avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achiziționare locuință - avans, ulterior plata in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achiziționare locuință - avans, ulterior plata in rate

Vreau sa cumpăr un apartament iar proprietarul si-a dat acordul sa ii achit un avans pe care îl voi trece intr-un contract făcut între noi și legalizat ulterior la notar,dupa care îi voi achita restul sumei lunar sau anual în funcție de veniturile de care dispun, într-un cont al proprietarului! Exista riscuri privind legalitatea acestei operațiuni?!??? Și care sunt acestea??? Multumesc
Cel mai recent răspuns: insresuma , utilizator 11:03, 29 Iulie 2021
Desi promisiunea bilaterala de vanzare (antecontractul) nu trebuie, in mod imperativ, sa respecte forma autentica prevazuta de lege pentru contractul de vanzare imobil, totusi ar fi bine ca sa incheiati antecontractul la notar, astfel incat totul va fi mai clar si vor fi eliminate neintelegeri ulterioare, la care acum nici nu va putati gandi.

Exista posibilitatea de a incheia actele juridice astfel incat atat vanzatorul, cat si cumparatorul sa fie pusi la adapost, fie contra insolvabilitatii viitoare a cumparatorului, fie contra razgandirii ulterioare a vanzatorului, astfel incat mergeti la notar si incheiati contractul acolo.

Daca veti proceda in alt mod, si anume intocmind doar un act sub semnatura privata intre dvs. si vanzator (chiar daca primeste data certa ulterior), exista riscuri, intre care sa ramaneti si cu banii dati si fara imobil, sau alte riscuri, de la caz la caz.
As putea sa inchei acel contract ce tine loc de promisiune bilaterala in formatul notarial cu clauzele care se impun si doi martori care sa ia parte le cele consemnate?
Chiar este indicat sa incheiati actul la notar, caz in care martorii sunt mai putin importanti.
Si eu va sugerez sa perfectati antecontractul in forma autentica, notariala .


Pretul va fi platit in rate, fiind stipulate termenele la care trebuie sa efectuati plata.


Antecontractul de vanzare-cumparare reprezinta o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare.

Trebuie sa includeti, de asemenea, o clauza contractuala unde este stipulat termenul de indeplinire a obligatiei platii pretului.

Avansul poate fi remis sau nu.

Antecontractul poate fi notat in Cartea Funciara.


In cazul in care vanzatorul -promitent nu mai doreste sa opereze transferul dreptului de proprietate, se instituie o ipoteca legala in favoarea cumparatorului, daca antecontractul a fost inscris in Cartea Funciara.

In ipoteza in care promitentul-vanzator refuza, la termen, perfectarea contractului de vanzare-cumparare, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea pronuntarii unei hotarari care tine loc de contract de vanzare-cumparare (daca sunt intrunite cerintele legii pentru a opera transferul dreptului de proprietate ).


Vanzatorul in cauza cred ca este de buna credinta si este si o cunostinta, motiv pentru care nu are pretentii anume, specificandu-mi ca putem face orice forma de act in asa fel incat sa fie bine pentru mine! Din punctul lor de vedere ramane sa fac cum doresc eu.
Eu am spus ca as vrea sa fac un antecontract dar nu autentificat la notar, ci doar sa indeplineasca acele conditii de fond si forma a unui contract notarial, in care sa stipulez avansul si ulterior sa ii achit vanzatorului intr-un numar de cont restul sumei. Vanzatorul si-a exprimat dorinta ca ii pot achita sumele de bani cand doresc si sub ce forma doresc, fara sa imi specifice vreun termen limita pentru achitarea sumei, insa eu doresc sa achit suma integrala cat mai repede posibil in functie de sumele de care voi dispune ulterior.
Initial eu as dori sa nu fac forma autentica de contract ci doar sa gasesc o modalitate in care eu pot fi acoperit in cazul unor eventuale riscuri. Totodata nu doresc sa ma complic cu bancile pentru ca nu mai vreau sa ma de a face cu ele, ci doresc sa achit suma din surse proprii. Eu m-am gandit la varianta de ai achita omului in contul sau sume de bani in asa fel incat am si eu o evidenta si are si el!
Astept un raspuns din partea dvs

Alte discuții în legătură

Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare apartament,din care am predat la data semnarii sale un avans de 15.000 lei. Contractul trebuia ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)