avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general diferente de curs valutar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

diferente de curs valutar

Ajutati-ma va rog mult in privinta facturarii diferentelor de curs valutar. Concret m-ar interesa daca am voie sa calculez si in ce conditii, daca este prevazut in vreo lege.
Ma refer strict la cele trecute intr-o factura nu si intr-un contract, pentru ca aici lucrurile ar fi mai simple.
Firma la care lucrez, vrea sa introduca pe toate documenetele catre clienti si la baza facturii aceasta prevedere ca avem dreptul sa calculam diferente de curs valutar in cazul in care cursul din ziua platii este mai mare cu 1% decat cel din ziua facturarii. Pe factura mai scrie ca plata se face la cursul din ziua platii. O contabila mi-a spus ca ar fi probleme din punct de vedere fiscal, cu inregistrarea acestor diferente ....Am auzit atatea pareri dar as vrea si eu acum parerea cuiva care chiar stie ce vorbeste si este in domeniu, vreau un raspuns sigur #-o

Si a doua problema: factura poate fi valabila daca nu este semnata de client? Majoritatea nu ne trimit facturile inapoi semnate. Rareori le primim pe fax cu semnatura clientului si nu stiu cum ar putea fi obligat clientul ca sa-mi semneze factura sau daca aceasta poate circula asa. In instanta de exemplu, pentru recuperarea debitului stiu ca nu se accepta decat semnata.


Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 08:34, 5 Aprilie 2009
In ce priveste contractele comerciale am gasit :
- legea 469/09.07.2002
- oug 119/24.10.2007
In ambele e vorba de calcul de dobinzi si/sau penalizari pentru neindeplinire obligatii de plata la termenul scadent .
Insa, speta Dvs , ar putea fi incadrata aici :
Art. 2 legea 469
(1)Părţile contractante enumerate la art. 1 alin. (1) vor întreprinde toate diligenţele pentru stipularea de clauze care să asigure realizarea obiectului contractului.
(2)Contractul trebuie să cuprindă în mod obligatoriu, în funcţie de natura sa, clauze contractuale referitoare la: obligaţiile ce revin părţilor în derularea contractului, condiţiile de livrare şi de calitate a bunurilor şi/sau serviciilor, termenele, modalităţile de plată şi de garantare a plăţii preţului, instrumentele de plată şi clauzele de consolidare a preţului în condiţiile inflaţiei şi devalorizării, riscul contractual, precum şi modul de soluţionare a eventualelor litigii apărute în legătură cu derularea şi executarea contractului.

Ca urmare , devine legitima dorinta Dvs de a corela functie de cursul valutar sumele incasate , dar, in opinia mea , acest lucru trebuie expres inserat in contract.
Dpdv fiscal : sumele reprezinta venituri sin sint impozabile , atit dpdv al impozitului pe profit, cit si TVA.
Pentru imp. profit :
ART. 19 cf
Reguli generale
(1) Profitul impozabil se calculează ca diferenţă între veniturile realizate din orice sursă ...
Pentru TVA :(evident daca sinteti platitor):
(1) Baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată este constituită din:

a) pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la lit. b) şi c), din tot ceea ce constituie contrapartida obţinută sau care urmează a fi obţinută de furnizor ori prestator din partea cumpărătorului

si , de asemenea , prin exceptie :

(3) Baza de impozitare nu cuprinde următoarele:
b) sumele reprezentând daune-interese, stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, penalizările şi orice alte sume solicitate pentru neîndeplinirea totală sau parţială a obligaţiilor contractuale, dacă sunt percepute peste preţurile şi/sau tarifele negociate. Nu se exclud din baza de impozitare orice sume care, în fapt, reprezintă contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate;


In ce priveste valabilitatea facturii in lipsa semnaturii de primire , am gasit in Codul Comercial :
Art. 46. - Obligatiile comerciale si liberatiunile se probeazã:
- Cu acte autentice;
- Cu acte sub semnãturã privatã;
- Cu facturi acceptate;
Iar in note :
factura face dovada in fav. emitatorului numai cind a fost acceptata. Factura poate fi acceptata expres, in scris sau verbal, sau tacit, prin fapte concludente .
In acesta speta , mai bine las juristii sa aiba o opinie

Cristina.P a scris:


Si a doua problema: factura poate fi valabila daca nu este semnata de client? Majoritatea nu ne trimit facturile inapoi semnate. Rareori le primim pe fax cu semnatura clientului si nu stiu cum ar putea fi obligat clientul ca sa-mi semneze factura sau daca aceasta poate circula asa. In instanta de exemplu, pentru recuperarea debitului stiu ca nu se accepta decat semnata.





In Codul fiscal nu este prevazuta semnarea de catre client a facturii. Totusi, pentru linistea dvs., introduceti in contract o clauza care sa prevada ca daca "in termen de x zile de la primirea facturii, clientul nu specifica acordul sau dezacordul in legatura cu datele inscrise pe factura, se considera ca aceasta a fost acceptata". Daca trimiteti facturile prin posta, cereti confirmare de primire si atasati confirmarea, daca le trimiteti prin fax, atasati faxul, iar daca le trimiteti pe mail, atasati mail-ul.

Asta este parerea mea.
in cazul pe care il prezentati este necesar sa aveti contracte incheiate cu clientii pentru a va proteja in fata riscurilor de neplata
ati putea factura direct in euro mentionand in contracte ca plata se face la cursul BNR sau al bancii X din ziua platii
diferenta de curs dintre data emiterii facturii si data incasarii se inregistreaza pe venituri sau cheltuieli in functie de evolutia cursului...natura deductibilitatii acestor cheltuieli fiind reglementata in codul fiscal
Factura se completeaza doar in lei. Exceptie fac doar facturile incheiate cu clienti din UE sau din afara UE sau daca bunurile sau serviciile fac obiectul unui contract de export in comision. Desigur, in contractul incheiat cu clientul (daca acesta este din Romania), se poate introduce prevederea "valoarea bunului/serviciului este de... euro, calculat in lei la cursul BNR din ziua emiterii facturii. In cazul in care cursul din ziua platii este mai mare cu 1% decat cel din ziua platii, se va emite factura separata pentru diferentele de curs valutar."
contabilizarea facturii se face in lei...suntem liberi sa facturam in ce moneda dorim

Alte discuții în legătură

Plata facturilor in euro. niko 94 niko 94 Administratorul vrea sa plateasca facturile primite de la furnizorii din Romania in euro, facturile primite sunt in lei. Se poate plati in euro daca facturile ... (vezi toată discuția)
Achizitie de la o pers.fizica lidiao lidiao Buna ziua, am achizitionat de la o persoana fizica un utilaj, am incheiat un contract intre mine si el, plata am facut-o din contul de euro, pe contract trec ... (vezi toată discuția)
Plata transport international csehalina csehalina Buna, am o intrebare, sper ca ma poate ajuta cineva, as vrea sa stiu daca un furnizor roman imi face un transport international de marfa, poate sa imi faca ... (vezi toată discuția)