avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie versus contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie versus contract de vanzare cumparare

parintii mei doresc sa imi lase un apartament . mentionez faptul ca mai am un frate. care din cele doua contracte ar fi mai bine sa aleg donatia sau contractul de vanzare-cumparare. astept mai multe opinii in legatura cu cele doua contracte
Contractul de vanzare cumparare este mai sigur
c-v/c este mai sigur, insa e posibil ca fiscu sa intrebe de unde ati avut banii (daca diferenta intre cheltuieli si venituri e mai mare de 50.000 lei/an)
Contract de vanzare-cumpare!Dar totusi fratelui dvs nu ii lasa nimic?
ba da a primit jumatate din valoarea apartamentului , dar fara nici un act.
* la vanzare - aveti posibilitatea trecerii in act a unui pret mult redus fata de grila obligatorie, pt. amanunte vizitati un birou notarial unde faceti precizarea ca tranzactia are loc intre parinti si copil. dezavantaj, parintii platesc impozit pe venitul realizat din tranzactia imobiliara (2% din valoare, sau 3% din valoare, functie de anul dobandirii bunului). dezavantaj> daca sunteti casatorita sub regimul comunitatii de bunuri, apartamentul va deveni bun comun.
*la donatie- nu se plateste impozitul de care va ziceam mai sus, iar bunul va fi "bun propriu" DAR>
1.)fratele poate (dupa decesul parintilor) sa ceara desfiintarea contractului
2.) bunurile dobandite prin acte de donatie nu sunt eligibile creditelor ipotecare, astfel ca in situatia in care hotarati sa obtineti un credit bancar, nu veti putea garanta cu acest bun.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu unul dintre copii mari2015 mari2015 Am nelamurirea ca , am incheiat cu parintii un contract de vanzare-cumparare si acum citind mai atent, am vazut ca este stipulat pe langa multe altele sii art ... (vezi toată discuția)
In ce masura poate fi atacat actul de donatie ccrys ccrys Buna ziua, Parintii mei vor sa imi faca mie si sotiei act de donatie pt apartament. Eu am frate care nu este interesat de acest apartament si va da o ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere ??? ContSters257326 ContSters257326 Buna ziua, doresc sa inchei un contract de intretinere pentru instrainarea unui imobil, contractul se va incheia intre mine si parinti. parintii vor sa ... (vezi toată discuția)