avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de Proprietari - montare sistem supraveghere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de Proprietari - montare sistem supraveghere video


Buna ziua


In Adunarea Generala sa hotarat sa se monteze un sistem de supraveghere video la intrarea in bloc si la parter.......2-3 persoane nu sunt de acord cu aceasta hotarare.
Intrebare: Se poate monta sistem supraveghere video daca sa hotarat in A.G.??

Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atentie sporita cu instalarea sistemelor de supraveghere in imobile de locuit in comun,care obligatoriu trebuie sa respecte legislatia in domeniu
Avand in vedere caracterul datelor care pot fi stocate de sistemul de supraveghere este obligatoriu sa existe acordul individual al tuturor proprietarilor din imobil
Chiar daca adunarea generala a dispus instalarea de sistem de supraveghere,trebuiesc respectate dispozitiile speciale in domeniu
Da, ca orice hotarare care se ia in AG se respecta principiul majoritatii.
Se recomanda montarea acestui sistem de catre o firma acreditata care cunoaste legislatia si nu va mai bateti dv. capul sa fiti atent cu spor :).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu contest eficienta sistemelor de supraveghere ,dar am incercat sa subliniez necesitatea respectarii dispozitiilor in domeniu
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal =ANSPDCP a emis Decizia nr. 52 din 31 mai 2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, publicata în Monitorul Oficial nr. 389 din 11 iunie 2012,care la articolul 6 prevede fara echivoc

Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectuează numai cu consimţământul expres şi neechivoc al persoanei vizate.

Fiindcă ne referim la un condominiu, este vorba despre acordul tuturor locatarilor persoane fizice identificate si identificabile prin intermediul imaginilor colectate si stocate.
In caz contrar, monitorizarea video la blocuri si in curtile comune este ilegala, iar operatorul = persoanele fizice, juridice de drept public ori privat care gestioneaza sistemul video, este pasibil de a suporta rigorile legii,respectiv sanctiunile civile si administrative inerente, noul Cod Penal art 226.
Dat fiind ca dreptul la viata privata este unul fundamental, personal nepatrimonial, nu poate fi invocata vointa majoritatii proprietarilor condominiului, asa cum procedeaza anumiti reprezentanti ai asociatiilor de proprietari
Politia incurajeaza instalarea sistemelor de supraveghere la bloc,dar si sanctioneaza daca nu sunt intrunite conditiile legale de instalare,respectiv acordul tuturor locatarilor
Desi Legea nr. 230/2007 spune ca hotararile adunarii generale ale asociatiei de proprietari, luate cu majoritatea voturilor, sunt obligatorii, ele nu pot aduce atingere drepturilor fundamentale si nu pot incalca alte dispozitii legale in vigoare.
Sa presupunem ca majoritatea proprietarilor ar hotarî ca unei anumite categorii de cetateni nu le este permis accesul in spatiile comune si ar vota in adunarea generala o hotarare in acest sens.
Este situatie similara hotararii majoritatii proprietarilor pentru interzicerea detinerii animalelor de companie in apartamente...instantele de judecata au dispus hotarari definitive prin care decid ca astfel de hotarari nu sunt nici temeinice si nici legale.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ynocentta

Viata privata este in interiorul apartamentului, acolo unde nu ajung camerele video, nu pe holurile blocului.
Insistati de atatia ani sa sustineti aceeasi gogorita cu viata privata si vad ca nu invatati nimic din experienta atator si atator utilizatori de sistem de monitorizare.
Ultima modificare: Luni, 5 Decembrie 2016
elga50, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De aceiasi parere sunt si eu. Ce treaba are scara de acces comun cu ce e in interiorul locuintei. Spatiu privat este cel de care dispui in mod neingradit si exclusiv. Doar nu umbla in pielea goala pe scari sa il deranjeze sistemul de monitorizare. Dar ma rog. II deranjeaza ca sunt camere de luat vederi la intrarea in bloc si nu ii deranjeaza ca pe stada sunt supravegheati non stop de camerele de luat vederei ale municipalitatii. Este o valenta a mentalitatii inapoiate a multora.

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere! ionut.nicolin89 ionut.nicolin89 Buna ziua, locuiesc intr-un complex nou de blocuri. Asociatia doreste instalarea camerelor de supraveghere in complex. Conform GDPR, daca nu ma insel, si ... (vezi toată discuția)
Sistem de supraveghere alexmihalache alexmihalache Buna ziua. Am si eu o intrebare! in blocul in care locuiesc sau instalat 6 camere de supraveghere 1 camera bate fix pe usa apartamentului meu si ma deranjaza ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru instalare camera video scara blocului cospreda cospreda Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti in ce conditii se poate monta o camera video de supraveghere in scara blocului? La o asociatie de prorpietari e ... (vezi toată discuția)