avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Neplata cotizaþiei de cãtre consilierii juridici
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Neplata cotizaþiei de cãtre consilierii juridici

In anul 2004 m-am înscris în Colegiul consilierilor juridici şi am plătit cotizaţia timp de 4 ani, după care am renunţat. Menţionez că am terminat facultatea în anul 1972. Acum am primit o decizie de la colegiu prin care am fost înştiinţat că am fost exclus din colegiu şi că mi-a încetat calitatea de consilier juridic şi că despre aceasta vor fi anunţate instanţele de judecată şi nu voi mai avea dreptul de a profesa.
Eu am obţinut diploma în urma unor cursuri la facultatea de drept şi nu pentru că m-am înscris în colegiu şi pentru activitatea mea sunt plătit de o societatea comercială şi nu de colegiu. Ce părere aveţi despre această aberaţie ? Ce se întâmplă însă cu consilierii juridici care nu sunt înscrişi în colegii ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:36, 28 Octombrie 2013
Nu se poate interzice exercitarea profesiei de consilier juridic doar pentru faptul ca nu ati platit cotizatia.

Legea nu obliga sa fim inscrisi in CCJ sau in alte organizatii profesionale pentru a ne putea exercita profesia de consilier juridic.
Exista criterii total diferite in ceea ce priveste recunoasterea DIPLOMELOR si recunoasterea CALIFICARILOR. Diplomele (de drept/medicina/arhitectura etc.) nu se suspenda/retrag ci doar calificarile.
Legea "ne obliga" sa ne asociem in conditii similare "barourilor de avocati" iar procedurile de stagiu, definitivat, evidentiere a consilierilor juridici, relevarea situatiilor de malpraxis si a procedurilor de etica profesionala etc. sunt elemente de stricta "capacitate" a corpurilor profesionale (alta solutie mai buna nu s-a gasit la nivel mondial pentru protectia consumatorilor de servicii).
In ceea ce priveste "profesiile reglementate" , libertatea de a exercita nu trebuie confundata cu libertatea de a nu fi inregistrat, monitorizat, sanctionat, suspendat sau chiar exclus iar sanctiunile sa fie eclusiv desfacerea contractului de munca in situatii de malpraxis sau prejudicii aduse beneficiarului de servicii juridice.
Cititi Legea 200/2004 privind profesiile reglementate si calificarile profesionale.
Care este legea care ne obliga ?
Legea 200/2004 privind profesiile reglementate, Legea 514/2003, Statutul profesiei, Legea 51/1995 privind organizarea profesiie de avocat (cititi macar art.82), Directiva calificari, Directiva servicii si in general toate actele normative care privesc protectia consumatorilor de servicii (servicii juridice reglementate in cazul nostru).
In Romania (nu numai) este reglementata si activitatea de consultanta, asistenta si reprezentare juridica si prestatorul de servicii juridice.
Serviciile reglementate de aparare juridica sunt considerate de legiuitorii din toate tarile ca avand impact maxim asupra cetatenilor in ceea ce priveste posibilitatea pierderii averilor sau liberatii in conditiile unui serviciu juridic de proasta calitate sau defectuos astfel incat reglementarea exercitiului este fireasca si logica.
Pe langa elementele descrise (lapidar) mai sus, elementul central care configureaza exercitiul profesional este Codul Etic.
Este drept, ca In Romania (tara portocaliera din perspectiva protectiei cetatenilor ei chiar si vis-a-vis de abuzurile profesionistilor mai mult sau mai putin reglementati) notiunea de "Juramant profesional" sau de Cod Etic, starnesc rasul la fiecare pas si prin mimetism paraintelectual chiar colegi de-ai nostri sapa la imposibilitatea echivalarii acestei calificari la nivel european doar pentru ca ei se considera haiducii lui Saptecai ai libertatii de a presta imediat si neregulat o profesie reglementata.
Numai prostii trebuie sa dea examene, sa faca stagiu, sa se asigure profesional sau sa raspunda pentru neregularitatile de exercitiu.
Daca nu as fi roman as emigra in Romania.
Si da colegu', ai dreptate. Apolodor din Damasc nu era inscris in Ordinul Arhitectilor. Nu scria nicaieri.
Legea speciala nr.514/2003 nu obliga la asa ceva.

Alte discuții în legătură

Vreau sa ma inscriu in uniunea colegiilor consilierilor juridici, dar nu pot pentru ca nu sunt angajata pe post, se poate si altfel? s_gianny26 s_gianny26 ce as putea face, vreau sa ma angajez ca si consilier juridic, dar am piedici pt ca nu sunt inscrisa in Uniune....mentionez ca abia am terminat masterul anul ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv? luca_claudia72 luca_claudia72 poti sa-ti dai definitivatul ca si consilier juridic daca ai un contract de munca ca cj de 2 ani ? adevarul e ca nu m-am inscris in uccj...mi s-ar recunoaste ... (vezi toată discuția)
Angajare ca jurist la firma privata NICOLAE LAMBRU NICOLAE LAMBRU Buna seara, Un absolvent al Facultatii de Drept Al. I. Cuza din Iasi, care a profesat in alt domeniu, se poate angaja in acest moment ca si jurist in cadrul ... (vezi toată discuția)