avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... As vrea sa stiu
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

As vrea sa stiu

Nu stiu ce m-a apucat dar incep sa prind drag de justitie =D>. Am si eu cateva intrebari si o rugaminte daca se poate.
As vrea sa stiu unde anume exista legile sa le pot citi si eu care reglementeaza obligatiile pe care le are banca fata de creditor. De asemenea as vrea sa stiu conform carei legi calculeaza dansii dobanda ca stiu sigur ca nu au dreptul sa o modifice in totalitate de capul lor. M-ar mai interesa care sunt limitele in care ei au voie sa actioneze . Pe scurt am cautat pe site-ul BNR dar acolo nu am gasit legile care trebuie sa le respecte bancile in raport cu clientii. Nu va rog sa imi scrieti aici legile ci doar sa imi spuneti care sunt ca poate la gasesc pe google:D sau sa imi dati niste link-uri catre respectivele legi.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters40598 , utilizator 17:50, 5 Martie 2009
Chestia asta cu bancile si modificarea dobanzilor este o inventie a jurnalistilor s a anumitor recuperatori de creante ce vor sa isi faca publicitate gratuita. Banciile sunt societati comerciale, ce vor sa faca profit. In sistemul bancar este o foarte mare concurenta. Nimeni nu isi permite sa modifice dobanzile asa cum doreste, discretionar. Sunt anumiti indicatori de care trebuie sa se tina cont. Pe langa euribor sau rubor, avem alti indicatori ce tin de riscul de tara, etc. Credeti-ma pe cuvant, costurile bancii sunt mult mai mari decat cele reflectate in marirea dobanzii. Ca sa isi pastreze cleintii banciile pastreaza o parte din costuri .
Chiar daca actionati banca in instanta, nu aveti ce face. Puteti doar sa faceti un credit la alta banca, pentru a-l rambursa pe acesta si s anu mai platiti comisionul de rambursare anticipata. Dobanzile la creditele noi sunt mai mari decat cele la creditele existente, puteti verifica asta oricand, la orice banca.
Cel mai bine este sa mergeti la banca si sa cereti cuiva competent sa va explice de ce a crescut dobanda. Sunt sigur ca veti intelege si le veti da dreptate.
Erau doar intrebari ipotetice. Ma intereseaza doar legile care apara clientii bancilor si legea care reglementeaza cresterea dobanzii ca doar nu am ajuns la camatari sa o modifice cum vor dupa bunul plac si fara nici o justificare. Peste tot am vazut legi care apara bancile nimic ce ar ajuta creditorii. Eu nu am rata la nici o banca , slava Domnului, dar cunosc destule persoane disperate de cresterea in nesimtire a dobanzilor. As vrea sa stiu, pentru mine, ca justitia functioneaza si ca exista si legi pe care bancile trebuie sa le respecte fata de creditori. Eu am rugat sa mi se dea numele legilor sau link-urile catre acestea, asta in caz ca le cunoaste careva.:)
Eu nu vi le pot da, :). Ma repet, nu bancile sunt de vina. De exemplu un raport prost pe justitie duce la un rating de tara prost, ceea ce face ca bancile romanesti sa se imprumute mai scump de afara. Asta se reflecta in dobanda pe care o plateste consumatorul roman catre banca. NICIO banca nu mareste dobanda in mod discretionar, pentru ca nu vor sa isi piarda clientii. Si nimeni nu poate interzice bancii sa mareasca dobanda. Consumatorul are un termen in care poate declara ca nu este de acord cu marirea dobanzii. Daca nu este de acord va trebui sa ramburseze anticipat intregul credit. Nimeni nu il obliga sa continue relatia contractuala cu banca, daca i se mareste dobanda. Asadar, banca poate majora dobanda, nimeni nu ii poate limita acest drept, doar bunul simt si concurenta celorlalte banci ii limiteaza acest drept.
Va multumesc pentru "intentia de a raspunde", oricum am gasit . Din fericire m-am convins ca justitia ne apara de bancile-camatar si exista legi pe care trebuie sa le respecte si bancile nu doar creditorii =D>.
Vreti sa spuneti debitorii? :)
Nu va incredeti prea tare in articolele scrise pentru a fi cumparate ziarele sau in ceea ce comunica "profesionisti" ca cei de la URBAN si asoc. Chiar daca OPC amendeaza banca, nu o poate obliga sa isi limiteze dobanda si doar sa o defineasca altfel. Sa nu credeti ca dobanda va fi mai mica, astfel. Oricum ea este calculata la fel, dupa indicatori care nu tin de catre banca.

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi personale cu ipoteca ina 13 ina 13 Buna ziua,am o problema in legatura cu un credit pe care l-am contractat anul trecut si care este cu o dobanda marja + libor chf. Luna trecuta am primit o ... (vezi toată discuția)
Micsorare rata banca clodet clodet 1)cum pot sa-mi micsorez rata lunara pe care o am de dat la banca? (vezi toată discuția)