avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Pierdere bagaje la Tarom
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Pierdere bagaje la Tarom

Buna ziua!
Am nevoie de ajutor specializat si apreciez intentiile dvs.
Tarom mi-a pierdut un bagaj din cele 4 predate la "check in" si mi l-au adus desfacut din folia de plastic de protectie dupa ce mi-au sustras bunuri de valoare din el.A fost o cursa directa,fara escala.
Mi-au furat bunuri valoroase din bagaj si i-mi ofera ca despagubire cca 10% din valoare.Am vreo sansa sa-mi recuperez prejudiciul?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 11:11, 12 August 2009
In principiu aveti sanse.
Exista totusi anumite limitari prin regulamentele Tarom.
Peste aceste limitari, este ceva mai dificil, insa totusi posibil.
Depinde si de ce anume v-a disparut, pentru ca anumite obiecte trebuiesc declarate atunci cand faceti check-in...
Daca nu lea-ti declarat... e mai dificil.
Apoi mai exista si dificultatea legata de proba continutului bagajelor.
Codul aerian prevede:
Art. 46. - (1) Transporturile aeriene publice se execută pe bază de contract de transport încheiat între transportatorul aerian şi beneficiarul transportului.
(2) Prin contractul de transport aerian, transportatorul aerian se obligă să ducă la destinaţie pasagerii, bagajele, marfa şi/sau poşta, iar beneficiarul să plătească preţul transportului.
Art. 47. - (1) Transportatorul aerian răspunde pentru orice prejudiciu produs prin decesul sau vătămarea sănătăţii pasagerilor ori avarierea sau pierderea bagajelor, a mărfii şi/sau a poştei transportate.
(2) Regimul răspunderii transportatorului aerian este, pentru transporturile aeriene publice internaţionale, reglementat în conformitate cu tratatele internaţionale la care România este parte, iar pentru transporturile aeriene publice interne, în conformitate cu prevederile dreptului comun, în măsura în care nu s-a stabilit altfel printr-o lege specială sau printr-un tratat internaţional la care România este parte.
;)
aez a scris:

Buna ziua!
Am nevoie de ajutor specializat si apreciez intentiile dvs.
Tarom mi-a pierdut un bagaj din cele 4 predate la "check in" si mi l-au adus desfacut din folia de plastic de protectie dupa ce mi-au sustras bunuri de valoare din el.A fost o cursa directa,fara escala.
Mi-au furat bunuri valoroase din bagaj si i-mi ofera ca despagubire cca 10% din valoare.Am vreo sansa sa-mi recuperez prejudiciul?
Multumesc!

Bun! Cum demonstrati dvs ca aveati bunuri de valoare in acel bagaj de cala?
Si daca erau de asa mare valoare de ce nu le-ati luat in cabina?
Acestea sunt intrebarile pe care vi le vor pune cei de la asigurari!B-)
"Conform cu legea si cu fapta"-"De iure et facto"


Sunt de parere sa formulati plangere penala pentru furt la Politia Transporturi,intrucat orice aeroport ,intra in jurisdictia acestei unitati.La plangere atasati inventarul ,cu descrierea amanuntita a bunurilor sutrase,aratand valoarea acestora si eventual depunand chitante sau orice alte acte(in copii)care sa dovedeasca valoarea intrinseca a acestora.
In urma cercetarilor politia va face cunoscute si numele operatorilor care au manipulat bagajele.
Formulati apoi actiune civila in pretentii impotriva societatii culpabile de prejudiciul cauzat,dac problema nu este solutionata in penal.
Initial asa am avut de gand,insa,avand cateva ticle cu parfum si alte recipiente cu sampon,crema,etc.nu am putut sa le iau in cabina si astfel am inghesuit beauty case-ul intr-o geanta pe care apoi am infoliat-o cu plastic de protectie(auzisem inainte ca la bagajele infoliate nu se baga baietii din aeroport de la bgaje)dar nu am presupus ca la o cursa directa de 1 ora,se poate intampla asta....:(
Totusi,mi-au violat bagajul si mi-au furat bunurile.Sa ma resemnez?!Pot trai fara acele obiecte insa nu ma impac cu faptul ca i-mi va fi mereu teama de acest obicei al manipulantilor de bagaje..

Alte discuții în legătură

Cum pot primi despăgubiri dacă mi s-au furat obiecte personale din bagajul de cală? Stef.maria Stef.maria Dupa un zbor direct am ajuns acasa si am observat ca mi-a fost deschisa o cutie in care aveam bijuterii si ceasuri, iar toate acestea au disparut. Cutia era ... (vezi toată discuția)
Bagaj pierdut, ce am de facut daca nu il recuperez? 695 695 Zborul companiei aeriene a fost intarziat cu 2 ore. La destinatie pe aeroportul din o alta tara dar europeana, se anunta ca este o greva spontana a societatii ... (vezi toată discuția)
Bagaj pierdut alitalia george1234 george1234 buna seara pe 24 alitalia mi-a pierdut bagajul am efectuat o cursa Palermo - Roma - Otopeni iar la Roma am constatat ca bagajul (geanta 17 kg) nu a sosit cu ... (vezi toată discuția)