avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... daca cumpar un apartament, ce taxe trebuie sa platesc ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

daca cumpar un apartament, ce taxe trebuie sa platesc ?

daca am vindut un apartament intr-o resedinta de judet si vreau sa cumpar altul intr-o alta resedinta de judet, ce taxe (de tranzactie, de cumparare) trebuie sa platesc ? -multumesc.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
dmh, utilizator
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 16:10, 4 Iunie 2009
Nu inteleg la care taxe va referiti?
Presupun ca transferurile de proprietate nu au avut loc inca daca nu ati achitat onorariiile notariale conform ORDIN nr. 943/C din 1 iulie 2005 privind aprobarea Normelor cu privire la tarifele de onorarii ale notarilor publici, impozitul aferent veniturilor obtinute din transferul proprietatii primului imobil, tranzactie in care aveti calitatea de contribuabil conform art.77 Cod fiscal si normele metodologice. Notarul nu va incheia actul de transfer de proprietate pana nu va calcula si incasa impozitul stabilit pe valoarea de circulatie a imobilului (daca Dvs. ati fi declarat o valoare inferioara celei din expertizele notariale privind aceste valori). La aceasta se mai adauga taxa perceputa de OCPI pentru eliberarea extraselor CF, dar si aceasta tine tot de procedura notariala, conform L.36/1995...
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
godspeed, utilizator
ma refer la toate taxele pe care trebuie sa le platesc in calitate de cumparator (onorarii notariale, TVA, etc, bineinteles exclusiv pretul apartamentului stabilit cu vinzatorul).
Extras Cod fiscal:
Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal
ART. 77^1
(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:
a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
(2) Impozitul prevăzut la alin. (1) nu se datorează în următoarele cazuri:
a) la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;
b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi.

Dvs. nu mentionati daca intentionati sa faceti tranzactiile in calitate de persoana fizica sau juridica, dar presupunand ca o faceti ca si persoana fizica , trebuie sa stiti ca vânzarea de clădiri şi terenuri de către persoane fizice nu este o operaţiune în sfera de aplicare a TVA, dacă persoanele fizice vând bunuri pe care le-au utilizat în scopuri personale sau dacă realizează ocazional astfel de tranzacţii cu bunuri pe care nu le-au utilizat în scop personal.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
godspeed, utilizator
In mod normal veti plati:

1. onorariul notarial pentru autentificarea contractului;
2. taxa de intabulare (e procentuala din pret si o veti plati tot notarului, deoarece acesta va face intabularea in numele dvs, dar banii nu ii raman notarului);;
3. comisionul agentiei imobiliare, daca e cazul (mare atentie in acest sens);
4. veti plati diverse persoane care sa va faca acte necesare pentru schimbarea contractelor din apartament (electricitate, gaz - daca e cazul).

Nu veti datora niciun impozit potrivit art. 77^1 citat mai sus, deoarece acela se datoreaza de catre vanzator, or dvs vreti sa cumparati.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Taxe vanzare apartament ContSters93450 ContSters93450 Buna ziua ! Ma adresez comunitatii avocat.net cu rugamintea de a ma lamuri care sunt taxele si impozitele (precum si valoarea procentuala), in afara celor ... (vezi toată discuția)
Impozit cand cumpar apartament de la licitatiile organizate de anaf ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Daca cumpar de la o licitatie organizata de administratia finantelor publice un apartament mai trebuie eu ca si cumparator sa platesc 2-3% impozit ... (vezi toată discuția)
Taxe la vinzare cumparare nicolae242 nicolae242 buna ziua ma numesc manea nicolae si as avea si eu urmatoarea problema: fratele meu vrea sa-mi vinda o bucata de teren cu 2 camere pe ea printr-un contract de ... (vezi toată discuția)