avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare caldura in timpul sezonului rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare caldura in timpul sezonului rece

Sunt presedinte de asoc.prop si am o problema ridicata de un proprietar bransat.
-el munceste in strainatate, la inceput de ianuarie2014 a revenit in tara-ap e mai mult nelocuit, pe decembrie 2013 caldura a venit umpic mai mult decat anii precedenti (sa dat caldura mai multa in tot orasul), nu e multumit de preturile care vin la caldura (adica cam mari) si ar dori sa de debransese cat mai repede cu putina ca urmeaza sa plece din tara.
-eu ca presedinte stiu ca in timpul iernii nu se poate debransa conform legii dar proprietarul mia zis : daca are semnaturi de la toti cei care au caldura cu acord DA sa se debransaze in timpul ierni, respectiv ian -feb iar astia cu termoficarea zic ca de la giga incolo e treaba noastra cum ne organizam .

Intrebare : poate sa primeasca acordul asociatiei DA debransare iarna?
Cel mai recent răspuns: s.c.serv ad loc s.r.l. , utilizator 00:25, 17 Ianuarie 2014
Legea nr 325/2006 impune urmatoarele conditii
SECŢIUNEA a 5-a
Protecţia utilizatorului de energie termica
ART. 30
(1) Debransarea totală a instalaţiilor interioare de
încălzire şi/sau pentru apa calda menajera ale unui utilizator
tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:
a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin
hotărârea adunării generale;
b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor
şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile
înainte de debransare.
(2) Deconectarea unui consumator de energie termica dintr-un
condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii
cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontala, cat
şi pe verticala;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin
hotărârea adunării generale, asupra intentiei de realizare a unui
sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea
de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
(3) Debransarea unui utilizator de energie termica, altul
decât cel de tip condominiu, se realizează cu anunţarea
operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30
de zile înainte.
(4) Deconectarile/debransarile prevăzute la alin. (1)-(3) nu
se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.

(5) Deconectarile/debransarile prevăzute la alin. (1)-(3) se
efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de
furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării,
după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea
condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debransare se suporta de
către solicitant.




Procedura debransarii presupune golirea instalatiei,de alimentare cu agent termic
Conditionat de instalatia parte comuna din imobil,exista posibilitatea sa se poata inchide anumite vane pe tronsoane/scari,astfel incat sa se piarda o cantitate mica de agent termic
Concret prin debransare,este necesara golirea instalatiei interioare de cantitatea de agent termic,cantitate care a trecut prin gigacalorimetru respectiv este facturata si c/v urmeaza sa fie repartizata proprietarilor
In cazul in care este necesara debransarea fortata sau golirea agentului din instalatie,ulterior interventiei va trebui introdus alt agent termic care va fi facturat si impus tuturor proprietarilor din imobil
Studiati si


[ link extern ] ...

[ link extern ] ...


Nu se poate face debransarea in sezonul rece.
Atentie la debransare, daca lucreaza in strainatate exista posibilitatea ca acel apartament sa ramana neancalzit, si sa afecteze pe celialti proprietari, trebuie sa aiba sursa alternativa de incalzire, sa se debranseze si de la gaz (altfel aragazul devine soba pe buzunarul tuturor proprietarilor).
ORDIN Nr. 91 din 20 martie 2007
pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica*)
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE PENTRU SERVICIILE PUBLICE DE GOSPODARIE COMUNALA
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 350 din 23 mai 2007
Art. 246. - Deconectările individuale ale unor apartamente situate în imobile de locuit tip bloc - condominii, alimentate cu energie termică din sistemul energetic de interes local, indiferent de cauze, se pot realiza în următoarele condiţii cumulative:
a) să se modifice contractul de furnizare al energiei termice, prin act adiţional, la solicitarea reprezentantului legal al asociaţiei de proprietari/locatari, ca urmare a modificării puterii termice instalate în condominiu, cu acordul furnizorului;
b) să existe acceptul scris al proprietarilor spaţiilor cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie cu care cel care doreşte debransarea are pereţi comuni sau planşee comune, din care să rezulte că sunt de acord cu debransarea şi cunosc influenţele debranşării asupra condiţiilor de confort şi de mediu din spaţiile pe care le deţin în proprietate;
c) să existe documentaţia tehnică prevăzută la art. 254 lit. g);
d) solicitantul să aibă montat aparat de măsurare a debitului de gaze naturale pe care le consumă, în cazul în care continuă să folosească spaţiul pe care îl are în proprietate, după debranşare.
Art. 248. - Furnizorul are obligaţia de a verifica îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 246 şi 247 înainte de a emite avizul de deconectare.
(2) In cazul în care deconectarea se face fără îndeplinirea condiţiilor legale, furnizorul este îndreptăţit să aplice penalizări la factură, reprezentând cheltuielile suplimentare de exploatare datorate deconectării.
Art. 251. - Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu este interzisă în următoarele situaţii:
a) se intenţionează deconectarea numai a unor corpuri de încălzire din cadrul spaţiului cu destinaţie de locuinţă şi nu sunt montate repartitoare de costuri;
b) deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spaţiului cu destinaţie de locuinţă sau altă destinaţie cu o sursă alternativă de producere a energiei termice.

