avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Radiere din circulatie neefectuata. Sentinta absurda a ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Radiere din circulatie neefectuata. Sentinta absurda a judecatorului.

In urma cu vreo doi ani a fost vandut un autoturism de la proprietarul X la noul proprietar Y. Imediat dupa vanzare X (fostul proprietar) nu s-a aratat interesat sa ceara radierea autoturismului de pe numele sau. Y a vandut autoturismul deoarece era un ,,harb'', dupa 20 de zile catre Z , care este acum actualul proprietar. Mentionez ca Y a inregistrat ambele contracte la primarie. Radierea nu s-a facu niciodata de catre nimeni, astfel ca Z circula nestingherit chiar si in prezent cu autoturismul inregistrat pe numele lui X (primul proprietar).
Dupa ce lui X i-au fost comunicate acasa o serie de amenzi ce erau primite de Z, X l-a chemat in judecata pe Y ca sa-l oblige sa radieze masina de pe numele sau (a lui X).
Judecatorul admite cererea lui X si constata ca a avut loc transferul dreptului de proprietate.
Pai cum se poate asa ceva? Nu era de datoria lui X sa ceara radierea de pe numele sau? Trebuia Y sa ceara asta?

Pai in conformitate cu ORDIN Nr. 1501 din 13 noiembrie 2006
privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor
CAPITOLUL VI
Radierea din circulaţie a vehiculelor
Art. 24. - (1) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate pot solicita radierea din circulaţie, dacă fac dovada depozitării acestora într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii.
(2) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data:
a) când vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unităţi specializate, în vederea dezmembrării;
b) scoaterii definitive din România a vehiculului;
c) declarării furtului vehiculului;
d) trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane.
(3) Vehiculul declarat, prin dispoziţie a autorităţii administraţiei publice locale, fără stăpân ori abandonat se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective.
(4) Vehiculul pentru care poliţia rutieră a dispus radierea din circulaţie, potrivit legii, se radiază de la data comunicării măsurii.
(5) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale.
Art. 25. - (1) Radierea se face pe baza depunerii certificatului de înmatriculare sau de înregistrare şi a plăcuţelor cu număr de înmatriculare ori de înregistrare, după caz, a cărţii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele înmatriculate după 1 iulie 1993), a fişei de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale, stabilită potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscală, precum şi a documentelor care atestă faptul că a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 24 alin. (1)-(4).
(2) In cazul vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care deţin certificate de înmatriculare şi numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricaţie mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declaraţii pe propria răspundere a titularului înmatriculării ori a moştenitorilor legali ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulaţie şi nu mai circulă pe drumurile publice.

Si acum ce o sa se mai intample? O sa plateasca Y amenzile lui X sau Z ?
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: Endru , utilizator 23:03, 19 Ianuarie 2015
Nu ati precizat daca instrainarea bunului mobil a avut loc cu incheierea de documente legale
Daca au fost incheiate documente autentificate sau prin unitate specializata,culpa neradierii apartine proprietarilor succesivi ai bunului auto
Daca instrainarea auto a avut loc prin incheierea de documente legale,Y in baza documentului de tranzactionare poate face plangere contraventionala impotriva PV care este incheiat cu datele de identificare ale soferului contravenient
Potrivit dispoziţiilor art. 1 alin. 2 din Ordinul nr. 1501 din 13 noiembrie 2006,
privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor se stabileşte competenţa înmatriculării, radierii, respectiv autorizării provizorie sau pentru probe în favoarea serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, în a căror rază de competenţă proprietarii îşi au domiciliul sau sediul ori reşedinţa, în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate.CAPITOLUL II - Vehiculele - Inmatricularea, Inregistrarea si radierea vehiculelor
SECTIUNEA 2 - Înmatricularea, înregistrarea si radierea vehiculelor
Art.11.
(1) Proprietarii de vehicule sau mandatarii acestora sunt obligati sa le înmatriculeze sau sa le înregistreze, dupa caz, înainte de a le pune în circulatie, conform prevederilor legale.

(2) Înmatricularea vehiculelor are ca scop admiterea în circulatia pe drumurile publice doar a vehiculelor omologate, potrivit legii, care corespund normelor privind siguranta circulatiei si protectiei mediului.

(3) Înmatricularea vehiculelor este continua, de la admiterea în circulatie pâna la scoaterea definitiva din circulatie si presupune operatiunea de:

a) înscriere în evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de catre primul proprietar;

b) transcriere în evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.

(4) Operatiunile prevazute la alin. (3) se realizeaza pe baza datelor de identificare ale vehiculului si ale proprietarului si se concretizeaza prin atribuirea unui numar de înmatriculare si prin eliberarea de catre autoritatile competente, potrivit legii, a unui certificat de înmatriculare, precum si a placutelor cu numarul de înmatriculare.

(5) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidentele autoritatilor competente simultan cu mentionarea încetarii calitatii de titular al înmatricularii a fostului proprietar.

