avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu bonus la nastere la 2 angajatori
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu bonus la nastere la 2 angajatori

lucrez la 2 angajatori ; unul cu norma intreaga si unul cu jumatate de norma. am nascut pe 2 iulie si am inteles ca in ccm este stipulat acordarea unui salariu bonus la nastere. in cazul meu pot solicita acest drept la ambii angajatori? exista un model tip de cerere pt acest salariu si daca nu ce ar trebui sa mentionez in mod special pt ca am auzit ca in multe cazuri angajatorii se cam eschiveaza de la aceasta plata.
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 19:46, 16 Iulie 2009
Ca si plata concediului medical, ambii angajatori trebuie sa va acorde bonusul indiferent de tipul de contract pe care il aveti cu ei. Valoarea bonusului la nastere depinde de CCM valabil sau de politica de bonusare. Faceti solicitarea catre ambii angajatori in care atasati copie dupa certificatul de nastere si cereti raspuns, eventual plata bonusului in 30 de zile de la depunere. Bonusul se acorda in luna nasterii sau in cel mult 30 de zile de la nastere, din cate stiu eu.
Conform art. 51 alin . c. salariatele care au nascut au dreptul la un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;

Aces beneficiu este reglementat de Contractul coleciv la nivel national, aplicabil tutoror angajatorilor (indiferent de nr de angajati, forma de capital, etc) si tuturor angajatilor (indiferenbt de durata contractului de munca):

Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:

c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;
Din cate stiu eu, in codul muncii nu este niciunde precizat de acest salariu bonus la nastere. Daca lucrati in institutie publica atunci ar putea exista in contractul colectiv de munca pe nivel de ramura.

Daca lucrati la persoana juridica particulara, atunci acesta este facultativ, angajatorul dandu-l in situatia in care se prevede in ROI sau in acte aditionale.
cristalg:
Colegii mei au precizat cadrul legal: art.51 din CCMUNN pe anii 2007-2010 care este obligatoriu pentru toti angajatorii si salariatii din Romania!
Fiti mai atent la raspunsuri ca inducem lumea in eroare!

Alte discuții în legătură

Salariu-bonus la nastere anca_2007 anca_2007 Buna, am aflat de curand de salariul-bonus la care au dreptul noile mamici, conform contractului colectiv de munca. Numai ca: am nascut in urma cu aproape 2 ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere de la angajator nikoly nikoly buna seara.eu si sotul meu lucram la aceasi societate si vrem sa stim daca vom primim amandoi bani,daca trebuie sa facem 2 cereri pentru a obtine prima de ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere de la angajator b_anyela b_anyela buna ziua, Este adevarat ca angajatorul trebuie sa plateasca o prima de nastere mamei, cuantumul fiind un salar mediu pe unitate. Stiu ca aceasta chestiune ... (vezi toată discuția)