avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Depunerea cererii de chemare în judecatã ºi a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Depunerea cererii de chemare în judecatã ºi a actului de participare la ºedinþa de informare privind avantajele medierii

Intentionez sa chem in civil o persoana juridica. Stiu ca medierea a devenit obligatorie. pot depune cererea de chemare in judecata si medierea s-o depun ulterior,mai aproape de termenul adminsitrativ? Sau trebuie sa depun cererea de chemare in judecata odata cu procesul verbal de incheierii a medierii? imi indicati si actul normativ ,articolul in care ma incadrez daca optez pentru varianta a doua?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 19:10, 4 Martie 2014
informarea privind medierea este obligatorie . ea poate fi realizata si de avocat nu este neaparat sa apelati la mediator. in rest medierea nu este obligatorie...mai este inca ceva...sedinta de informare este si ...gratuita conform legii.
marusca a scris:
Sau trebuie sa depun cererea de chemare in judecata odata cu procesul verbal de incheierii a medierii? imi indicati si actul normativ ,articolul in care ma incadrez daca optez pentru varianta a doua?

Vă referiţi, probabil, nu la mediere ci la participarea la şedinţa de informare privind avantajele medierii. Aceasta este obligatorie, nu medierea.

Prevederea legală care vă obligă să participaţi, înainte de a sesiza instanţa, la şedinţa de informare privind avantajele medierii este art. 193, alin. (1) Cod procedură civilă.
Art. 193
(1) Sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.
......................
art. 193 din Cod Pr. Civila se coroboreaza cu dispozitiile art. 2 din Legea 192/2006 privind medierea ... care spune ca dovada informarii poate fi depusa si pana la termenul stabilit de instanta.

Ca mediator, va recomand sa treceti intai pe la mediator pentru ca este posibil ca in urma informarii sa apreciati ca ar fi utila medierea insa, odata depusa actiunea, riscati sa reduceti substantial sansele de solutionare amiabila. De regula, depunerea actiunii inainte de declansarea unei proceduri de mediere este catalogata mai degraba ca declaratie de razboi iar mediatorul va avea mai putine argumente in sprijinul solutionarii aamiabile a situatiei.
Exigentele art.194 si 200 NCpc prevad ceea ce trebuie sa cuprinda o actiune in instanta si ce acte tb sa o insoteasca.

In opinia mea dovada de participare la sedinta de mediere tb sa insoteasca actiunea. Nu vad de ce nu ati depune-o cu atat mai mult cu cat participarea la aceasta sedinta tb facuta prealabil introducerii actiunii (scopul ei fiind acela de a preintampina un eventual litigiu).

Nu aveti de ce sa prelungiti acordarea unui termen de judecata si sa dati prilejul instantei sa va solicite completarea actiunii si a inscrisurilor cu acea dovada de participare, asa ca - daca o aveti (tb sa o aveti fiind obligatorie ) depuneti-o odata cu actiunea.
Multumesc pentru indrumare dar ma gindeam in felul urmator: sa depun cererea de chemare in judecata la care sigur voi primi termen abia la anul. La Trib Bucuresti e mare aglomeratie. Si sa fac procedura medierii peste citeva luni deoarece implica niste costuri.Iar cum actiunea o fac singura ma intrebam daca e obligatoriu sa depun actiunea odata cu medierea....

Alte discuții în legătură

Sedinta informare mediere ancaf27 ancaf27 Care sunt consecintele neprezentarii la sedinta de informare privind medierea, pentru parat? (vezi toată discuția)
Mai e obligatorie sedinta de informare? Imparatul Imparatul http://www.stiripesurse.ro/ccr-a-desfiintat-obligativitatea-medierii/ Daca nu, e o decizie perfecta. Interventie moderator: avertisment pentru incalcarea ... (vezi toată discuția)
Despre certificatul de mediere florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma intereseaza cand se elibereaza certificatul de informare,atat in cazul cand este pe rol si inainte de a inainta in instanta,daca eu ca reclamant ... (vezi toată discuția)