avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Buna ziua ... va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat !
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Buna ziua ... va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat !

:( Sunt administrator la o firma si am probleme cu o clienta prost platnica .... mai exact este vorba de o individa care are un magazin si careia i-am vandut marfa in valoare de 10 000 RON .... Am fost intelegator si am lasat-o cu plata pe masura vanzarii . Din noiembrie 2008 nu mi-a mai achitat nici un ban . Cand o sunam imi spunea ca are probleme ca sa o inteleg .... si asa am facut dar s-a facut deja jumate de an si nu se mai poate . Ea nici pe la magazin nu mai sta , are restante la chirie ff mari , o sun si ma tot amana ... nu stiu ce sa fac as vrea sa o dau in judecata . Am facturile cu care i-am dat marfa am dovezi am tot ce sa fac ? Sa merg in instanta ?? Ce acte trebuiesc depuse la judecatoria sectorului 3 pentru a incepe procesul ? Multumesc mult si astept un sfat de la dvs. Cu stima , Liviu Savu
Cel mai recent răspuns: juridic dana , utilizator 19:49, 15 Mai 2009
Pentru inceput trebuie sa-i trimiteti notificari scrise prin care o somati sa va faca plata.Exista contract de vanzare cumparare intre Dmv si clientul rau platnic? sau doar facturile?....
in primul rand trebuie sa faceti o plangere insotita de documentele respective.
In primul rand formulati notificare si convocare la conciliere, conf. prevederilor art. 720 cod de procedura civila.

In cazul in care aveti contract, iar in baza contractului facturi emise si acceptate de client, puteti merge pe somatia de plata, conf. OU 5/2001. Procedura este mult mai rapida, decat o actiune in drept comun, teoretic, insa atentie, creanta trebuie sa fie necontestata. Oricum, cel mai mare avantaj il constituie cheltuielile de judecata, care in cazul unui proces in drept comun reprezinta un procent ( deloc neglijabil ) din suma de recuperat, pe cand in cazul somatiei de plata platiti o taxa de timbru de 39 de lei ( indiferent de suma solicitata ) si timbru judiciar de 5 lei.
Demarati cat mai repede cu putinta procedura somatiei de plata.
Sa aveti in vedere ca intre data notificarii si concilierea directa e nevoie de un interval de minim 15 zile calendaristice, apoi, in functie de rezultatele concilierii, dupa alte 30 zile puteti introduce actiune in baza OU 5/2001.
Intre timp puteti face o verificare pe www.portaljust.ro pentru a vedea daca debitoarea Dvs. are si alte actiuni pe rol.

Multumesc pt sfaturi . Nu am contract cu clienta rau platnica , doar facturi ....deci s-ar putea sa fie un pic mai dificil . Sa inteleg ca puteam sa o somez doar daca aveam contract nu ?
Este necesar sa faceti dovada ca aveti o creanta certa, lichida si exigibila, conforma art. 1 din OUG5/2001.

Alte discuții în legătură

Nu am contract ,doar facturi gabitzaalex gabitzaalex buna ziua, am o societate careia i-am livrat marfa fara contract ci doar in baza facurilor fiscale , inca din 30.10.2006. aceasta societate nu a mai platit ... (vezi toată discuția)
Facturi neachitate guzmania guzmania Detin o societate care intermediaza si vinde produse diverse(teuri, masti, coliere etc.) si am livrat catre o alta societate din aceste produse pe baza de ... (vezi toată discuția)
Conciliere si somatie de plata Andrei T Andrei T Am trimis unei firme debitoare o notificare prin care solicitam prezentarea la concilere. Plicul a fost trimis cu AR la firma debitoare dar aceasta a refuzat ... (vezi toată discuția)