avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legea 76/2002
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legea 76/2002

buna ziua. legea 76 se aplica numai concedierilor colective sau si celor individuale?
cazul meu este incetarea CIM prin acordul partilor si doream sa stiu cum se stabileste compansatia baneasca ce trebuie acordata angajatului: e la intelegerea partilor sau se stabileste conform legii 76?
multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: monik , utilizator 09:21, 14 Octombrie 2009
Va referiti la L 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă,si anume daca vi s-a desfcaut contractul individual de munca pe motive neimputabile dvs.
In situatia incetarii contractului de munca prin acordul partilor, persoana nu beneficiaza de ajutor de somaj, conform legii 76/2002.
Compensatia baneasca se da salariatului in situatia in care ii inceteaza contractul de munca din motive neimputabile. Compensatia e prevazuta de contractul colectiv de munca la nivel national 2007-2010 - si are valoarea unui salariu lunar (cel putin), daca nu cumva in CCM-ul la nivel de unitate e prevazut mai mult. Parerea mea e ca, in cazul lui Monik nu ar trebui sa se plateasca acest salariu compensatoriu, avand in vedere ca (desi nu e motiv imputabil) ea avut initiativa incetarii raportului de munca.
Daca ati incetat raporturile de munca cu acordul partilor, adica art. 55 lit b), NU beneficiati nici de indemnizatie de somaj (ptr ca nu sunt cauze ce nu tin de salariat) si nici de salariu compensatoriu (care se acorda doar in cazurile de concediere individuala sau colectiva).
C Muncii Art. 67. - Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Legea 76/2002 spune ca beneficiarii sunt dupa cum urmeaza:
Art. 17. - (1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor

eu zic ca 76/2002 se aplica si in cazul concedierilor individuale..alte pareri?
inca o precizare dc imi permiteti: CIM inceteaza din acordul partilor, iar cauza nu tine de salariat. are vreo relecanta care e cauza dc se inceteaza de comun acord?

Alte discuții în legătură

Somaj cristina29 cristina29 Buna ziua! Am angajat o fata care era in somaj, cu contract determinat pe o perioada de 3 luni, contractul expira pe 17.11.2009, dar datorita situatiei ... (vezi toată discuția)
Se desfiinteaza postul in cazul incetarii cim conform art.55-lit.(b) ? vioricadumitrescu vioricadumitrescu Buna seara . Va rog , daca poate cineva sa-mi raspunda la urmatoarele intrebari : 1. Daca un angajat solicita conducerii firmei incetarea CIM conform ... (vezi toată discuția)
Art .55 ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.As avea si eu o intrebare.Daca unei persoane i se desface contractul de munca in baza art. 55,b poate beneficia de indemniztia de somaj? (vezi toată discuția)