avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare cheltuieli reparatii acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare cheltuieli reparatii acoperis bloc

am schimbat acoperisul la bloc, inlocuit jgheaburi, atic si o parte de locatari nu vor sa participe financiar. cum este legal sa procedez? am sesizat asociatia dar nu s-a intamplat nimic. trebuie sa ma adresez unui avocat pentru actiune in instanta sau la un mediator?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:25, 27 Iunie 2015
Avocat apoi mediator ....
Terasa este proprietate comuna si se repara prin intermediul asociatiei de proprietari.

Daca ati decis de unul singur sa treceti la treaba, trebuia macar sa aveti un acord de principiu al conducerii asociatiei, sa aveti o promisiune scrisa din partea acesteia ca vi se vor deconta cheltuielile pe baza facturilor si chitantelor prezentate si in plus de asta va trebuie si un contract de garantie a lucrarii. Altfel, datul in judecata este o aventura care v-ar putea spori cheltuielile proprii fara sa va garanteze si o reusita.

Terasa este parte comuna a carei intretinere si reparatie implica responsabilitatea asociatiei de prorietari care detine competenta sa dispuna recuperare c/v reparatii de la toti proprietarii functie de cota indiviza
Daca executia reparatiei a avut loc prin initiativa privata fara acordul asociatiei de proprietari,este o problema majora si nu puteti ridica pretentia recuperarii c/v executie de la restul proprietailor
Executia lucrarii fara acordul de principiu al asociatiei si asumare responsabilitate modalitate recuperare c/v reparatie este culpa proprietarului iar eventuala actionare in instanta nu garanteaza hotarare favorabila acestuia,deoarece nu exista raport de necesitate,nu exista acord de principiu de obligativitate recuperare suma asumat de catre asociatia de proprietari
Nu trebuie sa mai cereti asociatiei implicarea in recuperarea banilor cheltuiti, se interpreteaza ca atunci cand un SRL a facut o lucrare , a emis o factura pe numele cuiva, dar trebuie sa plateasca alcineva nu acela a carui nume apare negru pe alb la beneficiar . Dumneavoastra platiti o factura de telefon daca nu este pe numele dvs. dar postarita v-a lasat-o in cutia postala ?.

Problema necesitatii efectuarii acelei reparatii o stabileste numai instanta, luati legatura cu un avocat.
gicapas a scris:

am schimbat acoperisul la bloc, inlocuit jgheaburi, atic si o parte de locatari nu vor sa participe financiar. cum este legal sa procedez? am sesizat asociatia dar nu s-a intamplat nimic. trebuie sa ma adresez unui avocat pentru actiune in instanta sau la un mediator?

Din scurta dumneavoastra expunere a ceea ce ati facut este greu de inteles daca ati procedat corect sau nu.
Incepeti prin a ne spune ca ati schimbat acoperisul la bloc si sfarsiti prin a ne intreba ce sa faceti.
Dar lucrurile ar fi trebuit sa se petreaca intr-o ordine fireasca:
- sa sesizati in scris comitetul executiv (presedintele) ca aveti infiltratii de apa in apartament si sa solicitati repararea terasei
- daca primeati un raspuns negativ sau nu primeati nici un raspuns trebuia sa notificati (sa instiintati) asociatia (presedintele) ca faceti lucarea pe banii dumneavoastra si o sa obligati apoi asociatia sa va deconteze cheltuielile
- daca nici atunci nu se misca lucrurile, angajati o firma care sa realizeze lucarea, sa achitati pe baza de factura si chitanta, sa faceti receptia invitand presedintele si administratorul sau/si 2-3 vecini care sa semneze procesul verbal de receptie.
- apoi faceti o cerere catre asociatie cu toate documentele anexate (contract, factura, chitanta, receptie) prin care solicitati sa vi se deconteze costul lucrarii.
- daca dupa aceasta cerere nu vi se restituie suma cheltuita apelati in primul rand la mediator pentru ca e o procedura simpla, rezolvati medierea favorabil sau nu in maxim 2 saptamani, aceasta fiind si putin costisitoare.
- daca presedintele asociatiei nu se angajeaza in scris in fata mediatorului ca va achita suma la un termen stabilit cu dumneavoastra, actionati asociatia de proprietari in judecata, apeland la un avocat caruia o sa-i platiti un onorariu dar dupa atatea cheltuieli si demersuri, prezentandu-i toate inscrisurile prezentate de mine mai sus, cu siguranta va obtine in instanta o decizie care va obliga asociatia sa va deconteze costul lucrarii plus penalizari, alte cheltuieli, onorarii...
Daca mie mi-ati prezenta setul de inscrisuri pe care l-am prezenta mai sus, va garantez castigul in instanta, cu riscul ca unii juristi sa rada de aceasta afirmatie deoarece adevaratii avocati nu garanteaza sucesul in instanta.
Dar in situatia descrisa mai sus, putem considera ca e o situatie atat de clara ca nu prea se poate pierde in instanta.

Alte discuții în legătură

Repararea acoperisului la bloc postman postman Locuiesc la ultimul etaj al unui bl.de 2 et.iar anul trecut am refacut acoperisul suportand toate cheltuielile doar eu deoarece asociatia nu sa implicat ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de bunuri comune intr-un imobil lupu_alex12 lupu_alex12 Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea problema, si nu prea stiu cum sa-i dau de cap, avand in vedere ca sunt cam singur. Blocul in care stau, construit ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis scara de bloc freeanifer freeanifer Pe scara mea s-au strins un colectiv de colocatori inimosi si au hotarit ca trebuie reparat , inlocuit acoperisul. Am auzit parca pe geam cum ma strigau in ... (vezi toată discuția)