avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Spuneti-mi va rog,in situatia in care eu am divortat acum 3 ani si jumatate (si nu am facut inca partajul) ce sanse am sa pot obtine jumatate din 2 imobile cumparate in timpul casatoriei,in conditiile in care fostul sot le-a inchiriat deja pe 5 ani fara sa ma consulte si cei care au inchiriat au facut acolo investitii,iar eu nu figurez in contractul de inchiriere desi el a cumparat imobilele in timpul casatoriei noastre.
ce ar trebui sa fac eu?mentionez ca el este recasatorit si are un copil.Ce taxe ar trebui sa platesc pentru dechiderea procesului si daca taxa aceea de 8% din valoarea imoilului o mai pot recupera sau o pierd.
va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 21:40, 16 August 2009
Acţiunea de partaj poate fi introdusă odată cu cererea de divorţ, dar şi mai tîrziu, deoarece este o acţiune imprescriptibilă, prin urmare nu are importanţă cît timp a trecut de la divorţ pînă la introducerea cererii de partaj Bunurile le puteti deci imparti oricand, daca au fost dobandite in timpul casatoriei, conform legii aveti dreptul la jumatate din valoarea imobielor. Codul Familiei arată că, la desfacerea căsătoriei, bunurile comune se împart între soţi potrivit învoielii acestora. Dacă soţii nu se învoiesc asupra împărţirii bunurilor comune, va hotărî instanţa judecătorească.
Sfatul meu este sa il actionati in judecata si sa cereti instantei partajarea bunurilor comune!
In Monitorul Oficial nr. 482/2009 din 13 iulie 2009 a fost publicata Legea nr. 276/2009 de aprobare a OUG 212/2008, ce a modificat Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.
Legea aduce, printre altele, modificari cu privire la taxele judiciare de timbru pentru actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, dar si o importanta serie de alte actiuni efectuate prin instanta.
Astfel, taxa de timbru pentru cererile de partaj se stabileste la 3% la valoarea masei partajabile. Separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de impartit, valoarea acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor in cadrul cererilor de mai sus, taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii la valoarea contestata in conditiile art. 2 alin. (1);
B-)
Art. 36 din Codul familiei arata ca, la desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti potrivit invoielii acestora.
Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotari instanta judecatoreasca.
Codul familiei introduce prezumtia ca orice bun dobandit in timpul casatoriei de oricare dintre soti devine bun comun care va fi partajat 50%-50%. Nu se supun partajului bunurile proprii ale unuia dintre soti.
Sotul care considera ca i se cuvine o cota mai mare de 50% va trebui sa probeze acest lucru.
Actiunea de partaj poate fi introdusa odata cu cererea de divort, dar si mai tarziu, deoarece este o actiune imprescriptibila, prin urmare nu are importanta cat timp a trecut de la divort pana la introducerea cererii de partaj.
SUCCES!
=D>
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
ce sanse am sa pot obtine jumatate din 2 imobile cumparate in timpul casatoriei,in conditiile in care fostul sot le-a inchiriat deja pe 5 ani fara sa ma consulte si cei care au inchiriat au facut acolo investitii,


Inchirierea avand ca obiect bunuri comune , ca act de administrare , nu necesita consimtamantul expres al fostului sot.

Insa chiria obtinuta trebuie impartita in mod proportional , drepturile asupra bunurilor proprietate comuna in devalmasie ale fostilor soti fiind egale.
Chiriasii au dreptul de cere scaderea chiriei pe care sunt obligati sa o plateasca , sau , eventual, la neplata acesteia , pe o perioada determinata.(daca au fost facute cu acordul dvs.)

Actiunea de partaj e una imprescriptibila , dupa cum au mentionat colegii mai sus , iar actuala situatie faptica a bunului imobil nu constituie impediment in vederea sistarii starii de invidiziune.Sesizati instanta de judecata!
Ultima modificare: Duminică, 16 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Introduceti actiune de partaj bunuri comune, la care va trebui sa achitati taxa de 3% la valoarea bunurilor ce urmeaza a fi partajate in cazul in care invocati o contributie comuna a sotilor la dobandirea bunurilor comune. In aceeasi cerere puteti solicita obligarea fostului sot la plata catre dv. a 1/2 din cval. chiriei incasate din inchirierea bunurilor comune.
Daca, in urma partajului veti obtine atribuirea in natura a unui bun mobil inchiriat de fostul sot, atunci veti putea incheia un contract de inchiriere cu actualul chirias sau solicita in instanta evacuarea acestuia pentru lipsa de titlu.
Daca investitiile au fost efectuate de chiriasi cu acordul sotului dv., iar imobilul va este atribuit ca efect al partajului, atunci acesta va fi obligat la plata catre chiriasi a investitiilor efectuate de acestia. ;)
multumesc foarte mult.
inca o intrebare va rog.
daca fostul sot are majoritatea bunurilor imobile pe firma ,eu beneficiez daca nu fac parte din firmele respective?
dar daca el a pus firma in timpul casatoriei de pe numele lui pe numele mamei lui tocmai in ideea ca eu sa nu beneficiez?
ma poate evacua din apartamentul in care locuiesc cu fiul meu daca acest apartament a fost trecut pe firma mamei sale/mentionez ca mama lui are 75 de ani si este pensionara.si ca el dupa divort o parte din bunuri le-a trecut pe o alta firma in numele lui de data asta.In general firmele erau pe numele altora tocmai ca eu sa nu pot avea pretentii.
daca nu face sens,reiau.

Alte discuții în legătură

Divort+partaj Daniela34 Daniela34 Buna ziua, Sunt in proces de divort si as dori sa stiu daca pot deschide proces de partaj si sa il atasez la cel de divort sau sa adaug direct la dosarul ... (vezi toată discuția)
Partaj obligatoriu ? adonisalexandru adonisalexandru Am avut un apartament dobandit in urma unei mosteniri pe care l-am vandut si am cumparat (in timpul casatoriei) pt. fosta sotie si copil un ap. si pt mine o ... (vezi toată discuția)
Partaj fara divort carasacalca carasacalca As vrea sa impart cu sotia bunurile dar fara sa divortam.Se poate ? (vezi toată discuția)