avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, partaj

Buna ziua.sotul meu vrea sa divorteze dupa 3ani d casatorie. Avem un bebe de 7luni.in momentul d fata stam in apartamentul meu achizitionat inainte d casatorie,dar la care inca mai platesc rata.are vreun drept asupra apartamentului?
Buna ziua,
Raspunsul este clar NU.
Sotul are drepturi doar asupra bunurilor realizate in comun in perioada casatoriei.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Dupa parerea mea, problema suporta nuantari. Fara doar si poate, apartamentul este proprietatea dvs, fiindca ati semnat contractul inainte de casatorie. Insa, pentru ca pe timpul casatoriei dvs. ati rambursat rate (acesta nefiind achitat integral), sotul dvs. ar putea sa pretinda un drept de creanta asupra dvs., reprezentand valoarea efectiva a ratelor achitate la casa pe timpul casatoriei, daca nu puteti dovedi ca ratele au fost achitate exclusiv din banii dvs.proprii (castigul dvs. propriu - altul decat cel considerat de lege bun comun, si anume veniturile din munca si cele asimilate acestora).
Apartamentul este bun propriu dar pentru 1/2 din ratele platite in timpul casatoriei sotul are un drept de creanta, fiind platite din bani prezumati a fi comuni.
si daca ratele de la apartament nu au fost platite de mine,ci de mama mea?si inca ceva,,,atunci eu pot cere pensie alimentara?amandoi avem somaj din strainatate.el mai are venituri si din 2 chirii ale apartamentelor achizitionate inainte de casatorie..ce imi corespunde?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
aqarela, utilizator
Daca mama dvs. a achitat ratele, atunci nu se mai pune problema dreptului de creanta al sotului. Si da, evident, puteti solicita pensie alimentara in numele copilului dvs, intr-un cuantum de 25% din veniturile lunare ale sotului.

Alte discuții în legătură

Partajul unui apartament cumpărat prin prima casă înaintea căsătoriei: îl pot câștiga dacă fac dovada veniturilor din perioada căsătoriei? cosminache123 cosminache123 Buna ziua Am cumparat un ap prin programul prima casa, inaintea casatoriei, dupa aproximativ 2 ani am cunoscut pe fosta sotie cu care m-am si casatorit.In cei ... (vezi toată discuția)
Bunuri imobile proprii dobândite cu credit imobiliar. plata ratelor în timpul căsătoriei dă drept de creanță? lilian123 lilian123 Buna ziua, 1.Inainte de casatorie am cumparat un apartament pe numele meu cu imprumut de la banca si cu plata ratelor pe o durata de 15 ani.Imediat dupa aceea ... (vezi toată discuția)
Apartament in rate, inainte de casatorie d_i_l d_i_l Buna ziua! Am achizitionat un apartament pe credit bancar, pe numele meu, am platit un an de zile ratele, si dupa aceea m-am casatorit. Acum ratele le ... (vezi toată discuția)