avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj tehnic 2009
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj tehnic 2009

Am 3 salariati la societate si nu am comenzi.Ptr. o perioada de 3 luni am decis sa ii bag in somaj tehnic, conform OUG 28/2009.pe salariati Ii voi plati cu 75% din salariu, dar nu stiu cum procedez cu contributiile si declaratiil ptr. CAS, sanatate, somaj, impozit...
Conform OUG 28//2009, am dreptul sa nu platesc aceste contributii.
Stie cineva cum trebuie sa procedez?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 20:55, 14 Iunie 2009
Potrivit OUG nr.28/2009,
- Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 ­Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
- Indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platite din fondul de salarii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, pentru o perioada de cel mult 3 luni in anul 2009, in intelesul impozitului pe venit prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Prin sintagma contributii de asigurari sociate se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Se trec pe zero , aceste contributii.
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Persoana care va calculeaza la firma salariile, probabil o cantabila presupun, ar trebui sa stie cum sa introduca aceste date in toate actele (stata de plata, decalratii la bugete).
Cum afecteaza aceasta intrerupere temporara stagiul de cotizare in eventualitatea intrarii in somaj ulterior?
Din punct de veder al stagiului pt somaj nu afecteaza angajtii/

In OUG 29/2009 zice asa:
(3) Prin sintagma contributii de asigurari sociate se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(4) Pentru perioada prevazuta la alin. (1) salariatii isi pastreaza calitatea de asigurat.
(5) Pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Suntem asociati intr-o societate (s.r.l.) (sot-sotie )angajati cu carte de munca pe durata nedeterminata ,iar unul dintre noi este si administratorul societatii.
Societatea trece printr-o perioada dificila si ne incarcam cu datorii si penalitati din neplata impozitului pe salarii .
Am inteles ca desi am contribuit atatia ani avem stagiu de cotizare care ne-ar permite sa beneficiem de somaj acest lucru nu ar fi posibil daca nu dizolvam societatea si nu dorim acest lucru .
Poate ar fi o solutie macar incetarea temporara a activitatii .Cum se procedeaza ?

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic gabita2000 gabita2000 Buna ziua, As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu? Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic ruxandralider ruxandralider Va rog sa-mi spuneti daca perioada in care am fost in somaj tehnic se pune la vechime. In aceasta perioada contractul de munca a fost suspendat. (vezi toată discuția)
Somaj tehnic gabi1 gabi1 Buna ziua , Va rog sa-mi spuneti daca perioada de somaj tehnic constituie vechime in munca.Este vorba de suspendare pe o perioada de 6 luni. Va multumesc ... (vezi toată discuția)