avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... calatorie rat fara bilet craiova
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

calatorie rat fara bilet craiova

buna ziua.
am fost depistat de catre "controlorii rat" craiova fara bilet in autobuz. care din urmatoarele nereguli sesizate de mine sunt intr-adevar nereguli si pot fi cauze pt o eventuala plangere penala/dare in judecata cu sorti de izbanda:
1. autobuzul este oprit intre statii de catre persoane civile ("controlori"), fara politie comunitara sau alte organe in uniforma. este aceasta o neregula, dat fiind faptul ca poate unii pasageri sunt slabi de inger si cred ca autobuzul urmeaza a fi deturnat, provocandu-li-se o stare vadita de incomfort?
2. "controlorii" in civil urca in autobuz si incep controlul biletelor, avand spanzurate de gat niste 'legitimatii'. este aceasta o neregula , dat fiind faptul ca nu sunt insotiti de organe in uniforma? adica si eu impreuna cu 2-3 prieteni putem posta in "controlori" atarnandu-ne de gat niste hartii cu cate o poza.
3. neavand bilet am vrut sa cobor la urmatoarea statie, insa nu am fost lasat de "controlori", care nu m-au atins insa au blocat cu propriile corpuri caile de acces in autobuz. este aceasta o neregula? sunt indreptatit sa ii lovesc si sa folosesc forta impotriva acestor civili, eu fiind speriat ca sunt sechestrat, dorind cu orice chip sa scap din acest calvar?
4. "controlorii" in civil m-au legitimat cerandu-mi actul de identitate. este aceasta o neregula? au dreptul civilii(chiar si politisti in civil fiind) sa legitimeze persoane-chiar daca imi prezinta legitimatia de serviciu, sau legitimarea trebuie facuta EXCLUSIV de catre persoane in UNIFORMA cu atributii in mentinearea ordinii publice? adica si eu pot posta in controlor si pot sa incep legitimari in autobuz?
5. "controlorii" in civil au dreptul sa ma coboare din autobuz atunci cand ei doresc(adica langa sediul lor)? este aceasta o neregula, autobuzul avand obligatia de a opri DOAR in statiile de autobuz sau la semnalele politiei cu atributii in circulatia rutiera? conducatorul autobuzului poate fi pasibil de vreo pedeapsa?
6. "controlorii" in civil au dreptul de a ma conduce la sediul rat cand sunt depistat fara bilet? oare conducerea nu trebuie efectuata de persoane in uniforma?
7. ce valoare juridica are o inregistrare video cu camera ascunsa in cazul demonstrarii depasirii atributiilor de serviciu ale acestor "controlori" ? este considerata proba in cazul unui proces ulterior?
8. ce se intampla in cazul refuzului de legitimare in fata politiei comunitare sau politiei nationale? pana cand au dreptul legal de a ma retine? ce le permite legea sa foloseasca pt a ma legitima?
9. in cazul in care sunt legitimat de catre politia comunitara/nationala, eu comunicand datele de identificare (nume,adresa,prenume parinti) verbal politistului, este normal ca in incaperea unde se produce legitimarea sa existe persoane civile("controlorii" rat), iar verificarea datelor sa se faca telefonic? totusi sunt manipulate date cu caracter personal. care este legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal de catre organele de mentinere a ordinii publice?
martorului asistent la incheierea procesului verbal trebuie sa i se comunice datele mele cu caracter personal, sau DOAR numele si prenumele?
10. este normal ca urmarile "controlului" sa fie in functie de persoana? adica eu sunt amendat conform procesului verbal, iar o persoana de etnie tiganeasca este coborata din autobuz la prima statie? ce lege incalca in acest caz "controlorul"? carei pedepse se supune?


* doresc opinii ale avocatilor practicanti
Cel mai recent răspuns: ilmir1 , utilizator 13:14, 21 Martie 2013
ati platit contravaloarea calatoriei? probabil ca nu. atunci nu inteleg tot efortul pentru a depista "nereguli".
Parerea mea e sa o lasi balta..... ai fost prins intr-o situatie jenanta (adica fara bilet) fi barbat si accepta consecinta faptei tale.... nu deveni si mai penibil cautind nod in papura. Si ca fapt divers sa stii ca se calatoreste cu bilet , autobuzele merg cu motorina si soferul primeste salariu. Nici mersul pe jos nu e gratis ca iti tocesti papucii. Parerea mea
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
ilmir1, utilizator
am solicitat opinii ale avocatilor practicanti.

tot efortul in a depista nereguli este in sensul in care eu refuz sa fiu tratat ca un gunoi de catre persoane cu scoli profesionale imputernicite de catre primarie sa efectueze "controale"
voi plati contravaloarea calatoriei atunci cand in mijlocul de transport in comun nu va ploua, atunci cand nu va mirosi a hoit si va fi salubru, atunci cand voi avea de unde sa procur bilet de calatorie si dupa ora 21.00 sau in weekend, atunci cand mi se va vorbi frumos de catre "controlori", atunci cand controlul se va face tuturor calatorilor din acel mijloc de transport- nu pe sarite si pe criterii etnice, atunci cand in statiile de autobuz vor fi adaposturi de ploaie sau intemperii, atunci cand in statiile de autobuz va fi afisat orarul curselor de autobuz -nu doar pretul biletelor, atunci cand conditiile de transport din mijloacele de transport in comun se ridica la nivelul preturilor per bilet etc

astept totusi un raspuns la intrebarile mele formulate in primul mesaj; rog insistent.
ai primit raspuns la intrebare. nu ai ce face. si ca sa iti fac o paralela........ nu poti sa justifici lipsa biletului prin conditiile de transport sau pretul acestuia daca nu iti convine nu te urci in autobuz .......... cind te duci in piata si vezi niste mere urite si scumpe le furi sau nu le cumperi?
ca sa intelegeti si dvs, domnule ilmir1, ca in acest topic doresc de fapt discutarea depasirii atributiilor de serviciu de catre "controlori" -si nu vinovatiei mele de a calatori fara bilet-, voi rectifica, exclusiv pt dumneavoastra, ca de fapt aveam bilet de calotorie insa nu am dorit sa-l prezint unor civili care s-au purtat cu mine cum am exemplificat in primul mesaj.

in alta ordine de idei, eu voi pune cap la cap ceea ce s-a intamplat, cu toate dovezile de care dispun, si voi depune plangerile necesare. doresc totusi opinii ale avocatilor practicanti.

Alte discuții în legătură

> privare de libertate de catre controlori Diabolik_01 Diabolik_01 Salutare, Am si eu o nelamurire. Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in ... (vezi toată discuția)
Controlori ratp j_condo j_condo Am si eu o mica dilema. Sunt din Ploiesti si am mers intr-o seara fara bilet (tinand cont ca statia din care am plecat avea inchis magazinul de bilete), iar ... (vezi toată discuția)
Controlul biletelor de calatorie in mijloacele de transport in comun epstein epstein Buna ziua, Nu am cunostinte juridice si nu am fost protagonistul vreunui incident privind controlul biletelor in mijloacele de transport in comun, dar am fost ... (vezi toată discuția)