avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... restituire ajutor somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

restituire ajutor somaj

Buna ziua,
Am o problema si as dori cateva sfaturi, in octombrie 2011 mi-am deschis un depozit la termen pe care l-am inchis anul acesta. In februarie 2014 societatea unde eram angajata a facut disponibilizari si am ajuns in somaj, pe care l-am primit din martie pana in noiembrie 2014, iar incepand cu 1 decembrie am reusit sa ma reangajez. Zilele acestea am primit de la Ajofm un plic in care mi se aduce la cunostinta ca in perioada somajului am obtinut venituri din dobanzi bancare( in valoare de 11/luna Ron conform extras banca) si datorita acestui fapt trebuie sa returnez toata contravaloarea ajutorului de somaj primita.
De la Directia fiscala a orasului in care locuiesc la data depunerii dosarului la Ajofm am o adeverinta semnata si parafata de un angajat in care se specifica negru pe alb ca nu beneficiez de venituri impozabile. Rugamintea mea este ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie, deoarece cei de la Ajofm imi spun ca daca nu restitui banii primiti ma vor actiona in judecata, ca nu aveam dreptul al somaj deoarece avea un venit constant de 11 lei pe luna.

multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:13, 8 Octombrie 2015
1. Incercati la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro

2. Am rugamintea sa postati si aici raspunsul primit, poate ajuta si pe altii! Multumesc!
Despre ce perioada este vorba ?
am intrat in somaj in 26 februarie - pana pe 26 noiembrie 2014.
1. Hotararea Guvernului nr. 119/2014 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 197 din 20 martie 2014.

Din aceasta data s-a introdus la art.15 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 un nou alineat ,si anume:
......
(3) Se considera ca nu realizeaza venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) si alin. (3) lit. b) si art. 66 alin. (1) din lege:
.....
c) persoanele care realizeaza venituri din investitii, venituri din premii si din jocuri de noroc si venituri din transferul proprietatilor imobiliare definite conform Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

2. Legea nu are caracter retroactiv, ea se aplica pentru situatiile ivite dupa intrarea ei in vigoare si nu pentru cele ivite anterior intrarii ei in vigoare.

3. Plicul primit contine o decizie de impunere?
nu, plicul contine un mesaj scris cu majuscule in care mi se cere sa ma prezint de urgenta la sediul AJOFM cu ”fisa fiscala pe 2014 si cu actele doveditoare privitoare la veniturile obtinute din dobanzile bancare din care sa rezulte dat obtinerii acestora”. Sa inteleg ca din data de 20 martie 2014 nu mai conteaza daca am sau nu dobanda, dar intrebarea mea este daca din cauza unei singure luni, trebuie intr-adevar sa restitui tot somajul, adica tot ce am primit in cele 9 luni? Ca doamna cu care am discutat la telefon asa mi-a spus.

Alte discuții în legătură

Somaj standan54 standan54 Daca detin un depozit bancar pe termen la care primesc dobanda se considera venit in cazul in care sunt/voi fi in somaj? (vezi toată discuția)
Restituire indemnizatie somaj (anofm) carmen2011 carmen2011 Buna ziua, sunt in somaj din iunie 2015. Astazi 24.03.2016 mi-a fost oprit carnetul de somaj de catre reprezentantul ANOFM cu explicatia verbala cum ca trebuie ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare indemnizatie somaj shyguy shyguy Veniturile obtinute din dobanzi la depozite bancare sunt luate in considerare la acordarea indemnizatiei de somaj? Dar cele din investitii (fonduri mutuale, ... (vezi toată discuția)