avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat fiscal pentru PF decedata sau ANAF \"De la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat fiscal pentru PF decedata sau ANAF "De la Anna la Caiafa"

Am fost in calitate de imputernicit la ANAF Constanta in vederea obtinerii unui certificat de atestare fiscala pentru o persoana decedata in urma cu mai mult de 10 ani necesar dezbaterii unei succesiuni.
La solicitarea adresata notarului cu privire la temeiul legal acesta mi-a raspuns ca este vorba de un document nou aparut ca urmare a modificarii codului fiscal la inceputul anului. Nu a putut sa indice articolul cu pricina. X-(
Adica dupa peste 10 ani de la deces, ANAF-ul nu este inca lamurit daca o persoana mai are ceva "ramasite" ;) la taxe si impozite!!
Asa ca am inceput epopeea la Registratura, de acolo am fost directionat catre cam. 5-8, de acolo la cam. 204, de la 204 la 205, de la 205 la 201, de la 201 la 206. Cosmarul s-a terminat la 206!#-o
Solicitarea a fost simpla la fiecare camera, "dorim un CAF pentru o persoana decedata", nu a fost suficient sa fim directionati catre camera corecta, probabil au vrut sa ne arate cat de eficient este sistemul bugetar.
Precizez ca toate camerele erau toate pe acelasi palier, fata in fata. :(
Si da, povestea nu este doar poveste, este reala!

In concluzie, pentru dezbaterea succesiunii, incepand cu 2016 trebuie sa fie pregatit psihic si pentru un drum la ANAF pentru obtinerea unui certificat de atestare fiscala pentru persoana fizica decedata pe langa certificatele fiscale care trebuie obtinute pentru masa succesoarala.

Daca tot vrea guvernul sa simplifice birocratia, procedurile si documentele...
[ link extern ] /
Noul motto al guvernului RO "Mai simplu, mai complicat!"
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 16:30, 20 Aprilie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dispoziţiile prevăzute de art.1, lit. f) din Ordinul nr. 3654/2015 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscală emis de Ministerul Finantelor Publice - ANAF- acesta este temeiul legal care se aplica pentru dezbaterea succesiunii indiferent daca decesul a avut loc anul acesta sau mai demult.
Pentru dezbaterea succesiunii este obligatorie prezentarea cadastrului si intabularii unei cote parti dintr-un teren extravilan?
Cadastrul si intabularea sunt solicitate de catre un notar pentru suplimentarea certificatului de mostenitor cu cota parte ramasa dintr-un teren agricol extravilan.
Cadastrul a fost facut pentru intregul teren de catre cel care a a cumparat o cota parte apartinand mostenitorilor unei persoane aflate pe titlul de proprietate.
Acesta este obligat sa imi puna la dispozitie cadastrul si intabularea sau trebuie sa solicit copii si extras de CF pentru informare la OCPI?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2016
cyan, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
se solicita extras de informare .
Exista o procedura (lista) privind actele care trebuie depuse pentru dezbaterea unei succesiuni?
Dupa ce am depus documentele si au fost analizate de catre notar acesta a mai fost solicitat doar CAF pentru persoana decedata despre care nu aveam cunostinta.
Ulterior a solicitat in fiecare zi cate un alt document si am ajuns la disperare!
Cu toate ca am depus CAF eliberat de primarie pentru un teren in care exista trecuta suprafata a mai cerut o adeverinta de la Registrul agricol (care apartine tot de primarie) care sa confirme ce este inregistrat in CAF! Adica un serviciu din primarie trebuie sa confirme un document eliberat de alt serviciu tot din primarie!
Acum solicita cadastrul si intabularea terenului, cadastrul a fost facut de arendasul care a cumparat o cota din teren.

Din cate cunosc succesiunea se poate dezbate si fara cadastru si intabulare daca exista contract de v/c. Este adevarat sau au aparut cerinte legislative noi?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca terenul are cadastru si intabulare notarul public este obligat sa solicite acest lucru deoarece va trimite certificatul de mostenitor la OCPI pentru intabulare.
Succesiunie se pot face si fara cadastru si intabulare numai daca bunurile imobile nu au la momentul eliberarii certificatului de mostenitor intabulare.

Alte discuții în legătură

Mostenirea casei construita de parinti, ambii decedati, cadastru si intabulare casavie casavie Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns! Tatal meu si mama mea au construit casa in care am crescut in 1959-1961. Mama mea a murit in 1994. Tatal ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,detin un teren intabulat cu mentiunea drept de posesie, ... cartala cartala Buna ziua,detin un teren intabulat cu mentiunea drept de posesie, exista posibilitatea sa obtin autorizatie de constructie pentru o hala metalica? Am un an de ... (vezi toată discuția)
Succesiune alfa_71 alfa_71 Sunt unic mostenitor. Ultimul părinte (mama) a decedat in urma cu 2 luni. tatăl =acum 5ani . Nu am dezbătut niciun fel de succesiune. Gospodaria cu pricina ... (vezi toată discuția)