avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot deschide in mod batant geamul mat spre vecin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot deschide in mod batant geamul mat spre vecin pentru spalare daca e distantat la < 1,90 m

Buna ziua, ma puteti ajuta / sfatui va rog in legatura cu, ce se poate face pentru a avea dreptul de a-mi deschide geamul dinspre vecin, aflat la o distanta de 70 cm fata de limita sa de proprietate, in mod batant ?

Mentionez ca sticla geamului este mata tocmai pentru a respecta dreptul la intimitate cand geamul este deschis in modul basculant pentru aerisire, 99% din timp va sta deschis in mod basculant.

As vrea totusi sa pot deschide geamul si in mod batant (normal) numai si numai in vederea spalarii lui, nu ma intereseaza sa-mi "spionez" vecinii si nici sa le incalc intimitatea.

Articolele din codul civil care reglementeaza aceste aspecte sunt 615, 616 iar art 616 spun ca "Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat." .

Asadar, legea mi-ar permite sa imi pot deschide si spala geamul, atata timp cat nu am access la vedera inspre curtea vecinului.

Bun, vecinii mei mi-au facut plangeri la Primarie, Politie in conditiile in care eu nu am deschis niciodata pana acuma geamul pe batant, ei isi imagineaza ca nu am voie deloc cu geamuri spre ei, stiu ca pe basculant am dreptul atata timp cat sticla este mata deci nu vad inspre ei, asadar sunt linistit cu acest aspect insa, as dori totusi odata la 1,2 luni sa il pot spala din interior, fara sa trebuiasca sa ma urc pe schele exterioare, astfel va trebui sa-l deschid pe batant si s-ar vedea in curtea vecinului, aici as avea o problema din ce am dedus eu.

Deoarece legea nu imi interzice expres acest aspect insa, prevede ca eu sa nu vad inspre fondul invecinat, va intreb daca optiunile la care m-am gandit eu sunt in regula:

1 - Spal geamul doar noaptea, imi asum acest aspect in mod oficial daca este nevoie.

2 - Daca punctul 1 nu reprezinta o optiune atunci m-am gandit ca as putea aplica pe fatada casei in dreptul geamurilot niste panouri dintr-un material semi-transparent ca sa mai am access la lumina insa, care obtureaza vederea clara cand as deschide geamul pe batant ca sa-l spal.

3 - Sa schimb balamalele existente astfel incat geamul sa se poata deschide doar pe basculant, sa nu mai aplic niciun panou exterior iar cand doresc sa spal geamul il scot din balamale cu totul, eventual tot noaptea ?

Stiu ca pare cam absurda varianta 3 insa acestea imi trec mie prin cap, va rog frumos sa imi oferiti cea mai buna alternativa si sa luati va rog in vedere si faptul ca vecinii nu sunt deschisi la dialog si vor sa ma dea in judecata, eu vreau doar sa respect legea sau sa nu o incalc dar in acelasi timp sa imi pot spala totusi si geamul !

Va multumesc.

Ultima modificare: Miercuri, 24 Septembrie 2014
zengy4u, utilizator
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 16:51, 28 Septembrie 2014
opinia mea este ca ar trebui aveti in vedere ca fereastra sepre vecini sa aiba o inaltimepeste mediia peste care s-ar putea vedea in curtea vecina

respectiv peste 180.00, ca mine:D
Mi-ati dat o perspectiva noua, poi la parter nu e problema ca am gard, insa la etaj, drept este ca daca deschid geamul vad exact acoperisul casei lor, ar trebui sa ma aplec , sa ies pe geam ca sa le vad curtea... este totusi o teorie acceptata de art 616 ?
Daca vedeti doar acoperisul casei lor e ok ,nu aveti nevoie de panouri si puteti tine geamul deschis tot timpul daca vreti si in orice mod.
O intrebare: primaria v-a facut receptia la casa asa cum este?Daca DA de ce va faceti probleme, e adevarat ca distanta minima ptr. fereastra este de 1,90 m, dar daca este mata si primaria nu v-a obligat sa o desfiintati, puteti sa o deschideti ptr. spalare cand doriti dvs.,cu vecinii daca nu va intelegeti pentru atata lucru inseamna ca vor gasi nod in papura altceva daca nu fereastra.
adicatelea daca aveti autorizatie si receptie...e fix pix ce vrea orisicare
asta-i parerea de mai sus

Alte discuții în legătură

Geam la mine in curte? margareta-diana margareta-diana Vecinul de langa mine isi construieste casa.Constructia e la 60 cm de proprietatea mea si isi face geam pe peretele dinspre curtea mea.Are voie?Mentionez ca e ... (vezi toată discuția)
As dori sa stiu - ferestre de vedere si de aerisire filipanamaria filipanamaria buna ziua,as dori sa stiu daca legea imi permite sa am geamurile de la dormitoarele de sus cu vedere inspre curtea vecinului??dar gemuletele mici de la baile ... (vezi toată discuția)
Ferestra de lumina curtea vecinului BADNIC4 BADNIC4 Buna ziua, În urma cu mulți ani bunica m-a lasat sa-mi fac fereastra de lumina(mata, basculanta) care da in curtea dansei.Dupa moartea bunicii o mătușa ... (vezi toată discuția)