura elevi pentru regulamente si proceduri in scoala

Buna ziua.

Ma confrunt cu o situatie care mie mi se pare ciudata si mai putin legala: copilului meu, in varsta de 9 ani, elev al unei scoli, i se cere semnatura pe diferite acte emise de scoala. Ultima data pe ROI, citit elevilor de invatatoare la clasa si apoi dat elevilor sa-l semneze obligatoriu. Nici mie si nici altor parinti nu le-a fost prezentat acest ROI, doar ca este afisat la panou in hol.
Directorul zice ca tine de organizarea interna si ca asa trebuie sa pregateasca actele pentru inspectie; in plus mai este si revoltat ca i-am cerut sa-mi explice unde scrie ca elevii au drept de semnatura si nu parintii sau tutorii legali.

Va rog sa imi spuneti daca este in regula aceasta procedura.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mircha , utilizator 05:32, 20 Februarie 2013
Nu inseamna nimic ca au semnat, le-a fost citit , iar copiii au semnat ca le-a fost adus la cunostinta. Ce poate sa fie scris in regulament ? Cum sa vina imbracati, cum sa se comporte in scoala, ca n-au voie sa filmeze.. cam de astea, din ce vi se spune si dvs la sedinta. Avand regulamentul la avizier, puteti sa-i mai ziceti din el copilului si acasa.
In opinia mea, copiii nu au capacitate de exercitiu, nici macar restransa la aceasta varsta iar un eventual consimtamant al lor nu are nicio valoare din punct de vedere juridic.

Insa este bine ca li s-a adus la cunostinta acest regulament. Dvs in calitate de parinti raspundeti pentru faptele minorilor la aceasta varsta.
Mie mi se pare ciudat ca nu am fost eu informata despre acest regulament. Sa-mi fie iertata observatia, dar unui copil ii poti citi si recita ce vrei si apoi sa-l pui sa semneze. Mi se pare o lipsa de maturitate din partea adultilor.

Apoi, povestea asta cu regulamentele citite doar copiilor in care scrie ca n-ai voie sa te uti urat la profesor, iar judecata ii apartine in exclusivitate unui profesor, ca vezi ca este adult si are discernamant, mi se cam pare trasa de par. Daca profesorului respectiv i se pare intr-o zi mai proasta ca un anumit copil s-a strambat si stim bine ca asa ceva se intampla, apoi nu stiu ce judecata inteleapta se mai poate face dupa acel regulament pe care parintele nici macar nu l-a vazut.
Tocmai asta era nuanta: ce poate fi scris in regulament, si faptul ca mie nu mi se spune nimic la sedinte despre asa ceva. Vi se pare normal?
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
Este absolut normal. Afisarea ROI este suficienta pentru informarea parintilor interesati.
Semnatura copilului face dovada ca el a fost prezent in clasa atunci cand s-a facut prelucrarea.
Revolta dv. nu e justificata, dar, cum azi oricine poate reclama scoala si cere socoteala, sigur ca puteti intreba.
Pai ziceti ca regulamentul e afisat, cum nu l-ati vazut ? Daca l-ati vazut, era ceva deplasat in el ?
Cum a zis doamna avocat, semnatura copilului nu are valoare sub aspect juridic, a semnat ca a luat la cunostinta, ca i s-a zis ce are voie sa faca sau nu, la scoala.
Fiica-mea a semnat si ea asa ceva la inceputul liceului.
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Semnatura minor cico2cico cico2cico Buna ziua. Am si eu 2 intrebari : Diriginta solicita copilului meu sa semneze diferite procese verbale, declaratii sau instiintari. Desi am cerut acesteia si ... (vezi toată discuția)
Regulament scolar preuniversitar ceapraga ceapraga Buna seara, Am o nelamurire referitoare la Regulamentul scolar. Copilul meu este in clasa a zecea, la un liceu evaluat al treilea pe oras (media de ... (vezi toată discuția)
Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant - sanctionare disciplinara elevi Bestparents Bestparents Sancţiunile aplicate elevilor din învăţământul preuniversitar sunt stabilite de art. 118 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unit. de înv. ... (vezi toată discuția)