avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO - dosar, procedura
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO - dosar, procedura

Buna ziua, in noiembrie sotul a fost arestat, insa nici pana acum nu am primit decizia de la ICCJ, desi saptamanal depun cerere de urgentare deoarece s-a depasit termenul de 20 de zile. Problema este ca am nevoie de aceasta decizie pt CEDO. Care sunt pasii pt cererea catre CEDO?? Sotul imi tot spune ceva de niste timbre care vin de la ei. Care este procedura? Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 07:33, 9 Februarie 2014
Romanii au posibilitatea sa dea statul in judecata, daca le-au fost incalcate drepturile fundamentale prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Pentru a face lucru, ei trebuie sa adreseze o cerere Curtii Europene a Drepturilor Omului, institutia care garanteaza respectarea acestor drepturi. Din 2014 regulile pentru intocmirea cererii catre CEDO vor fi modificate.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Multumesc
Stimată doamnă,

În primul rând, ca o consecință a intrării în vigoare a noilor prevederi ale Regulamentului Curții, condițiile de depunere a unei aplicații s-au înăsprit. Va trebui să depuneți aplicația completă, prin acest lucru înțelegând inclusiv decizia finală, pronunțată în recurs. Calculul termenului de recurs se poate socoti de la redactarea deciziei motivate.

Va mai trebui să mai aveți în vedere și obiectul cererii de Curte Europeană, diferențiat dacă este vorba despre o arestare (preventivă) față de o condamnare definitivă.

Drepturile protejate de Convenție pot fi încălcatre și în procedura arestarii preventive - cum ar fi Art.5, vezi, în acest sens, Cauza SCUNDEANU v. România, Cererea nr. 10193/02, Hotărârea din2 februarie 2010 - dar aceasta nu înseamnă că vă referiți, neapărat, la o faptă judecată definitiv, cu particularitățile acesteia.

Cu stimă.

Este o decizie definitiva este arestat si inca nu am decizia. In concluzie pot sa depun cererea dupa ce iese hotararea chiar daca depaseste 6 luni de la pronuntare?? Va multumesc mult
Stimat forumist,

Da, cu condiția să o depuneți în mai puțin de 6 luni de la data motivării. Este necesar să și argumentați faptul că motivarea s-a redactat ulterior și că veți calcula termenul de la aceasta.

Repet, noile cerințe arată depunerea unui dosar complet.

Cu stimă.

Alte discuții în legătură

Nelamurire procedura cedo vasile2013 vasile2013 Dupa cum am inteles, de la 1 ianuarie au intrat in vigoare reguli noi cu privire la sesizarea CEDO, modelul de formular de cerere....nedumerirea mea priveste ... (vezi toată discuția)
Calculare termen cedo ContSters302312 ContSters302312 plangerea la CEDO se face in termen de 6 luni da cand s-a dat sentinta sau de cand s-a ridicat decizia de la curte ade apel? (vezi toată discuția)
Cerere cedo. cum se poate proceda? Manole Dumitru Manole Dumitru Doresc sa ma adresez cu o plangere la CEDO, dar intampin unele situatii independente de vointa mea. Tribunalul X, nu a tehnoredactat Decizia,,,si, termenul ... (vezi toată discuția)