avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Este obligatoriu contract pentru medicina muncii???
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Este obligatoriu contract pentru medicina muncii???

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati, intampin urmatoarea situatie, eu ii spun sefului meu ca este obligatoriu sa incheiem un contract cu o firma care efectueaza medicina muncii pentru angajati, el vrea sa ii spun unde scrie acest lucru, gresesc eu? Este obligatoriu ca o societate sa incheie contract pentru medicina muncii? La controlul de la SSM mi s-a cerut acest contrct de aceea eu sustin ca este obligatoriu...
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:20, 1 August 2014
Buna ziua!
Angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca.-art.6 alin.1 din legea 319/2006.
Avand in vedere ca la alin.2 din aceeasi lege se mentioneaza faptul ca "in cazul in care angajatorul apeleaza la servicii externe....", nu cred ca este obligatoriu incheierea unui contract.
multumesc de raspuns, dar in acest caz de ce la controlul de SSM mi-a fost solicitat contractul? de ce nu mi-au cerut sa fac dovada prin fise de aptitudine ca angajatii au medicina muncii efectuata?
Presupun ca au solicitat contractul pentru a nu mai verifica in amanunt fisele angajatilor.
Daca sociatatea are contract, cei de la ITM -ssm nu mai stau sa verifice fisele. Se presupune ca persoana care a intocmit fisele de medicina muncii cu care s-a incheiat contractul \"stie ce face\".
Si banuiesc ca se consemneaza si in actul de control.
Asta e parea mea.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2014
Elis Ismail, Contabil
Nu exista o prevedere in legislatia SSM care sa oblige angajatorul sa incheie un contract cu medicul de medicina muncii.
Angajatorul are obligatia asigurarii conditiilor pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, cum o face il priveste, cu sau fara contract, important este sa se faca.
Daca inspectorii au stabilit o astfel de masura inseamna ca neconformitatea a fost incadrata intr-o prevedere legala, lucru de care ma indoiesc.

HOTARARE nr. 355 din 11 aprilie 2007
privind supravegherea sanatatii lucratorilor

ART. 4
(1) Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.

ART. 7
Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Pentru a face posibila decontarea/ inregistrarea in contabilitate a prestarilor medicale efectuate, vizand examenul medical la angajare si examenul medical periodic, firmele vor, nu vor, trebuie sa incheie un contract de prestari servicii medicale cu un medic specialist de medicina muncii sau cu o firma de profil autorizata de catre ministerul sanatatii, pentru a respecta codul fiscal. Ma indoiesc ca exista vreo firma care nu doreste sa deconteze in contabilitate anumite cheltuieli care sunt deductibile fiscal.
Inregistrarea in contabilitate este valabila si pentru medicul specialist de medicina muncii (daca este PFA sau II) pentru a justifica venitul incasat si a deduce cheltuielile, respectiv pentru firma de prestari servicii medicale, din aceleasi motive. Ma indoiesc ca exista vreun medic specialist de medicina muncii sau vreo firma activitati care sa presteze activitatea respectiva, sa nu fie platite si doar sa isi pun benevol semnatura si parafa pe fisele de aptitudine si pe raportul anual (intocmit de prestatorul de servicii medicale) privind starea de sanatate a lucratorilor verificati.
Nu vorbim aici de posibilitatea unei munci la negru.
Inspectorul de munca si/ sau inspectorul sanitar vor verifica cu siguranta semnatura si parafa medicului specialist de medicina muncii de pe fisa de aptitudine si de pe raportul privind starea de sanatate a lucratorilor.
Sa nu uitam ca ITM are si posibilitatea verificarii persoanelor care incaseaza venituri (dupa semnatura si parafa) si pot sesiza fiscul si/ sau politia sanitara.

Alte discuții în legătură

Apt conditionat cu interzicea deplasarii in teren iahim79 iahim79 sunt inspector/functionar public si medicul de medicina muncii a facut recomandare de efectuare examen psihologic si psihiatric doar la inspectori si soferi. ... (vezi toată discuția)
Diagnostice inapt de munca MarinaMarin1 MarinaMarin1 Va rog sa ma ajutati cu lista diagnosticelor utilizata de medic cand elibereaza adev INAPT de munca, document necesar la angajare. Multumesc. (vezi toată discuția)
Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)