avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ramanere cu copil minor in tara poate fi considerata ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ramanere cu copil minor in tara poate fi considerata rapire ?

Buna seara,

Situatia: parinti casatoriti, copil de 6 ani, locuiesc in Suedia cu permise de rezidenta. Toti trei au cetatenia romana.
La un moment dat tatal se hotaraste sa se intoarca in tara si ia copilul cu el. Apoi nu-i mai permite iesirea din tara.
Ce poate face mama atata vreme cat nu sunt divortati ?
Poate fi aceasta considerata rapire ? Mentionez ca intentia tatalui nu este indepartarea mamei, ci pur si simplu nu mai vrea sa se intoarca in Suedia. Ii permite oricand mamei sa stea cu copilul, dar in Romania.


Multumesc,
Florin
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:26, 5 Iunie 2013
Poate depune plangere in Suedia pentru rapire de minori.
Inteleg. Dar daca totusi sotia nu are nici un venit in Suedia si deci nu poate creste copilul acolo ? Mai poate depune plangere ? Poate fi considerata serioasa o astfel de plangere ? Eu cred ca trebuie argumentata, gen uite de ce e bine sa stea copilul aici, etc.

Problema dvs. este foarte complicata.
Puteti avea probleme si sa fiti condamnat in Suedia.
Exista o hotarare judecatoreasca sau nu?
Nu exista nici o hotarare judecatoreasca (din cele expuse mai sus). Exista doi parinti casatoriti, romani cu copilul cetatean roman. Mama e in Suedia, tatal si copilul este in Romania.
Sincer, eu nu vad nici cum s-ar argumenta un astfel de caz de rapire.... copilul e cu tatal. Banuiesc ca mama stie exact domiciliul la care locuieste copilul (caci dl spune ca tatal ii permite mamei sa isi vada copilul).
Daca ar fi cu mama care ar fi diferenta in drept?

Ba mai mult, daca mama ar veni in Romania si ar vrea sa plece inapoi in Suedia cu copilul, fara acordul tatalui, n-ar putea (legal).
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2013
mirebire, utilizator
Depinde si cum este legea suedeza.
Poate fi vorba de legea suedeza.

Alte discuții în legătură

Rapire internationala de copii CorinaCristinne CorinaCristinne Buna seara, se da urmatoarea situatie: sotie, cetatean roman, sotul, cetatean turc. Au locuit 2 ani impreuna in Turcia, in 2014 s-a nascut o fetita, care are ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului din tara de catre unul dintre parinti adibadi adibadi Buna ziua! Va rog sa ma lămuriți și pe mine: în urma divorțului copilul este încredințat mamei, iar tatăl atacă aceasta hotărâre ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei hotariri judecatoresti yarrrns yarrrns In urma unei ordonante pesedinteala , instanta hotaraste incredintarea minorei la tata. Aceasta hotarire este definitiva si executorie fara termen si fara ... (vezi toată discuția)