avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Amenda RATB
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Amenda RATB

Duminica, orele 13.00, statia Universitate, ma urc intr-un autobuz, caut un loc unde sa-mi pot desface rucksacul sa pot scoate cardul ca sa-l validez...cand de-odata un tanar ma intreaba daca mi-am validat cardul. Raspund mirat ca m-am suit de 15 secunde si uitandu-ma la aparat vad ca era oricum blocat pe ”control”. El sustine ca a vazut ca n-am intentia sa validez. Recunosc ca de unde la inceput eram amuzat, a inceput sa ma socheze si sa ma enerveze insistenta cu care imi cerea actele. Si mai socat am fost cand la urmatoarea statie, colega lui a cerut soferului sa nu deschida usa, si soferul chiar n-a deschis-o. Am mai mers o statie, am coborat si au coborat si ei (tanarul controlor si colega lui mai un varsta, tot asa de hotarata sa ma amendeze). Desi i-am spus ca nu-i dau nici un leu si nici un act, ea mi-a spus ca trebuie sa-mi dea amenda si apoi eu o pot contesta. Am vrut sa ma urc in alt autobuz, dar controloarea a mers la sofer si i-a cerut sa stea pe loc, iar soferul s-a conformat. Ma simteam ca boierul din punguta cu doi bani. Tanarul controlor a chemat un echipaj de politie din zona. Eu am prezentat buletinul poitistilor, dar i-am rugat sa ma asigure ca nu vor da datele mele contoloarei deoarece nu are motive sa ma amendeze. Politistii m-au asigurat ca nici macar nu au voie sa dea datele personale, dar daca RATB va face o cerere oficiala, atunci politia le va pune la dispozitie datele mele. Lasand la o parte sentimentele de dezgust, scarba si furie pe care mi le-au starnit cei doi controlori. as vrea sa intreb ce sanse am si ce implica o eventuala contestare a amenzii (sub aspect de timp si bani). Pe de alta parte, fiind intezis sa pedepsesti fizic controlorii impertinenti si agresivi, ce cai legale de epurarea ratb-ului de asfel de specimene sugerati. Scuze pentru lungimea intrebarii, va multumesc
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 12:35, 29 Iunie 2015
Pentru o pura informare a Dvs.

In Buxelles controlorii STIB (RATB local) arata cum mascatii de la noi nici nu viseaza:
peste 1,85 m, vesta anti, spray, catuse, statie.
Si umbla in echipe de cate 5, dintre care 2 politisti cu arma la sold.
Culmea, sunt politicosi si chiar amabil (dau si indicatii de orar, turistice, etcf.)
Probabil autoritatea locala de transport din Bruxelles are motive intemeiate pentru care echipele de control sunt dotate cu echipamentele mentionate si sunt insotite si de 2 politisti cu arma la sold. Inseamna ca in Bruxelles calatorii sunt mai agresivi decat bucurestenii, cel putin asta inteleg eu!:)
RATB-ul nu face echipe mixte cu politia, isi "instruieste" controlorii sa faca fata calatorilor fara bilet.
[ link extern ]

Daca ati fost amendat (nu reiese din relatare daca ati fost pana la urma amendat sau nu) puteti contesta procesul verbal in termen de 15 zile de la comunicare la judecatoria pe a carei raza de competenta a fost savarsita contraventia.
Trebuie platita o taxa judiciara de 20 de lei adica aproximativ jumatate din suprataxa (amenda).
[ link extern ]
Daca doriti starpirea unor astfel de controlori puteti formula si o sesizare in atentia conducerii RATB cu privire la comportamentul acestora.
Cum adica ?V-au retinut inca o statie si dupa acea nu au permis sa va reintoarceti/sa ajungeti in locul ales initial?
In urma cu ceva ani ,masinile se opreau intre statii si pe fiecare usa urca cate un controlor ...si masina nu pornea din loc pana nu terminau domni aia treaba...in cazul de fata cred ca e vorba si de o retinere ilegala .
Trebuie sa mergi la ei sa faci o reclamatie impotriva celor 2 controlori, sa ceri sa ti se arate camerele de filmat din ratb-ul in care ai urcat si sa ceri anularea amenzii. In mod normal cam 2 saptamani dureaza. Depinde cate reclamatii au si respectivii controlori.
Nu toate autobuzele RATB au camere video.

Alte discuții în legătură

Contestare amenda ratb - plata prin sms ictin ictin Buna ziua, Am o mica problema cu o amenda RATB. Sa va povestesc pe scurt situatia. Astazi m-am urcat in autobuz RATB, mijloc de transport pe care il ... (vezi toată discuția)
Anulare amenda ratb Ktulu7 Ktulu7 Buna ziua. In data de 21.08.2014 am calatorit cu RATB de 4 ori ( cu tramvaiul 46 pe ruta Republica - Gara de Nord dus – intors, cu autobuzul 101 si ... (vezi toată discuția)
Amenda ratb - cum formulez plangerea contraventionala? newuser newuser Buna seara, am circulat cu RATB, am validat cardul, a urcat controlorul la un mom ent dat, mi-a verificat cardul si mi-a spus ca nu a fost validat de ... (vezi toată discuția)