avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mod de calcul plata firma curatenie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mod de calcul plata firma curatenie

Buna ziua. Avem angajata o firma de curatenie, la bloc cu doua scari -1200ron
In AGP, am ridicat problema cum se calculeaza suma in listele de intretinere.
Avand in vedere ca nu este salariu ,ci plata servicii, consider ca se poate calcula pe numar de persoane si nu cota parte indiviza.
Motivul ar fi acela ca pe o scara sunt ap. cu doua camere si garsoniere, iar pe cealalta sunt cu trei camere.
Mai mult, la parter avem un ap. cu 4 cam, doua cu 2 cam. si o garsoniera.
De ce, cel cu 4 cam., sa plateasca de trei ori mai mult ca cel cu garsoniera pentru aceleasi servicii, ca numar de persoane fiind 1 la 3 in garsoniera. Palierul se curata pentru toti la fel, gunoi se arunca mai mult de la garsoniera. Cunosc ce prevede legea, va solicit parerea avand in vedere ca suma nu reprezinta salarii ci servicii. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:02, 23 Martie 2015
In cazul de fatanu are nici o relevanta ca sunt servicii sau salarii, pentru ca beneficiarul este asociatia de proprietari. Firma respectiva face curatenie pe proprietatea comuna si nu in apartamentele personale. Drept urmare cheltuielile se repartizeaza in functie de cota parte indiviza. Nu exista alta modalitate
O femeie de serviciu face curatenie asa cum face si firma.
De ce credeti ca salariul femeii de serviciu trebuie repartizat pe cota-parte si prestatia firmei pe numar de persoane?
Principiul este acelasi, solutia trebuie sa fie identica.
Se curata cota-parte mai mare sau mai mica pe care o au proprietarii, conform cu suprafata apartamentelor lor, pe hol, pe scari, la ghene.
Unii au mai mult, altii mai putin.
Cunosc ce prevede legea, va solicit parerea avand in vedere ca suma nu reprezinta salarii ci servicii. Multumesc.

Daca cunoasteti ce prevede legea, de ce incercati sa faceti altfel?
Daca repartizati pe numarul de persoane care locuiesc in condominiu o sa aveti doua dezavantaje:
1. O sa alergati cu Politia dupa fiecare proprietar sa declare numarul real de persoane, o sa incepeti sa urmariti fiecare persoana care intra si iese din bloc, o sa fie o nebunie totala.
2. In cazul unor restantiueri care locuiesc mai multe persoane in apartament/garsioniera,cand o sa il dati in judecata o sa invoce calculul gresit al cotelor de intretinere, iar de pierdut o sa pierdeti cu zambetul pe buze, iar toate oalele sparte o sa le platiti cei care faceti altfel de cum prevede legea!
octavia59 a scris:
In AGP, am ridicat problema cum se calculeaza suma in listele de intretinere.

Ati gresit! In adunarea generala puteti informa proprietarii despre toate cheltuielile dar nu hotaraste adunarea generala modul de repartizare a cheltuielilor.
HG 1588/2007 este clara si aceasta trebuie aplicata fara a trebui sa mai hotarasca cineva din asociatie. Administratorul aplica legislatia si atat.
Asa cum s-a explicat si mai sus, cheltuielile pentru curatenie (cu firma sau cu salariati proprii) se repartizeaza pe cota indiviza de proprietate ca si cele administrative, gospodaresti, indemnizatii, salarii...
Modul de repartizare a cheltuielilor pentru curatenie a suferit modificari: in vechea lege se prevedea expres ca se repartizeaza curatenia dupa numarul de persoane (art.49(2) din Hotararea 400/2003).

In legea actuala se stipuleaza clar ca atat cheltuielile de administrare cat si de curatenie se repartizeaza dupa cota de proprietate. Aceste oscilatii ale legii nasc confuzii in mintea celor care stiu ca inainte se repartiza altfel curatenia. Cum ar veni, legea actuala a propus o schimbare de mentalitate iar asta se face mai greu.

Alte discuții în legătură

Plata femeii de serviciu la asociatii de proprietari peraspera peraspera Se repartizeaza pe cota indiviza, pe persoane, sau cum vrem noi? (vezi toată discuția)
Calcul cote intretinere persoana??? Elena_zr Elena_zr Am citit pe forum nemultumirile locatarilor cu privire la calculul cotelor de intretinere cand ap este gol. Adunarea Generala poate lua o hot in acest sens. ... (vezi toată discuția)
Salariu femeie de serviciu alex1980 alex1980 Buna ziua As vrea sa stiu cum se repartizeaza salariul femeii de servici? Pe cota indiviza sau pe nr de persoane. Uitandu-ma in norma de aplicare ... (vezi toată discuția)