avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reclamatie ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reclamatie ITM

Am o problema si nu stiu daca imi mai pot recupera bani!Am lucrat la o firma din brasov pana acum o saptamana si am fost nevoit sa plec ca nu ni se daduse salarile aproape de 3 luni jumate!Am facut lichidarea la zi am incetat contractu de munca pe cale amiabila intre mine si firma...dar singurul lucru ca ei nu sau achitat de mine cu salarile!Mai nou am aflat ca au reusit so bage in isolventa si nu stiu daca imi mai recuperez bani!Ce pot sa fac?NU mai zic cum ne forta sa lucram la pucte de lucru care nu eram calificati nu ni se dadeau echipament de lucru...fiecare lucra cu ce isi aducea ea de acasa!Lucram cu oameni sub influenta alcoolului de dabia se tineau pe picioare!Infine eu vreau doar sastiu daca imi mai pot recupera bani pe ce am muncit!?
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2015
nykolae, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:05, 22 Iulie 2015
daca ei nu platesc, doar sa ii dati in judecata, daca este adevart ca este in insolventa va trebui sa va inscrieti in tabloul creditorilor. cautati pe portal.just.ro la trinbunalul unde firma are sediul principal acolo veti vedea daca e in insolventa asa puteti gasi nr de dosar si cine este lichidator, apoi vorbiti cu el si vedeti ce va spune si el.
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
si asta inseamna sa angajez un avocat?
am cautat pe net la tribunal si am gasit citatul asta..."20.07.2015
Ora estimata: 12:00
Complet: CI6-CC
Tip solutie: Legea 85/2006 privind insolventa
Solutia pe scurt: Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitoarei SC CONDMAG S.A.; Desemnează în calitate de administrator judiciar provizoriu pe ROMINSOLV SPRL; Stabileşte termen de judecată la data de 24.11.2015, Sala T4, ora 08.30.
Document: Încheiere de şedinţă 20.07.2015"...... Sa inteleg ca este in insolventa sau ink nu sa pronuntat!?
Procesul este de-abia la început. Trebuie să formulați o cerere de admitere a creanței la masa credală, în temeiul art. 102 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Nu puteți să mai faceți altceva. Valorificarea drepturilor dvs. se poate face numai în cadrul procedurii insolvenţei, prin depunerea cererii de admitere a creanţei la masa credală.

Alte discuții în legătură

Recuperare salariu oana27elena oana27elena Buna seara, Societatea la care sunt angajata nu mi-a mai platit salariul pe lunile noiembrie si decembrie 2012 si din cate am inteles de la director va intra ... (vezi toată discuția)
Plata salariilor, firma in insolventa eduuard eduuard Ce mijloace de aparare au la dispozitie angajatii unei firme in insolventa, pentru a-si recupera salariile restante? Cat timp poate ramane in stadiul ... (vezi toată discuția)
Firma angajatoare intrata in insolventa, cum imi recuperez banii cuveniti pentru incalcarea drepturilor salariale? irinairina13 irinairina13 Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti ce se intampla in cazul in care fosta firma angajatoare, cu care eram in proces pentru incalcarea drepturilor ... (vezi toată discuția)