avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vreau să vând un al doilea teren moștenit, ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vreau să vând un al doilea teren moștenit, cumpărătorul este persoană juridică. Plătesc TVA la această tranzacție?

Anul acesta in luna martie am vandut un teren pe care-l am mostenire de la parinti. Am gasit cumparator si pentru cel de-al doilea teren pe care l-am mostenit. Sunt persoana fizica, iar cel care cumpara este o societate. Platesc TVA in aceasta situatie? Pot sa oblig comparatorul sa plateasca el TVA-ul?
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: adihor , utilizator 14:46, 7 Noiembrie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu intra in sfera TVA terenurile mostenite, vanzarea lor fiind operatiuni neimpozabile din pct de vedere al TVA-ului:

Norme Cod Fical:

(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), persoanele fizice nu se consideră că realizează o activitate economică în sfera de aplicare a taxei atunci când obțin venituri din vânzarea locuințelor proprietate personală sau a altor bunuri, care au fost folosite de către acestea pentru scopuri personale. În categoria bunurilor utilizate în scopuri personale se includ construcțiile și, după caz, terenul aferent acestora, proprietate personală a persoanelor fizice care au fost utilizate în scop de locuință, inclusiv casele de vacanță, orice alte bunuri utilizate în scop personal de către persoana fizică, precum și bunurile de orice natură moștenite sau dobândite ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.
Multumesc pentru răspunsul prompt.
Buna ziua.
terenul mostenit este ulterior parcelat .Vanzarea se face parcela cu parcela.Terenurile obtinute prin parcelare isi pastreaza astfel caracterul de teren dobandit prin mostenire?Intra in sfera tva?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva locuinta personala jhonybear jhonybear am dobandit prin cumparare un apartament (s=120mp), in 2012. acum doresc sa-l vand in ianuarie 2014, am pana in 25 de ani este singura tranzactie facuta, unde ... (vezi toată discuția)
Impozit, tva - imobiliare persoane fizice dobrila dobrila in urma unei succesiuni raman 3 proprietari cu cote 10/16, 3/16, 3/16 unul din proprietari vinde cota de 3/16 (nu depaseste 450000) celui care are deja ... (vezi toată discuția)
Tva persoana fizica r111 r111 Asi dori o lamurire: Am vandut un imobil.Cu suma incasata doresc sa renovez un alt imobil pe care il am deja in proprietate.Pentru a putea ... (vezi toată discuția)