avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Aplicatie catre CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Aplicatie catre CEDO

Recurs pronuntat in 23.11.2012,atacat cu contestatie in anulare in data de 23.10.2013,contestatie admisa in parte,desfiinteaza in parte decizia de concediere,rejudeca recursul si il respinge ca nefondat.
Daca actiunea de introducere a contestatiei in anulare a avut succes in parte ,din motive extrem de evidente,dar din erori de judecata Curtea de Apel nu a anulat decizia de concediere,mai am sanse de a aplica la CEDO,de a fi in termenul de 6 luni ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 15:58, 4 Ianuarie 2014
După ce autoritatea naţională competentă cea mai înaltă a pronunţat o decizie, petiţionarul dispune de un interval de şase luni pentru a sesiza Curtea.
Acest interval începe să curgă de la data la care a luat cunoştinţă personal sau prin avocatul său de decizia finală în ordinea normală a instanţelor, şi nu începând de la respingerea ulterioară a unei eventuale cereri în revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de graţiere sau amnistiere sau a oricărei alte cereri adresate unei autorităţi cu titlu de graţiere.

Termenul de a sesiza Curtea Europeana cu incalcarea unor drepturi apărate de Conventia Europeana este de 6 luni de la epuizarea cailor de atac interne, incepand cu data deciziei interne definitive, conform art. 35 al Conventiei.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...



Ultima modificare: Vineri, 3 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am citit acest text in mai multe ghiduri dar este derutant ca se spune "autoritatea nationala competenta cea mai inalta" si " a luat cunoştinţă personal sau prin avocatul său de decizia finală în ordinea normală a instanţelor" iar pe de alta parte nu se iau in considerare si caile de atac extraordinare....Motivarea Curtii de Apel din recurs nu mi-a fost comunicata,nu mai sunt obligati s-o faca,am luat-o eu pe data de 22 oct.2013 iar pe 23.oct.2013 am depus contestatia in anulare.
Multumesc f. mult
Sa aveti un an mai bun ca al meu....

Ca sa va adresati CEDO ar trebui sa vedeti care este dreptul fundamental sau libertatea fundamentala prevazuta in Conventie Europeana a Drepturilor Omului incalcat de statul roman.

CEDO nu este o instanţă de apel împotriva instanţelor naţionale şi nu poate anula sau modifica deciziile lor.

Articolul 6 Proces inechitabil. Comisia de disciplina este formata din salariatii care intocmeau eronat documente (cu probe scrise - probe asupra carora instantele nu se pronunta de loc),un membru al comisiei se antepronunta asupra vinovatiei celui care este concediat,la expertiza judiciara nu i se dau expertului actele cerute si nici nu i se raspunde la intrebarile scrise,instantele nu motiveaza toate motivele de recurs si ale contestatiei in anulare.
În legătură cu cerinţa ca „procesul să fie echitabil”, întrucât nici Convenţia şi nici legislaţia română nu defineşte termenul de „echitabil”, doctrina apreciază că aceasta cerinţă „… trebuie interpretată în sensul de a se asigura respectarea unor principii fundamentale, precum contradictorialitatea, dreptul la apărare, egalitatea…” sau că „…. Elementul fundamental al dreptului la un proces echitabil este exigenţa ca fiecare dintre părţi să dispună de posibilităţi suficiente, echivalente pentru a-şi susţine poziţia asupra problemelor de drept şi de fapt, şi că niciuna din părţi să nu fie defavorizată în raport cu cealaltă” .(V.M.Ciobanu, Tratat teoretic şi practic de procedură civilă, 1996, p.154.)
Ca principiu general, procedura echitabilă este acea procedură de judecată în care părţile sunt în situaţia de a-şi susţine cauza în faţa instanţei în aşa fel încât o parte să nu fie dezavantajată în raport cu cealaltă.

Alte discuții în legătură

Procedura in instanta, etape de urmat, cai de atac john99 john99 Buna ziua, Am citit cateva din discutiile de pe asest forum, dar pentru a fi sigur va rog sa imi spuneti care ar fi urmatorii pasi, in cazul meu. Am un ... (vezi toată discuția)
Plangere cedo bcory bcory Buna seara, Ma poate ajuta cineva cu un formular si cu ceva sfaturi pt. a redacta o plangere la CEDO? Fac precizarea ca am luat cunostiinta de durata de 6 ... (vezi toată discuția)
Procedura cedo si daune pentru calificarea motivelor de recurs ca fiind inadmisibile eagle_free eagle_free Buna seara, Va solicit ajutorul pentru a promova o actiune la CEDO pentru tatal meu, care s-a judecat pentru o actiune in contencios administrativ de ... (vezi toată discuția)