avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eligibilitate Prima Casa 2016
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eligibilitate Prima Casa 2016

In 2014 am contractat impreuna cu sotia un Credit ipotecar Prima Casa VI, eu fiind titularul acestui credit.

In 2015 am divortat si acum am dori sa facem partajul si fostia sotie sa preia creditul Prima Casa.

As vrea sa stiu daca dupa ce incheiem aceste formalitati voi putea beneficia de programul Prima Casa 2016, sub rezerva celorlalte criterii de eligibilitate (varsta pana in 35 ani, grad indatorare, etc).
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:59, 11 Mai 2016
Pentru accesarea creditului trebuie data o declaratie pe proprie raspundere autentificata la notar, conform careia titularul fie nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nicio locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, fie detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin programul Prima Casa, in suprafata utila mai mica de 50 mp.

Daca ati divortat si creditul a fost preluat de fosta sotie atunci sunteti liber;) sa accesati iar un credit prin PC.

In declaratie se mentioneaza "daca detineti" si nu "daca ati mai detinut" la momentul accesarii creditului o locuinta obtinuta prin PC.
Va multumesc mult pentru raspuns.
Am incercat sa obtin un raspuns oficial din partea celor de la Fond dar din pacate nici dupa 2 luni nu mi-au raspuns la e-mail.
Mai exista alta varianta prin care as putea obtine un raspuns oficial?
Nu de alta, dar nu as vrea sa fiu pus in postura in care sa ii cedez apartamentul si singurul credit pe care il pot accesa sa fie cel imobiliar ipotecar, unde majoritatea bancilor au crescut avansul la aproximativ 50%.
Raspunsul oficial il obtineti de la banca la care veti solicita creditul si nu de la fond.

Banca este cea crediteaza, fondul doar garanteaza.

Insa pentru a scapa si de casa si de nevasta trebuie sa obtineti in primul acceptul bancii care v-a acordat creditul pentru partaj.
Cei la banca mi-au raspuns

"Dupa ce se face partajul te incadrezi la un credit prima casa (doi) daca:

Beneficiarul achiziţionează în cadrul Programului o singură locuinţă cu suprafaţa utilă mai mare decât a locuinţei achiziţionate sau construite iniţial în cadrul Programului sau cu valoarea rezultată din raportul de evaluare mai mare decât valoarea evaluată/estimată la momentul acordării creditului pentru locuinţa achiziţionată sau construită iniţial în cadrul Programului."

Avand in vedere acest lucru, daca imi gasesc un apartament cu suprafata mai mare sau pret mai mare, as putea achizitiona insa stiu foarte multe persoane care au fost refuzate de Fond deoarece inca apareau in evidentele lor ca si co-debitori desi facusera partajul si au iesit din creditul Prima Casa la banca.
mbanetti a scris:

Cei la banca mi-au raspuns


Cei de la banca v-au raspuns "in scris" sau doar verbal si informativ?

Solicitati-le sa va dea un raspuns justificat "in scris" (temeiul legal).

Adica. conf. art. x, y, z din hg 1,2, 3 pentru a accesa un credit prin PC2016 trebui sa .....

Atata timp cat depuneti la dosarul de creditare dovada partajului (hotararea instantei sau alt document asemanator) nu vad motive din partea fondului sa refuze garantarea.

Doar daca la FNGCIMM nimeriti intamplator peste un functionat analfabet, si nu m-ar mira, sa vi se refuze creditul.
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2016
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Declaratie credit prima casa Iryna_47462 Iryna_47462 Buna ziua! sunt in curs de derulare a unui credit prima casa si intampin probleme in legatura cu declaratia referitoare la proprietatea cu suprafata mai mica ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri credit prima casa corinacarstoiu corinacarstoiu Buna ziua, Vreau sa va solicit ajutorul in clarificarea urmatoarei situatii: detin un imobil in proprietate exclusiva, cu suprafata mai mica de 50 mp si am ... (vezi toată discuția)
Credit prima casa sotie cand sotul are imobil cu prima casa anamaria250 anamaria250 Buna ziua, intentionez sa achizitionez un imobil cu credit ipotecar. Sotul a achizitionat inainte de casatorie(2010) cu programul Prima Casa un apartament ... (vezi toată discuția)