avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract Vanzare - Cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract Vanzare - Cumparare

In anul 2008, bunicul meu a intocmit un antecontract de vanzare - cumparare pentru suprafata de 5 ha de pamant extravilan, proprietate comuma a acestuia cu bunica mea. Precizez ca in acest antecontract nu este mentionata starea civila a bunicului meu, deci bunica mea nu si-a exprimat acordul in aceasta privinta. Fac mentiunea ca pana la data actuala amandoi bunicii mei au murit iar promitentul-cumparator a deschis impotriva mea actiune judecatoreasca.
Exista posibilitatea sa obtin anularea antecontractului si daca se poate pe ce motive.
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014
marianpopaconsult, utilizator
Cel mai recent răspuns: marianpopaconsult , utilizator 09:01, 29 Ianuarie 2014
Antecontractul reprezinta o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare care se concretizeaza prin contractul propriu zis.

Prin incheierea contractului propriu zis practic se respecta obligatiile asumate prin antecontract, prin care promitentul vanzator se obliga sa vanda un bun determinat, iar promitentul cumparator se obliga sa-l cumpere si sa achite pretul acestuia.

Contractul se poate anula pentru anumite cauze intemeiate ( vicii de consimtamant, cauza imorala).


Antecontractul de vanzare-cumparare trebuie sa fie perfectat si de sotia bunicului dumneavoastra, in calitate de proprietar al imobilului.

Antecontractul de vânzare-cumpărare a unui imobil bun comun, încheiat de unul dintre soţi fără consimţământul expres al celuilalt soţ, este lovit de nulitate relativă în întregime.


Nulitatea relativă poate fi invocată doar de persoana al cărei interes a fost nesocotit la încheierea actului juridic.


Acţiunea în declararea nulităţii relative este prescriptibilă.

Aceasta înseamnă că nulitatea relativă trebuie invocată (pe cale de acţiune sau excepţie) în termenul de prescripţie extinctiv;


Actiunea pentru declararea nulitatii relative trebuie exercitata termenul general de prescriptie este de 3 ani , care curge de la data perfectarii antecontractului de vanzare-cumparare.


Sa inteleg ca dupa scurgerea perioadei de 3 ani de la intocmirea antecontractului nu se mai poate face nimic in acest sens?
De fapt bunica mea a murit dupa 2 luni de la perfectarea antecontractului iar bunicul meu in anul 2011. Eu am aflat de existenta acestuia dupa moartea bunicului meu.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014
marianpopaconsult, utilizator
Nu pot sa merg nici pe cale de exceptie?
La data decesului bunicii a încetat regimul comunitaţii de bunuri. Din acel moment, bunicul putea fi urmărit pentru perfectarea contractului asupra cotei de teren pe care o avea în proprietate (cota lui ca bun propriu plus cota moştenită de la soţia decedată).

Dumneavoastră puteţi fi urmărit doar dacă l-aţi moştenit pe bunic şi numai pentru cota moştenită de la acesta.

Cota parte moştenită de dumneavoastră direct de la bunica nu poate fi urmărită, promisiunea de vînzare-cumpărare neconsimţită de defunctă nefiindu-vă opozabilă.
Problema este ca eu nu am facut succesiunea dupa moartea bunicii mele si nici nu am stiut de existenta acestui antecontract de vanzare - cumparare pana cand cumparatorul nu a deschis aciune in acest sens impotriva mea.

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul uneia dintre parti steelboy_dexter steelboy_dexter Buna Ziua! Am un antecontract de vanzare cumparare care a fost incheiat in anul 2007 decembrie,prin care bunicul meu a vandut terenul prin mandatar unei ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare - cumparare marianpopaconsult marianpopaconsult Buna Ziua. In cursul anului 2008, bunicul meu a promis vanzarea unei suprafete de 5 ha teren arabil unei persoane, care se angaja s-a intocmeasca documentatia ... (vezi toată discuția)
Hotarire care tine loc de vanzare-cumparare Chiriac Roxana Chiriac Roxana As vrea si eu opinii legate de o situatie si anume reclamantul cere o hot care tine loc de vanzare-cumparare avand un antecontract de v-c din 28 febr ... (vezi toată discuția)