avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care este termenul limita pt motivarea apelului ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Care este termenul limita pt motivarea apelului ?

Piritii au depus apel (indiviziune) -Nu au depus motivele . Care este termenul limita de depunere a acestora ? Eu pot depune aderare la apel inainte ca acestia sa depuna acele motive ?
NCprCiv - ART. 470 - Cererea de apel
(1) Cererea de apel va cuprinde:
a) numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa părţilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor, precum şi, după caz, codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului ori de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar. Dacă apelantul locuieşte în străinătate, va arăta şi domiciliul ales în România, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul;
b) indicarea hotărârii atacate;
c) motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază apelul;
d) probele invocate în susţinerea apelului;
e) semnătura.
(2) La cererea de apel se va ataşa dovada achitării taxelor de timbru.
(3) Cerinţele de la alin. (1) lit. b) şi e) şi cea de la alin. (2) sunt prevăzute sub sancţiunea nulităţii, iar cele de la alin. (1) lit. c) şi d), sub sancţiunea decăderii. Lipsa semnăturii poate fi împlinită în condiţiile art. 196 alin. (2), iar lipsa dovezii achitării taxei de timbru poate fi complinită până la primul termen de judecată la care partea a fost legal citată în apel.
(4) Când dovezile propuse sunt martori sau înscrisuri nearătate la prima instanţă, se vor aplica în mod corespunzător dispoziţiile art. 194 lit. e).
(5) În cazul în care termenul pentru exercitarea apelului curge de la un alt moment decât comunicarea hotărârii, motivarea apelului se va face într-un termen de aceeaşi durată, care curge, însă, de la data comunicării hotărârii.
nu am inteles nimic ....cred ca din cauza faptului ca sunt blonda...:hammer:....comunicarea a fost in data de 27 aprilie , iar apelul declarat in data de 07 mai ....inca nu am primit motivarea...mai este in termen ? se mai pot depune ?? ce se intimpla ?
Termenul de apel este 30 zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel.
daca nu depune in termn de 30 de zile motivatia ce se intimpla ? apelul a fost trimis la tibunal , am verificat si nu este nimic depus , de primit nu am primit nimc acasa . continua judecata sau ..........??

sunt calendaristice sau lucratoare ??
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2015
ContSters359348, utilizator
@danpopescu2011
Intrebarea era referitoare la un termen pt. depunerea motivelor de apel, nu a apelului in sine.

Spre deosebire de reglementarea din C. pr. civ. 1865, NCpC nu prevede posibilitatea ca apelantul să depună motivele de apel cel mai târziu la primul termen de judecată stabilit de instanța de apel.

NCpC, la art. 470, alin.1, lit c) dispune ca cererea de apel sa cuprinda, sub sancţiunea decăderii, motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază apelul.
Neîndeplinirea cerinței privind indicarea motivelor de fapt și de drept pe care se întemeiază apelul este sancționată cu decăderea apelantului din dreptul de a invoca motivele de netemeinicie sau de nelegalitate a hotărârii atacate.

Numai dacă termenul de apel curge de la un alt moment decât data comunicarea hotărârii, motivele de apel pot fi depuse și separat, într-un termen de aceeași durată, care curge de la comunicarea hotărârii.

@ursula1974
NCPC art. 476 alin. (2).
Instanța de apel va judeca speta chiar daca la dosar nu s-au depus motivele de fapt si de drept.
Ea nu poate respinge apelul ca nemotivat ci este obligată să se pronunțe, în fond, numai pe baza actelor de procedură efectuate de toate părțile în fața primei instanțe.
=====================================
Calulul termenului in NCC
Titlul V Termenele procedurale
Articolul 181 Calculul termenelor
(1) Termenele, in afara de cazul in care legea dispune altfel, se calculeaza dupa cum urmeaza:
1. cand termenul se socoteste pe ore, acesta incepe sa curga de la ora zero a zilei urmatoare;
2. cand termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga termenul, nici ziua cand acesta se implineste;
3. cand termenul se socoteste pe saptamani, luni sau ani, el se implineste in ziua corespunzatoare din ultima saptamana ori luna sau din ultimul an. Daca ultima luna nu are zi corespunzatoare celei in care termenul a inceput sa curga, termenul se implineste in ultima zi a acestei luni.
(2) Cand ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza.
Articolul 182 Implinirea termenului
(1) Termenul care se socoteste pe zile, saptamani, luni sau ani se implineste la ora 24,00 a ultimei zile in care se poate indeplini actul de procedura.
(2) Cu toate acestea, daca este vorba de un act ce trebuie depus la instanta sau intr-un alt loc, termenul se va implini la ora la care activitatea inceteaza in acel loc in mod legal, dispozitiile art. 183 fiind aplicabile.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2015
legalmgm, utilizator

Alte discuții în legătură

Apel sentinta cod rutier RazvanG91 RazvanG91 Buna ziua, Am avut un proces civil pe o speta din codul rutier. Ieri a fost termenul la care s-a judecat si am vazut pe site-ul curtii de apel la care ... (vezi toată discuția)
Termen de apel Florin2015 Florin2015 Buna ziua.Sint nou pe forum de aceea va rog sa imi acordati o mina de ajutor. Am un proces pe care l-am cistigat.La finalul sentintei scrie ca termenul de ... (vezi toată discuția)
Motivarea apelului in noul cod de procedura civila a ramas nechimbat fata de vechiul cod? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Buna ziua, Motivarea apelului in noul Cod de procedura civila a ramas nechimbat fata de vechiul cod? Adica anterior modificarii legii se putea declara ... (vezi toată discuția)