avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical - cine-l plateste?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical - cine-l plateste?

Buna ziua! Sunt medic stomatolog la propriul cabinet medical individual CMI , cotizez la pensii si casa de sanatate . In cazul unui concediu de risc maternal sau concediu medical de urgenta , de cine sunt platite? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ionica83 , utilizator 17:24, 24 Februarie 2015
Pentru cazul in care vorbim de concediu risc maternal toate zilele de concediu medical se suporta de casa de sanatate, iar la cel de urgenta -cod 06- primele 5 zile calendaristice le suporta societatea restul casa de sanatate. Pentru a va fi returnati banii trebuie sa faceti un dosar la casa de sanatate dupa ce depuneti declaratia 112 pentru luna in care aveti concediu medical.
1. In cazul dvs., care nu sunteti salariat (cu contract individual de munca) puteti beneficia de indemnizatie de concediu medical daca aveti incheiat un contrat de asigurare pentru concedii si indemnizatii cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) prin care veti plati lunar o cota de contributie de 0,85% din suma asigurata.

2. Luati legatura cu CJAS pentru a va spune ce acte sa prezentati la incheierea contractului de asigurare.

3. Certificatele medicale le duceti la CJAS care le plateste.

4. Contributia pe care o platiti acum la sanatate este pentru a beneficia de serviciile medicale gratuite oferite de stat.
Multumesc!
In cazul in care veniturile sunt mici ( am fost la casa de asigurari si nu ma incadrez, fiind la inceputul activitatii) si nu am facut acest contract, intrebarea este : concediul prenatal si cel postnatal ( cele 126 de zile) nu mi.l plateste casa de asigurari? Multumesc!
1. Concediul de maternitate are acelasi regim de plata ca un concediu medical.

2. Daca aveti platita cel putin o luna cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii atunci veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate.

3. Certificatele medicale le prezentati la CJAS care le va calcula si plati.

Alte discuții în legătură

Concediul prenatal contract de munca de tip conventie civila N_Adriana N_Adriana Buna ziua, Lucrez in baza unui contract de munca de tip conventie civila pe perioada determinata, in care anagajatorul imi plateste asigurarile sociale. ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru a beneficia de concediu medical si concediu prenatal si postnatal si categoriile de persoane care pot incheia contract de asigurari sociale ioan-s ioan-s Buna seara! As dori cateva lamuriri referitoare la conditiile de a beneficia de concediu medical, concediu postnatal si prenatal, dar si indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal simonaproto simonaproto Buna ziua, sunt angajata cu contract de drepturi de autor si as vrea sa stiu daca pot beneficia de concediu de risc maternal (in cazul in care se impune) si ... (vezi toată discuția)