avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Intabulare gradina
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Intabulare gradina

Buna ziua,

Sunt in discutii pentru cumpararea unei proprietati la tara unde proprietarii actuali au doar titlul de proprietate si urmeaza sa se intample intabularea inainte de vanzarea. Doar ca este o problema:

Suprafata proprietatii este de 7000 mp, este ingradita cu gard pe una dintre laturi iar pe alta latura este de ingradita pana la jumatate. Proprietarii au titlu de proprietate pe aproximativ 5600 mp. Dat fiind ca restul terenului face parte din gradina casei, este vreo posibilitate sa se intabuleze intreaga suprafata?

Va multumesc,
Iulian
Cel mai recent răspuns: iiulian , utilizator 09:26, 22 Septembrie 2016
nu inteleg-
are 5600 pe teren, iar casa si terenul aferent nu are titlu?
Dacă nu are titlu pe restul, trebuie să i se constate într-un fel dreptul de proprietate- uzucapiune, dobandirea pe legea fondului funciar. Apoi, poate ceda si intabula cum o vrea.
Are acte pe 5600 mp, insa pe restul de 1400 nu are, desi sunt in gradina dansului. Iar acum inainte sa se faca intabularea voiam sa aflu daca se pot intabula si cei 1400 mp, poate cu o declaratie din partea vecinilor care sa spuna ca bucata de teren este a celor in a carui gradina este. Nici nu ar fi alt drum de acces la ea.

Ce ma sfatuiti sa fac? Sa intabulez fara si apoi sa incerc sa recuperez? Sau sa incerc sa recuperez inainte de intabulare? Sau sa fac pe 5600 mp iar restul sa-i folosesc ca pana acum?
1.Cum a dobandit proprietatatea/ posesia pe cealaltă parte (1400)? Daca nu are niciun titlu, se poate dobandi proprietatea prin uzucapiune , daca a posedat timp de 30 de ani)
2. e prea mare suprafața fara titlu pentru intabulare cu acordul vecinilor
3. Ultima varianta nu-i bună (daca vreti sa platiti toată suprafațasi sa deveniti porprietar cu acte doar pe partea cu titlu). Sau cumparați, dupa ce se rezolvă juridică, tot, sau doar partea cu titlu, apoi si cealalta parte.
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2016
Marian Bucur, Avocat
1. Proprietatea este mostenita de nepoti. Bunica dansilor a avut titlu de proprietate, proprietatea le-a fost acordata de judecatorie in urma cu 5 ani celor 3 nepoti si urmasilor celui de-al patrulea nepot. Eu voi cumpara de la nepoti si stranepoti. Gradina a fost folosita de bunici din urma cu zeci de ani. Insa cum se poate demonstra asta daca nu exista titlu de proprietate pe ramasita de 1400mp si nu exista nici o declaratie din partea vecinilor?

2. Inteleg.

3. Asa e si acum, nu au avut nicio problema, doar ca eu ca potential cumparator vreau sa ma asigur ca voi avea acte pe toata proprietatea ca sa evit eventuale probleme/discutii mai tarziu.


Din ce ati scris, cred ca dobandirea prin uzucapiune s-ar preta, insa pe ce baza? Care ar fi dovezile de posesie timp de 30 de ani?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2016
iiulian, utilizator
pentru probare - martori, chitante impozite platite, registre primarie sau alte insitutii , unde s-au facut consemnari că posesor este bunica. Va trebuie sa stabiliti si calitatea procesuala pasiva- paratul- cine a fost proprietar , cine sunt mostenitorii
de altfel, eu nu am inteles de unde sunt cei 1400 mp. Daca i-a primit pentru a edifica o constructie prin CAP, putea sa obtina titlu de proprietate pe legea fondului funciar (ori poate sa ceara instantei constatatrea dreptului de propreiatate, de ultima solutie nu sunt sigur)
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2016
Marian Bucur, Avocat

Alte discuții în legătură

Uzucapiune Andreea cip Andreea cip In cazul uzucapiunii...pe cine dau in judecata,?fostul propietar sau pe vecinul ca nu.mi semneaza de vecinatate? (vezi toată discuția)
Se aplica legea 10 pentru teren revendicat prin uzucapiune in 1986? alexberi alexberi In cauza este casa cu gradina. Pentru casa care exista acte de cumparare in 1942, dar pentr gradina nu exista acte. O mare parte din gradina (1000 mp) a fost ... (vezi toată discuția)
Revendicare diferenta de teren imarius imarius In anul 1970 am cumparat de la o persoana o suprafata de 800 mp teren intravilan pe care la randul ei o mostenise in urma cu 30 de ani. In realitate suprafata ... (vezi toată discuția)