avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii

Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala?
Se face decizie de propunere la pensie ,sau decizie de incetare conf .art .56 (1) lit.c)?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gluten , utilizator 10:10, 24 Ianuarie 2014
Art.56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
....
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
.......
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Astfel, data incetarii c.i.m. in cazul pensionarii este diferita in functie de pensia de care beneficiaza persoana in cauza.

Incetarea de drept a c.i.m. se constata prin decizie scrisa a angajatorului.

1. - Conform Codului muncii contractul individual de munca inceteaza de drept: la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
- Asadar trebuie emisa decizia de incetare a CIM cu data indeplinirii conditiilor pentru pensia pentru limita de varsta?!
2. - Si ,la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare,emitem decizie de propunere?!
Multumesc



Intr-adevar, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare se va emite decizia de incetare de drept a c.i.m.

La data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare se va emite decizia de incetare de drept a c.i.m.

multumesc mult
Revin cu inca o intrebare :
Pensie limita de varsta - CIM inceteaza cu 01.02.ac (atunci indeplineste cumulativ conditiile de pensionare )

Pana la primirea deciziei de pensionare intocmim un alt CIM ( perioada determinata sau nedeterminata)
Cum se procedeaza ,fiindca in Revisal inregistararea CIM se face cu o zi inainte ....
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Incetare cim art 56 / c carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com In data de 02.07. un salariat implineste 65 de ani - cel putin 15 ani vechime, are - deci trebuie pensionat. Dar daca el spune ca nu a primit decizie de la ... (vezi toată discuția)
Cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu salariul MirceaNicolescu MirceaNicolescu Din moment ce legea permite cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu salariul, depunerea dosarului de pensie, emiterea deciziei şi intrarea efectivă ... (vezi toată discuția)
Perioada pina la venirea deciziei de pensionare Doina Halmen Doina Halmen angajat care intruneste conditiile de pensionare pentru limita de virsta ce calitate are pina la primirea deciziei de pensionare9poate dura si 3 luni ) ? (vezi toată discuția)