Buna ziua. Cum ar trebui sa procedez in cazul in care am o fact de 6200 lei la e on , in jur de 12 000 kw , pe care nu i am consumat ? A fost o greseala a celui care mi a facut instalatia in casa. Prin greseala lui o cantitate enorm de mare de energie s a scurs in pamant. Am luat legatura cu o doamna de la relatii cu clientii si mi a spus ca pe cei de la E on nu i intereseaza daca i am consumat eu sau nu . Ok, am inteles ca eroarea se plateste dar eu nu am posibilitatea sa platesc toata suma odata. Stiu ca este o lege ( dar nu stiu cum se numeste ) prin care ei nu pot sa mi ia mai mult de 30 % din venit. Am salarul minim pe economie , sunt divortata si am un copil in inrtretinere. Fostul sot nu mi plateste pensia alimentara . Deci cu 700 lei e cam greu sa ma descurc.
Mi au zis ca procedura e in felul urmator : sa platesc 2000 lei si apoi ar putea sa mi aprobe restul sa i platesc in 3 rate. Dar nici asa nu pot pt ca suma e f mare. IN continuare mi s a spus ca daca nu curentul se va taia si ma vor da in judecata.
Cum sa procedez? Intentionez sa compun o scrisoare directorului prin care sa i explic situatia mea si faptul ca stiu de existenta legii prin care instanta poate hotara sa mi se opreasca 30 % din salar in vederea achitarii sumei acesteia. Dar care e legea asta ? Nu vreau sa ajung sa mi se taie curentul ( pe care nici macar nu l am folosit ! )
As putea sa i dau eu in judecata ( in cazul in care mi se respinge doleanta de a achita 300 lei pe luna ) pt abuz ? Am auzit ca daca sunt in litigiu nu pot sa mi taie curentul si ma gandeam sa inaintez eu actiunea ca ei banuiesc ca intai imi vor taia curentul si apoi ma vor actiona in judecata. Sau sa ma adresez ANRE -ului ?nu stiu ce sa fac ...
MULTUMESC !
Va puteti indrepta si dvs impotriva celui ce v-a facut paguba.
Ce stiti dvs cu 30 % din salariu, e vb de executarea silita, cunatumul legal al propririi pe venit e cf codului de procedura civila de 1/3 daca aveti un singur creditor, insa mai e cale lunga pana ajungeti la executare silita si pana atunci ramaneti fara curent.
Nu aveti decat sa va intelegeti amiabil cu cei de la enel si sa platiti in rate.
inaintati un memoriu.
Nu e vb de vreun abuz si nu ii puteti obliga in vreun fel sa va dea curent cat le sunteti datoare.
faceti ceva si in legatura cu pensia aia de intretinere..
daca pana la iesirea din bornele contorului de energie electrica( instalatia furnizorului) este totul in regula (in mod normal ar trebui sa aiba o si siguranta diferentiala ,homopolara care s-a intrerupa tensiunea in caz de punere la pamant )atunci santeti buna de plata ;eventual puteti cere clementa de la furnizor si sa-i cereti socoteala celui ce v-a executat instalatia electrica a dumneavoastra ca si consumator v-ar ajuta ceva acte de la persoana respectiva
cine a constatat greseala de executie a instalatiei electrice , furnizorul sau un alt electrician ? exista posibilitatea ca un vecin sa fie racordat ilegal la instalatia dvs ? stati la curte sau la bloc ? veniti cu mai multe detalii pt ca nu e logic ca tensiunea sa se scurga in pamanat fara ca o siguranta sa dea afara .
buna seara,
puteti va rog sa ne explicati cum a-ti ajuns la concluzia ca s-au scurs la pamant 12mw?
oricat de prost a lucrat electricianul in casa (dupa contor) la orice scurgere la pamant sigurantele cadeau tot timpul
Un consum de 4000 kWh/an nu este anormal pentru o familie de 2-3 persoane. 12 000 kWh ar fi ce consuma o astfel de familie in trei ani. In cazul in care va incalziti electric sau aveti un mic atelier cu masini electrice, asta ar fi un consum obisnuit pentru un an.
Mi-e greu sa cred ca s-ar fi consumat atat din cauza unui scurtcircuit, ori ar fi sarit siguranta, ori consumul ar fi fost mult mai mare. Eventual scurgerea de curent printr-un perete umed ar putea provoca asa ceva, dar ar fi semne, de ex. ar curenta cand puneti mana pe perete.
Juridic ar fi cel mai bine sa cautati sa va intelegeti cu furnizorul de energie electrica, sa cadeti la o intelegere de plata. Este si in interestul dvs. si al furnizorului.