avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Indexarea de drept a pensiei de alimentare, indexare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Indexarea de drept a pensiei de alimentare, indexare trimestriala cu rata inflatiei

Buna ziua,
Sunt divortata din sept 2012 si primesc o pensie alimentara in suma fixa de 500 ron, stabilita la notarul unde s-a efectuat divortul.
Recent am citit Conform art. 531 din Codul civil, pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.
In aplicarea acestei dispozitii legale, art. 51 din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Codului civil stabileste ca dispozitiile art. 531 din Codul civil privind modificarea si incetarea pensiei de intretinere sunt aplicabile si in cazul pensiilor de intretinere stabilite prin hotarare judecatoreasca anterior intrarii in vigoare a Codul Civil.

Pensia de inretinere se indexeaza la valoarea indexata.

Calculand aceasta indexare, ([ link extern ] .
1.Cer eu angajatorului tatalui sa imi vireze pensia alimentara indexata trimestrial?
2.Daca angajatorul are o decizie de divort in care este mentionata suma fixa de 500 ron, au ei dreptul sa umble in salariul angajatului sis a imi vireze mai mult decat scrie in decizie?
3.Daca mi se va vira pensia indexata, pot cere si diferenta care ar fi tb sa fie platita – pensia indexata trimestrial, si pana in present?
4.Am de gand sa cer in instanta stabilirea pensiei ca si procent din veniturile tatalui, deoarece veniturile lui au crescut cu peste 50% si as dori sa se actualizeze cuantumul, pensie care ar ajunge acum la peste 800 ron. Sa efectuez mai intai actiunea cu indexarea pensiei si apoi sa solicit majorare sau nu?

Mentionez ca minorul are acum 4 ani si 9 luni. Custodia este comuna, cu domiciliul stabil la mine (mama)
Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2014
Flor_L, utilizator
Va trebui sa cereti in instanta stabilirea unei pensii in raport de venitul actual al tatalui i indexarea sumei trimestrial.
Angajatorul nu ii va retine nimic angajatului la cererea dvs.
Dar daca in lege scrie ca ar trebui indexata trimestrial si ei nu au facut-o?
Doamna, dvs v-ati inteles ca tatal sa plateasca o anumita suma si numai pe aia v-o plateste, numai ce ati convenit impreuna, pensia nu v-a fixat-o instanta.
ok. ce am de facut pentru a primi pensia indexata?
Tocmai ce v-am zis, cereti in instanta.

Alte discuții în legătură

Procedura de judecatã potrivit noului cod de procedurã civilã sarah1985 sarah1985 Niste vecini au primit cerere de chemare in judecata din partea Asociatiei de Proprietari pentru neplata constructiei sediului acesteia. Sumele de recuperat ... (vezi toată discuția)
Anulare pensie alimentara Raffaello Raffaello In urma divortului dintre parintii mei, tatal meu a ramas cu obligatia de a-mi acorda pensie alimentara, care vine prin posta pe numele mamei. Ca un mic ... (vezi toată discuția)