avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Arestul preventiv!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Arestul preventiv!

As dori sa aflu care sunt infractiunile pt care se dispune arestarea preventiva, care este temeiul legal, si unde as putea sa aflu mai multe despre acest lucru care ma intereseaza cu mare intensitate!
Va multumesc!
Potrivit art. 146 din Codul de procedurapenala, arestarea invinuitului se poate dispune pentru o duratade maximum 5 zile, dupa care se dispune fie punerea actiunii penale in miscare, fie eliberarea persoanei.
Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata numai in unele din urmatoarele cazuri:

a) daca identitatea sau domiciliul inculpatului nu pot fi stabilite din lipsa datelor necesare;

b) daca infractiunea este flagranta, iar pedeapsa inchisorii prevazutade lege este mai mare de 3 luni;

c) daca inculpatul a fugit ori s-a ascuns in scopul de a se sustrage de la urmarire sau de la judecata, ori a facut pregatiri pentru asemenea acte;

d) daca sunt date suficiente ca inculpatul a incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului;

e) daca inculpatul a comis din nou o infractiune ori exista date care justifica temerea ca va savarsi si alte infractiuni;

f) daca inculpatul este recidivist;

g) daca exista una din circumstantele agravante;

h) daca inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, iar lasarea sa in libertate ar prezenta un pericol pentru ordinea publica.

.
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2009
ContSters42249, utilizator
@ brom chestia aia chiar e din cod????

vedeti art 146 si urmatoarele cod precedura penala

Daca pedeapsa este mai mare de 4 ani iar lasarea in libertate costituie pericol social concret. (sau sunt indeplinite alte cateva conditii EXCLUS recidiva, agravante etc)

In caz de infractiune flagranta este OBLIGATORIE RETINEREA (atentie!)

Dar pt a fi mai usor ne puteti spune cazul....
sotul a dus/o in padure pe sotie, sub pretextul de a culege ciuperci, intre timp cu un briceag ia taiat buza inferioara de tot(pur si simplu a ramas fara buza) e vorba de slutire partii vatamate....dupa ce a savarsit fapta a dus/o pe victima la spital, ulterior victima a obtinut un certificat medico legal 28-30 de zile. In acesta speta invinuitul nu ar trebui sa fie arestat preventiv, este vorba de vatamare corporala in forma agravanat, invinuitul a urmarit producerea faptei, a dus-o intetionat in padure pt a face ceea ce ia facut!
Insa in realitate domul nostru se bucura de libertate, este strigator la cer!
Ce se intampla cu organele de cerecetare penala, de actioneaza astefel, omul acesta este foarte periculos, ii ameninta toate rudele victime ca le va omori, sunt amenintate cu cutitul!!!! iar impreuna au si vreo 4 5 copii, care sunt expusi la miyeriile tatului, cine stie ce idei ii mai vin tatalui, o ureche, vreun nas... e crunt dar asta e adevarul....nici nu ma gandeam ca nu va fi retinut sau arestat preventiv
si inca ceva tipul are si antecedente penale, a fost inchis pt 10 ani in trecut.
din cate am inteles tipul este disparut, dar procurorul in acesta situaite nu poate sa propuna de urgenta arestarea preventiva? sau mai trebuie sa asteptam tot felul de acte de procedura?
Am sa va mai tin la curent cu ce se intampla...

Asa si inca ceva fapta s/a petrecut de 2 saptamani, si tipul este in libertate!!!!
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2009
Gabriela Mihai, Avocat
Imi pare rau de ceea ce s-a intamplat.

Judecatorul este cel care trebuie sa dispuna arestarea preventiva (la cererea procurorului). DAca el considera ca nu este cazul sa dispuna astfel nu o va face. Oricum nu pateste nimic (in principiu) indiferent de urmarile pe care le-ar avea decizia sa. Este inamovibil. Sfatul meu este sa chemati presa si sa faceti totul public. Nu este o metoda legala sau prea "ortodoxa" insa poate sa aduca rezultatele scontate
Puteti sa angajati un avocat care sa stea "pe capu`" procurorului.
Din ce spuneati, sa inteleg ca daca am cecuri refuzate la plata, nu sunt neaparat arestat preventiv? avand in vedere ca nu exista intentia (cec garantie) si am domiciliu stabil.

Alte discuții în legătură

Mandatul de arestare preventiva roxanafey roxanafey ce faci atunci cand masura arestarii preventive se sustine pe litera f art 148 cod procedura penala si procurorii nu probeaza aceasta masura cu nimic si totusi ... (vezi toată discuția)
Arest pentru cec-uri fara acoperire Nafets Nafets Intr-un topic din forum m-am bagat si eu intr-o discutie si de fapt imi dau seama ca e de fapt subiect separat. In ce situatii se recurge la arestare ... (vezi toată discuția)
Ma poate retine preventiv? nikolos nikolos Dosarul unui accident privind art 178 alin 2 si 184 alin 2 si 4 cp cu 5 plangeri pe parte civila va ajunge la procuror unde voi fii chemat cu avocatul pt ... (vezi toată discuția)