pe scara la mine sunt multe ap goale (de vacanta sau temporare) debransate ... nu cred ca nici un proprietar care e debransat are o alta sursa de caldura...macar electrica, atat de la mine din asoc sau din tara.

ceea ce am intrebat, e cam un fel de caz special...ca mie ca o sa plece din tara iar la intretinere o sa ramana cu restante si o sai afecteze pe cei care au caldura; noi ca asoc o sa ramanem cu datorii de pe urma respectivului ap.catre furnizor.
-in caz de o sa fie debransat...avem rubineti pe fiecare coloana in subsol...deci nu sar pierde multa apa de pe instalatie...posibil avantaj.

legea debransarii o stiu...de cand incep probele la cald, incepe si sezonul de incalzire, deci debransasi interzise....dar daca proprietarul ia o hartie in scris ca furnizorul il intereseaza ce se intampla pana la giga scarii iar restul e treaba asoc cum se organizeaza (adica in sed AG care urmeaza ia aprobare de la toti cei cu caldura ca sunt de acord sa fie debransat ap respectiv)...asociatia poate sa si ea acordul cu DA? adica sa debransam acel ap.
Sau sa astepte sa treaca iarna, vine cu cererea cu asoc aproba...si se debranseaza atunci? Ca nici sa ma cert cu vecinii sau cu respectivul , nu vreau eu...caut solutia cat mai legala. (teoretic tre sa apar interesele tuturor din asoc)
Trimiteti-l si la furnizorul de caldura, de unde sa ceara informatii despre ce documentre are nevoie la deconectare ( debransarea nu este acelasi lucru cu deconectarea - conform Art. 251)
Dupa care il atentionati ca in cazul in care s-ar face interventia cu deconectarea apartamentului, este obligat sa faca echilibrarea hidraulica, pe cheltuiala sa, a tuturor coloanelor de la subsol care alimenteaza cu energie termica apartamentul lui, indiferent ca acele coloane alimenteaza si alte apartamente de pe coloana respectiva.
Este problema lui daca va accepta sau nu , el vrea economie, altii vor confort si economie, doua cerinte pe care le au in momentul de fata.
Debransarea se poate face numai in conditiile in care se instaleaza un alt sistem de incalzire.Propietarul respectiv trebuie sa faca dovada instlarii noului sistem prezentand contract/proiect cu o firma specializata. Un apartament nu poate ramane neincalzit.

Alte discuții în legătură

Debransare toamna-iarna vsu vsu Buna ziua! La noi in bloc a aparut o situatie interesanta. 3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au ... (vezi toată discuția)
Debransare partiala winter_wind winter_wind exista vreo portita legislativa pt ca proprietarul unui apartament de 3 camere sa se debranseze de la sistemul centralizat de energie termica [b]partial[/b], ... (vezi toată discuția)
Debransare ContSters167676 ContSters167676 Pot sa ma debransez de la sistemul centralizat de incalzire numai cu acceptul de la asociatia de proprietari? (vezi toată discuția)