avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... secretarul consiliului local mai poate legaliza acte?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

secretarul consiliului local mai poate legaliza acte?

Legea 36/1995 cu modificari prevede ca:

Art. 12. - Secretarii consiliilor locale ale comunelor şi oraşelor unde nu funcţionează birouri ale notarilor publici vor îndeplini, la cererea părţilor, următoarele acte notariale:
a) legalizarea semnăturilor de pe înscrisurile prezentate de părţi;
b) legalizarea copiilor de pe înscrisuri, cu excepţia înscrisurilor sub semnătură privată.
Actele prevăzute la alin. 1, în cazul în care depunerea lor este necesară la unele instituţii sau agenţi economici, vor fi îndeplinite de acestea.
...............................................
Art. 15. - În circumscripţia unei judecătorii pot funcţiona unul sau mai multe birouri de notari publici. Numărul notarilor publici şi al birourilor în care aceştia îşi desfăşoară activitatea se stabileşte de ministrul justiţiei, la propunerea Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.
Numărul de notari publici se actualizează anual de către ministrul justiţiei, potrivit propunerilor Camerelor Notarilor Publici şi, cu prioritate, în raport cu numărul notarilor stagiari care au promovat examenul de notar public.
..........................................
Art. 115. - Birourile notariale constituite în condiţiile prezentei legi îşi pot organiza sedii secundare în localităţile din aceeaşi circumscripţie teritorială în care nu au luat fiinţă birouri de notari publici.

INTREBAREA ESTE: In prezent secretarii de consilii locale de la comune si orase unde nu exista notariate mai pot legaliza actele prev. de art. 12 lit. a) si b) din LG 36/1995?

Daca da, este conditionata legalizarea in continuare a acestor acte de catre secretari de neocuparea numarului maxim de notariate stabilit de ministerul justitiei pentru circumscriptia unei judecatorii?


Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2009
serviciuapasarichioi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:27, 3 August 2009
Da, pot sa legalizeze ... dar numai acolo unde nu funcţionează birouri ale notarilor publici :)
si "acolo" inseamna inclusiv la comune unde nu exista un notariat, adica din lege rezulta ca nimic nu opreste ca cineva sa infiinteze un notariat intr-o cumuna, nu?

Iar din exprimarea art. 12 cum ca "secretarii .... vor indeplini" rezulta ca acestia au obligatie imperativa care deriva din lege, nemaivand nevoie de o imputernicire din partea consiliului local sau primar, nu? Si acestia au posibilitatea sa aleaga daca vor sau nu sa faca legalizari sau depind ei de emiterea vreunui act al consiliului local respectiv pentru a face legalizari?

Spre ex. la o comuna (unde evident nu exista nici un notariat) aceasta taxa de legalizare era prevazuta la HCL de aprobare a taxelor pe anul 2008 si era in cuantum de 6 lei.

In hotararea de consiliu de aprobare a taxelor locale pe anul 2009 nu mai este prevazuta la sectiunea "servicii notariale" taxa de legalizare a actelor de art. 12 lit. a) si b) din LG 36/1995 deloc, ci doar taxe de eliberare a copiilor certificate de pe inscrisurile aflate in arhiva institutiei.

Asta ce inseamna, mai are secretarul dreptul/obligatia de a mai legaliza actele prevazute de art. 12 din LG 36/1995?

Si daca da, trebuie perceputa o " taxa de timbru neaprobata de consiliu local"?

Este aceasta HCL in contradictie cu art. 12 din LG 36/1995 sau cu codul fiscal?

PS: cand te duci la casiere, acestea invoca ca nu au cum sa iti taie chitanta cu mentiunea taxa de timbru pentru legalizare, pentru ca nu au asa ceva in anexa la HCL de aprobare a taxelor locale pe anul 2009.

Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
serviciuapasarichioi, utilizator
Articolul 12 este in vigoare.
Solicitantul achita taxa pentru eliberare copii certificate, daca asta este taxa aflata in nomenclatorul CL.
Probabil cand CL a emis hotararea privind taxele locale, a existat o framantare ca a dvs. si au omis instituirea unei "taxe de legalizare"
Da', daca solicitati legalizari cf. art. 12 si platiti taxa copii pt. certificate nu se indeplineste serviciul solicitat? Pe ce motiv?
Pai motivul secretarului ar fi ca nu mai presteaza acest serviciu, ca pentru asta exista notari.
Raspunsul dat de secretar este identic cu acesta "nu vreau", intrucat legea nu-i interzice sa legalizeze acte decat daca in localitatea respectiva functioneaza un birou notarial.

Alte discuții în legătură

Secretarul consiliului local mai poate legaliza acte? Carla2829 Carla2829 Mai este în vigoare acest articol si poate legaliza o declarație pe proprie răspundere? Legea 36/1995 cu modificari prevede ca: Art. 12. - Secretarii ... (vezi toată discuția)
Pot lua orice notar din orice judet aminalex aminalex eu vreau sa cumpar o casa dar actele le fac in alt judet pot? (vezi toată discuția)
Ordin vs. lege maier_raul2000 maier_raul2000 buna ziua daca ma poate ajuta cineva cu un sfat: secretarul comunei poate legaliza declaratia pe propria raspundere a fermierului cu ... (vezi toată discuția)