(6) Solicitantii unei operatiuni de înmatriculare a unui vehicul în evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, trebuie sa faca dovada certificarii autenticitatii vehiculului de catre Registrul Auto Român în cazurile si conditiile stabilite prin Ordin comun al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului si al ministrului administratiei si internelor, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Cred ca solutia nu este intr-atat de rea precum o prezentati dvs. Inainte de toate pentru ca s-a solicitat instantei sa se constate ca a intervenit vanzarea. -ceea ce instanta in mod corect a apreciat ca s-a intamplat-.
Faptul ca era obligatia lui y (ulterior a lui Z) sa solicite radierea .... este doar una din situatiile in care legea nu se respecta. Parca legea nu spune ca nu ai voie sa furi ... Spune si ... !? Daca furi urmeaza sa suporti consecintele. Asa si aici ... legea spune un lucru. Acum dezbatem ce se intampla daca cel obligat de lege sa faca ceva, nu face acel lucru.
Revenim la problema in discutie ....
Parerea mea este ca reclamantul X ar fi trebuit sa solicite radierea in contradictoriu cu Serviciul Public Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor careia i se adreseaza cererea de radiere si care efectueaza aceasta operatiune.
O.M.A.I 1501/2006 nu permite insa Serviciului ... sa faca radierea decat la cererea dobanditorului bunului.
Este motivul pentru care mergi in instanta si, in contradictoriu cu Serviciul, soliciti instantei sa constate intervenita vanzarea si apoi .... obligarea Serviciului la radierea de pe numele vanzatorului.
Parerea mea este ca actiunea este facuta doar pe jumatate de reclamant iar instanta a procedat corect obligand cumparatorul sa o radieze. Ca era inutil .. este alta poveste. In mod corect si complet ar fi trebuit sa se solicite subsecvent obligarea Serviciului la radiere chiar in lipsa acordului cumparatorului.
Precizarea anterioara a colegei este absolut corecta si -in lipsa formalitatilor legale- nu aveti de ce sa va certati cu Serviciul.
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
Alin Paidiu, Avocat
Pai da dar, conform art.24, alin.2, lit.d) din ORDIN Nr. 1501, radierea autoturismului poate fi ceruta de proprietar la trecerea autoturismului in proprietatea altei persoane, adica asta era obligatia lui X in calitate de fost proprietar. Y avea obligatia de a transcrie autoturismul, asa cum este prevazut la art.8 in acelasi ordin.
Reclamantul prin actiunea sa a cerut obligarea lui Y la radierea autoturismului de pe numele sau (a lui X). Pai eu cred ca asta era de fapt obligatia lui X nu a lui y si deasta mi se pare aberanta solutia instantei. M-am mai uitat prin jurisprudenta intre timp si am gasit spre exemplu :

urisprudentacedo.com/Obligarea-paratei-Institutia-Prefectului-Judetului-A-Serviciul-Public-Comunitar-Regim-Permise-de-Conducere-si-Inmatriculari-a-Vehiculelor-la-radierea.html

@ynocenta Contractele au fost incheiate sub semnatura privata si inregistrate la primarie.

Problema cea mai mare este ca acum Y nu stie ce sa faca fiindca este in exact aceeasi situatie ca si X. Autoturismul este in proprietatea lui Z dupa cum am mai spus.
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
LuchianSeb, utilizator
Avand in vedere ca termenul legal de 30 de zile a decazut ,Y are obligatia sa reia procedura si etapele de inmatriculare auto prevazuta de
art 11 alin (5) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidentele autoritatilor competente simultan cu mentionarea încetarii calitatii de titular al înmatricularii a fostului proprietar.



Pai da, dar asta va spun, ca Y nu poate sa faca asta fiindca este exact in situatia lui X. Nici X si nici Y nu sunt actualii proprietari. Autoturismul este pe numele lui X, dar nu poate fi trecut pe numele lui Y fiindca actualul proprietar este Z. Nu poate fi obligat Y sa radieze masina de pe numele lui X si in locul lui X, tocmai pantru ca nu este obligatia sa si pentru ca se afla in aceeasi situatie ca si X, adica nu are actele necesare ! Doar Z mai poate solicita transcrierea pe numele sau si eventual X poate cere radierea odata cu acesta. Y nu poate sa radieze ceva ce nu este pe numele lui fiindca este pe numele lui X, si pentru un bun fata de care nu este nici proprietar fiindca actualul proprietar este Z. Y a invocat si lipsa calitatii procesuale pasive si a depus dovada vanzarii catre Z si adeverinta de la primarie din care rezulta ca vanzarea a fost luata in evidenta acestei institutii, dar se pare ca instanta nu a tinut cont de acestea.
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
LuchianSeb, utilizator

Alte discuții în legătură

Transcrierea proprietatii unui autoturism miki70_is miki70_is Pentru transcrierea proprietatii unui autoturism care este procedura? Mai exact,am vandut un autoturism unei persoane prin contractul de vanzare-cumparare ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism la politie corad corad Buna ziua, dupa cum spune si titlul, vreau sa vand un autoturism, cunosc procedura de radiere la administratia fiscala, dar legea este atat de vaga cu privire ... (vezi toată discuția)
Radiere masina Valigeta Valigeta Am fost proprietara unui autoturism din 2010 pana in 2014. L-am vandut cu act de vanzare-cumparare. Taxa de prima inmatriculare am recuperat-o. Cel care a ... (vezi toată discuția)