avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Data de revenire din Concediu de Crestere a Copilului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Data de revenire din Concediu de Crestere a Copilului pana la 1 an

Copilul meu s-a nascut pe 7 Mai 2013.Am ales CCC de 1 ani.Am 2 intrebari:
1.Pot sa stau pana la sfarsitul lunii Martie 2014 in CCC,urmand ca de la 1 Aprilie sa reintorc la serviciu si sa beneficiez de stimulentul de 500 ron pana la 7 Mai 2015?
2.1.Tata ca sa beneficieze de CCC obligatoriu 1 luna,poate sa ia de la 1 aprilie 2014,iar cat timp este tata in CCC,am dreptul la stimulent(in luna respectiva)?
Cel mai recent răspuns: galcsb , utilizator 17:01, 5 Decembrie 2013
1. Pentru a primi stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani, trebuie sa reveniti la serviciu inainte de a implini copilul 1 an. Deci la 01.04.2014 este bine, numai sa faceti cerere de reluare a activitatii catre angajator inainte de aceasta data.

2. Nu se plateste stimulentul de insertie pentru luna respectiva, dar nu este obligatoriu ca tatal sa solicite o luna de CCC.

OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR
(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada
(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.

Normele de apliocare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului. ...

Art.12
...
(4) In situatia prevazuta la art. 4.1 alin. (1) si (2), daca solicitarea concediului de cel putin o luna se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se acorda incepand cu implinirea de catre copil a varstei de un an persoanei indreptatite care a solicitat initial dreptul, daca aceasta realizeaza venituri profesionale, cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (1).

Iar daca tata nu ia ultima luna,eu beneficiez pentru luna aia de stimulent?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 5 Decembrie 2013
galcsb, utilizator
1. Daca dvs. reluati activitatea cu 1 aprilie veti primi stimulentul de insertie pe perioada 1-7 aprilie dupa care il veti mai primi dupa data de 7 mai si pana va implini copilul 2 ani.

2. Daca tatal intra in concediu crestere copil (CCC) in ultima luna (chiar si de la 1 aprilie) el va primi indemnizatie pentru CCC (in aceasta perioada dvs. nu veti beneficia nici de indemnizatie pentru CCC, nici de stimulentul de insertie).

3. Daca tatal nu intra in CCC atunci dvs. veti beneficia de stimulentul de insertie in perioada 1-7 aprilie si apoi incepand cu 7 mai si pana implineste copilul 2 ani.
O alta varianta este posibila?:
-eu reiau activitatea de la 07 Aprilie(sunt CMI-cabinet medical si pentru cele 4 zile din Aprilie-01 marti-04 vineri- primesc o suma destul de mare de CCC),iar sotul ia CCC din 07 Aprilie-06 Mai,urmand ca eu sa iau stimulentul dupa 07 Mai 2014?
Daca da,cu cat timp inainte trebuie sa depun cerere pt.stimulent la primarie?
Ultima modificare: Joi, 5 Decembrie 2013
galcsb, utilizator
1. Dvs. trebuie sa reluati activitatea inainte de 7 aprilie (cel mai tarziu pe 6 aprilie) ca sa beneficiati de stimulentul de insertie.

2. Indemnizatia pentru CCC se plateste pe zile calendaristice deci o veti primi pe perioada 1-5 aprilie.

3. Sotul va beneficia de indemnizatie pentru CCC in perioada 6 aprilie - 7 mai.

4. Incepand cu data de 8 mai veti putea beneficia de stimulentul de insertie.

Alte discuții în legătură

Vreau sa ma intorc la munca din concediu de maternitate jurescumaria jurescumaria buna ziua! sunt in concediu de crestere copil insa vreau sa ma intorc la munca inainte de implinirea celor doi ani pentru care am concediu. intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie ionutdediu ionutdediu Sotia mea a optat sa-si ia concediul pentru cresterea copilului pana la varsta de 1 an. Copilul implineste 1 an pe data de 29 mai. Daca am inteles bine, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil ali-ami ali-ami Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un rasp,am cerere depusa pt crestere copil pe o perioada de un an,copilul face pe 26 aprilie un an,tatal in ultimile 12 luni ... (vezi toată discuția)