avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Trecerea la intretinere a unei persoane
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Trecerea la intretinere a unei persoane

Buna ziua. Un mic sfat daca se poate.
Potrivit legii 230/2007, legea asociatiei de proprietari o persoana este trecuta la intretinere dupa o periaoada mai mare de 15 zile. Poate Comitetul executiv al asociatiei de proprietari sa ia o decizie conform careia aceasta perioada sa scada la 3 zile de exemplu, daca in lege este trecut termenul de 15? Ma cert cu presedinta care sustine hotararea asociatiei...

Va multumesc


E posibil sa nu stiu dar cu siguranta o sa invat
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2014
dare4more, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:21, 22 Mai 2014
Este netemeinica si nelegala masura adoptata de asociatia de proprietari
Explicati presedintei de asociatie ca asociatia de proprietari nu poate adopta hotarari care contravin normelor in vigoare
Incerc sa explic presedintei, ca ascociatia nu poate sa ia decizii care sa contravina legea cadru, in cazul acesta legea asociatiei de proprietari, dar nu face nimic altceva decat sa ma contrazica si sa spuna ca exista o o decizie a ascociatiei. Ce masuri pot lua impotriva ei?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2014
dare4more, utilizator
Hotararea Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari nu poate aduce derogari de la o lege organica.
Art. 17 alin. 1 litera r) din Normă metodologică din 19/12/2007 de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari spune clar:
Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
...
r) stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună; stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale;
dare4more a scris:
Poate Comitetul executiv al asociatiei de proprietari sa ia o decizie conform careia aceasta perioada sa scada la 3 zile de exemplu, daca in lege este trecut termenul de 15?

Asa cum s-a aratat in celelalte raspunsuri postate, nu este legal sa se ia o decizie sau o hotarare contrara legii.
Dar mai concret ce vi s-a intamplat, ati fost pus la plata pentru o luna intreaga chiar daca ati locuit doar 3 zile?
Incerc sa ma lamuresc pentru ca unii pot lua decizii sau hotarari doar de dragul de a le lua dar fara vreun efect practic.
Daca lipsiti o perioada mai mare, mergeti la asociatie cu o adresa in doua exemplare din care unul sa vi-l dea inapoi cu semnatura de luare la cunostinta sau numar de inregistrare. Aratati in ce perioada lipsiti si solicitati scoaterea de la acele cheltuieli ce se repartizeaza pe numar de persoane. Fara alte discutii ori contraziceri...
Apoi cand o sa apara lista de plata aferenta acelei luni in care ati lipsit si ati anuntat ca sunteti plecat de la data la data (peste jumatate de luna) si o sa vedeti ca ati fost pus la plata, contestati acea suma in scris si cereti explicatii. Adunati aceste date, sesizari si raspunsuri si nu platiti intretinerea. Ajungeti in instanta, va ajutati de prevederile legii si de dovezile pe care le aveti, obligand asociatia sa recalculeze, sa plateasca cheltuieli de judecata...

Sunt situatii si situatii de care trebuie sa tineti seama.
Daca nu este vorba de bani, ci numai de principii, atunci nu este bine. Noi ne confruntam foarte des de asemenea chestiuni, desi costul lunar al cheltuielilor pe nr. de persoane este sub 10 lei/luna.
Avem cel putin 10 cazuri, le-as numi deja patologice, nu mai vreu sa le dezvolt aici, le-am tot povestit.
Ziceti ca com. executiv a luat o hotarare abuzuiva si contrara legii - de unde stiti acest lucru? Aveti raspunsul com. executiv? Au oamenii acestia ceva cu dvs.?
Poate dezvoltati cumva, sa ne ajutati sa intelegem si poate va spunem despre ce este vorba - daca tot vreti sa invatati ceva!

Alte discuții în legătură

Dreptul proprietarului de a avea musafiri fara ca acestia sa plateasca la intretinere. sesa10 sesa10 Va rog, am o intrebare: Pentru ca suntem in plin proces de schimbare a administratiei asociatiei, persoanele in cauza incep prin a incerca sa se razbune pe ... (vezi toată discuția)
Persoane la intretinere Luana82 Luana82 Buna seara! Locuiesc intr-o garsoniera in Bucuresti si ma mai viziteaza mama pentru a ma ajuta la treburile casnice. Luna aceasta m-am trezit la ... (vezi toată discuția)
Scoatere persoana de la intretinere ro_zapacila ro_zapacila Buna ziua, Din punct de vedere legal, va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: Sotul meu are diverse delegatii prin tara si lipseste in ... (vezi toată discuția)