avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... actiune inregistrare tardiva a nasterii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

actiune inregistrare tardiva a nasterii

Se poate cere in instanta print-o actiune de inregistrare tardiva a nasterii, chiar daca nu mai este minor?
Cel mai recent răspuns: dislexic , utilizator 19:01, 2 August 2011
nu cred ca am inteles exact ce doriti sa aflati ...:-/
Daca declaratia a fost facuta dupa trecerea unui an de la data nasterii, actul de nastere se intocmeste in baza hotararii judecatoresti, definitive si irevocabile (art. 21 din Legea nr. 119/1996), privind incuviintarea inregistrarii tardive, care trebuie sa contina toate datele necesare inregistrarii. Se intelege ca si in cazul unui adult e necesara tot aceasta hot judecatoreasca...
Pentru obtinerea acestei hotarari trebuie introdusa o actiune de inregistrare tardiva a nasterii. Cererea este scutita de taxa de timbru; in vederea solutionarii unei astfel de cereri instanta va solicita politiei verificari pt stabilirea identitatii, precum si avizul medicului legist cu privire la varsta si sexul persoanei al carei act de nastere se cere a fi intocmit. La judecarea acestei cauze este obligatorie participarea procurorului.
Instanta competenta e judecatoria de la domiciliul persoanei interesate.
Ar fi utile urmatoarele documente:
- certificatul medical constatator al nasterii, intocmit pe formular - tip, care va trebui sa poarte numar de inregistrare, data certa, sigiliul unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului;
- certificatul de nastere si actul de identitate al mamei si al declarantului, daca nasterea nu este declarata de mama;
- certificatul de casatorie al parintilor copilului (daca sunt casatoriti); sau dupa caz, declaratia de recunoastere semnata de ambii parinti in cazul in care copilul este rezultatul concubinajului dintre mama si tata.
Inregistrarea tardiva a nasterii se sanctioneaza cu amenda.
Se poate introduce o singura actiune pentru 2 copii?minori amandoi.
-Cam care este amenda pentru inregistrarea tardiva? aceasta o hotaraste instanta?
-se poate sa nu se acorde acesta amenda? daca se dovedeste ca mama nu are venituri sau o situatie materiala precara.
de sanctionat veti fi sanctionata !!
nu mai pierdeti timpul , mai degraba demarati procedura legala pt inregistrarea nasterii copiilor !!!!!!!! :O
:) nu eu sunt "mama" doar ma interesam pentru o speta. in legea 119/1996 la art 62 arata contraventia, cu 50-150 ron se sanctioneaza.
Se poate totusi introduce o actiune pt amandoi copii sau trebuie separat pentru fiecare, unul este nascut in 2005 celalalt in 2007.

Alte discuții în legătură

Inregistrare tardiva a nasterii monica i monica i Vreau sa stiu cine are calitate procesuala activa intr-o actiune de inregistrare tardiva a nasterii? (vezi toată discuția)
Inregistrare tardiva a nasterii - calitate procesuala cassy cassy buna seara! mama care nu a declarat in termen de 1 an nasterea (nu avea act de identitate valabil si necasatorita) poate da in judecata Primaria - serviciul ... (vezi toată discuția)
Inregistrare tardiva de nastere complicata annabela annabela Doresc sa ajut un tata disperat care are in ingrijire un copil de 3 ani care nici la momentul acesta nu are certificat de nastere. Tatal si mama copilului nu ... (vezi toată discuția)