avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asoc. de Proprietari poate functiona fara Presedinte ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asoc. de Proprietari poate functiona fara Presedinte , Cex. si cenzor?

Buna ziua,
La imobilul unde detin o proprietate, dar nu locuiesc, vineri la ora 19:00 e convocata A.G. In cazul in care nu se intruneste cvorumul, ,, reconvocata" este o ora mai tarziu. Astfel incat sa se poata lua decizii de catre proprietarii prezenti. Nimeni nu si-a depus candidatura pentru functiile din titlul postarii. Dupa un an de mandat. actuala conducere nu doreste sub nicio forma sa continue si spune ca Asociatia nu poate functiona pe mai departe, in aceste conditii.
As vrea sa va intreb: Se pot externaliza functiile? Daca da, care, si in ce conditii?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cornelusha , utilizator 14:07, 18 Iunie 2017
cornelusha a scris:


reconvocata" este o ora mai tarziu.




Pentru a va cunoaste drepturile si obligatiile ,conditiile si persoanele care pot exercita responsabilitati in cadrul si in numele asociatiei de proprietari studiati responsabil disp L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007
Adunarea generala reconvocata nu poate avea loc in aceiasi zi la interval de 1 h fata de prima adunare
Nu se pot externaliza functiile
Atat presedintele cat si membrii comitetului executiv-conform disp L nr 230/2007 trebuie sa detina calitatea de membru proprietar in respectivul imobil
Responsabilitatea de administrator de imobil si de cenzor pot fi exercitate de persoane din afara asoiatiei de proprietari
va multumesc pentru raspuns
reconvocata nu se poate fixa dupa o ora: sunt interpretari juridice care arata ca trebuie sa existe macar 24 de ore.

Se poate externaliza doar funsctia de cenzor: avem notiunea de cenzor extern.
Presedintele si comitetul trebuie sa fie proprietari din bloc.
va multumesc
Citez dintr-un Regulament local al Asociațiilor, votat printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal (este o lege locală votată în unanimitate, deci este obligatorie):
III. ORGANIZAREA ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ATRIBUȚII ȘI DOCUMENTE NECESARE ANGAJĂRII ADMINISTRATORULUI ȘI CENZORULUI.
Art.10. Structura organizatorică (organigrama) a Asociației de Proprietari cuprinde obligatoriu următoarele funcții:
- președinte;
- comisie de cenzori;
- comitet executiv;
- administrator de imobile;
- alte funcții stabilite de Adunarea Generală a proprietarilor - personal curățenie, instalator, etc.

P.S. Nu e posibil să ai Reconvocata la o oră de la Adunarea Generală convocată inițial, deoarece vor veni chiar mai puțini membri la cea de-a doua, și se încalcă multe principii, anulându-se dreptul de vot al proprietarilor înscris în Constituție.
Spuneți-le șefilor dvs. să mai studieze puțin legile și să vă aducă dovada că i-au convocat (și re-convocat) pe toți membrii Asociației pe bază de Tabel Nominal Convocator), altfel hotărârile se vor anula de către Instanța de Judecată, dacă vor fi acționați printr-un proces, și vor pierde cu brio. E bine dat acest articol 14, deoarece, dacă nu dai posibilitatea tuturor să-și poată programa prezența la orice Adunare Generală, aceasta nu-și mai atinge scopul, și o mână de oameni va decide pentru sute de proprietari ! Dreptul de vot și dreptul la Informare sunt obligatorii !
H.G. 1588/2007, art.14, alin.5 e extrem de clar și dacă nu se aduc dovezi cu semnăturile de luare la cunoștință a tuturor proprietarilor, nu vă mai obosiți să organizați Re-convocata, din lipsă de cvorum, știind că n-au fost anunțați toți, nu doar la Avizier, ci și cu semnăturile tuturor.
Alin. (5). Adunarea Generală a Asociației poate adopta hotărâri dacă majoritatea proprietarilor membri ai Asociației sunt prezenți personal sau prin reprezentant legal. Dacă nu e întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, ADUNAREA VA FI SUSPENDATĂ ȘI RECONVOCATĂ ÎN TERMEN DE MAXIM 10 ZILE DE LA DATA PRIMEI CONVOCĂRI. La Adunarea Generală Reconvocată, DACĂ EXISTĂ DOVADA CĂ TOȚI MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI AU FOST CONVOCAȚII, HOTĂRÂRILE POT FI ADOPTATE (...). DOVEZI ALE CONVOCĂRII ȘI RECONVOCĂRII LE CONSTITUIE AFIȘUL DE LA AVIZIER ȘI TABELUL NOMINAL CONVOCATOR CU SEMNĂTURI. (IDEM, ART. 24, ALIN.2 ȘI 3)
Ultima modificare: Vineri, 16 Iunie 2017
ionica1980, utilizator

Alte discuții în legătură

Adunare generala a asociaților de proprietari nelegalã? rlau_ro rlau_ro S-a tinut o adunare generală a proprietarilor prin care s-a decis repararea capitală a liftului, si votarea s-a facut nominal prin majoritate. Numai ca din ... (vezi toată discuția)
Convocare / reconvocare adunare generala extraordinara a proprietarilor emilia160189 emilia160189 Buna ziua, Poate avea loc Adunarea Generala Extraordinara reconvocata la numai o ora dupa prima convocare, daca proprietarii au fost instiitati simultan cu ... (vezi toată discuția)
Poate o adunare generala sa fie declarata nestatutara ? mihaelapohoata mihaelapohoata Poate o adunare generala sa fie declarata nestatutara daca in asociatie sunt 142 apartamente, din ei 31 nu au cerere de membru iar la adunare sunt prezenti 57 ... (vezi toată discuția)