avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva 5% locuinta
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva 5% locuinta

In martie 2009 am achizitionat o garsoniera in imobil nou. Pretul initial de vanzare era de 56500 euro, din care am achitat 10000 euro in octombrie 2008, in momentul semnarii antecontractului de v-c. In urma discutiilor purtate cu constructorul, am semnat ambele parti un act (nelegalizat) prin care se specifica ca in urma aplicarii legii tva 5%, se renegociaza pretul final al locuintei la 53500. Precizez ca, in mod corect, aplicarea tva-ului de 5% ar fi insemnat un pret final al locuintei de 49500. As vrea sa stiu daca exista conditiile legale pentru a recupera restul de bani, avand in vedere ca la 24 martie am semnat actul final de v-c si locuinta este achitata integral.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 11:04, 13 Iulie 2009
In data de 15.12.2008 prin modificarea codului fiscal , s-a introdus cota de 5% pentru vinzarea de apartamente , cota valabila in anumite conditii. Conditiile specificate de codul fiscal sint(citez) :

c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:

1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;

2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%;


(9) Pentru locuinţele prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, vânzătorul poate aplica cota de TVA de 5% dacă cumpărătorul va prezenta o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile stabilite la art. 140 alin. (21) lit. c) pct. 1 şi 2 din Codul fiscal, care va fi păstrată de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%. În vederea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru locuinţele prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. c) din Codul fiscal, suprafaţa utilă a locuinţei, exclusiv anexele gospodăreşti, şi, după caz, a terenului pe care este construită trebuie să fie înscrise în documentaţia cadastrală anexată la actul de vânzare-cumpărare încheiat în condiţiile legii.
_________________
Asa cum ati expus problema, conditiile de pret si suprafata sint respectate. NU ati precizat nimic daca ati mai avut sau nu o proprietate.
Daca toate condiitiile sint respectate, ar fi trebuit ca la 24.03.2009 , cota de tva sa fie de 5% , si pretul diminuat pe masura. Actele fiind finalizate , ati putea avea o noua discutie cu vinzatorul sa vedeti totusi de ce nu a respectat prevederile codului fiscal.
Multumesc frumos pt raspuns si voi incerca sa mai am o discutie cu vanzatorul. Nu am mai avut nici o alta proprietate, iar inainte de semnarea actului de v-c, eu am fost cea care i-a comunicat vanzatorului despre aceasta lege (stiam ca indeplinesc conditiile impuse), doar ca acesta nu a fost de acord, sustinand ca o modificare a tva de la 19% la 5%, i-ar aduce lui anumite pierderi.
Nu e vorba de pierderi ... mecanismul e urmatorul : constructorul a cumparat diverse materiale su 19 % tva . Daca vinde produsul finit, locuinta in speta cu 5% Tva , diferenta de 14% trebuie sa o ceara de la buget. Multora nu le convine : fie din cauza timpului relativ lung de rambursare , si aici au oarecum dreptate,desi se fac eforturi pentru remedierea situatiei , fie din cauza faptului ca trebuie sa aiba control fiscal pentru rambursarea sumei .
Acum am inteles, dar totusi ce fel de pedeapsa i se poate aplica vanzatorului in aceasta situatie, avand in vedere ca nu a respectat prevederile codului fiscal? o alta discutie cu vanzatorul poate ma va ajuta, cu toate ca pt el legea nu pare a fi un argument suficient
cred ca va fi dificil , va spune ca deja vinzarea e perfectata si nu mai poate face nimic .. , ca n-a stiut ca intruneati conditiile , are ce spune! ... Ce cota de tva a trecut pe factura finala?

Alte discuții în legătură

Beneficiari de reducere tva la 5% gsenerg gsenerg pot beneficia de reducere TVA la 5% daca in urma cu 3 ani am achizitionat un apartament - locuinta de serviciu cu scutire de TVA? (vezi toată discuția)
Tva 5% rarymimi rarymimi De la o PF inregistrata platitor TVA poate un ONG sa achizitioneze un imobil cu TVA 5%? (vezi toată discuția)
Recuperare tva - imobiliare (5% sau 19%) sman sman Buna ziua. Am facut un antecontract privind cumpararea unui apartament in luna noiembrie. La acea data am achitat si TVA-ul de 19% spre vanzator. Urmeaza ... (vezi toată discuția)